Елізабет Костова "Історик"

22.03.2016

Переглядів: 1857

http://chytay-ua.com/

Роман "Історик" американської письменниці Елізабет Костової — це не просто пригодницька книга, а результат кропіткої праці протягом 10-ти років. Мало хто з письменників може похвалитися таким резонансом дебютної книги. Елізабет отримала два мільйони долларів авансу за недописану книгу, а також одна з американських кіностудій збиралась відзняти кінострічку, але з різних причин зйомки затримуються.

В першу чергу варто зауважити, що "Історик" - це містична розповідь, але вона підкріплена спогадами з дитинства. Разом з сім’єю в дитинстві Елізабет Костова побувала у Східній Європі, де почула старовинні легенди та оповіді про жорстокого та кровожерливого графа Влада Цепеша. Найбільше дівчину зацікавило те, що ніхто не може точно довести де і як загинув найвідоміший у світі вампір.

Саме подорожі з батьком лягли в основу роману "Історик". Ідея написання твору виникла у 1994 році, але за браком коштів Елізабет довго не могла її реалізувати. Дитячі спогади переплелися з історичними фактами, а колоритні описи Туреччини, Болгарії і Карпат надають особливого забарвлення розповіді. У книзі немає романтичних оповідей про недосяжну любов до вампіра, а навпаки присутні моторошні картини та неочікувані повороти сюжету.

Багато читачів скаржаться, що перша половина книги трохи затягнута і повільна. Все ж, коли доходить до кульмінації, то просто неможливо відірватися. Для любителів містики, пригод, історії і розповідей про вампірів — це скарб. Для тих, хто не був в країнах, про які згадується в книзі, буде легко уявити міста і села, церкви, бібліотеки та архіви в яких перебуває головна героїня. "Історик" змусить кожного стати учасником збору пазлу зі спогадів, листів, легенд та подорожей.

Слідкуйте за нашими найцікавішими публікаціями в соціальних мережах Facebook і ВКонтакті.  

Катя Буяльська

журналіст, культуролог

author photo