Видавництво "Комора": на що чекати?

08.02.2018

Переглядів: 1801

http://chytay-ua.com/

Славенка Дракуліч "Вони б і мухи не скривдили"

Книжку написано на основі п’яти місяців спостережень  за розглядами справ на засіданнях Міжнародного трибуналу щодо військових злочинів у колишній Югославії. За моторошними злочинами авторка намагається розгледіти суть – причини конфлікту, що тлів упродовж певного часу, та суспільні зрушення й політичні жести, що зумовили його вибух. А основне питання, відповідь на яке вона шукає, не обмежується конкретними історичними обставинами й стосується будь-якого військового конфлікту: що перетворює звичайних людей, цілком притомних та милих у буденному житті, на вбивць і ґвалтівників? 

Надактуальна для нас нині книжка-застереження — як просто скочуються суспільства в безум тотального насильства і як важливо запобігати його розпалюванню.

Джеймс Мейс "Комунізм та дилеми національного визволення: Національний комунізм у радянській Україні, 1918-1933"

Уперше опублікована 35 років тому й досі мало відома українському читачеві розвідка Джеймса Мейса про передумови й цілі впроваджуваної в радянській Україні у 20-х роках ХХ ст. політики коренізації, що сприяла українізації міст і формуванню «соціологічно повної» нації, а зокрема прошарку національної інтелігенції («Розстріляне відродження»). Послідовно й детально висвітлює еволюцію поглядів і діяльність українських комуністів, котрі прагнули до утворення незалежної комуністичної української держави, — а також наслідки їхньої поразки.

Це ті сторінки історії, які нам важливо знати сьогодні, щоб протистояти засиллю інформаційних маніпуляцій і усвідомлювати тяглість ідеї української державності.

Оксана Забужко "Notre Dame d’Ukraine: Українка в конфлікті міфологій". Видання третє

Одна з найвідоміших книг Оксани Забужко, вперше видана 2007 р. й відзначена багатьма престижними нагородами, пропонує читачеві вражаючу інтелектуальну подорож крізь віки, культури й конфесії в пошуках «України, яку ми втратили». Ключем до неї стає міф Лесі Українки — найгірше прочитаної і найдраматичніше недооціненої письменниці з пантеону наших національних класиків.

Це не лише фундаментальна історико-культурна праця та вишукана філологічна екзегетика. Це ще й книга-попередження про наше сьогодення — про те, як жорстоко ми розплачуємося за втрату й забуття багатовікової лицарської культури.

Уже класика, яка залишається однією з найпопулярніших книжок видавництва «Комора». І ми переконані: це одна з тих книжок, що не повинні зникати з полиць книгарень.

Юркі Вайнонен "Німий бог"

Роман Юркі Вайнонена в притаманній письменникові сюрреалістичній манері змальовує подорож скульптора Андре до сповненої галок та вітряків Бретані. Андре ніколи не бачив свого батька, який зник і вважається мертвим. Син хоче з'ясувати, що з ним сталося і чому всесвітньовідомий артист перформансу прожив останні свої роки в глухому селі. Утім, здається, зникнення його батька — не єдина таємниця, що її охороняє містичне бретонське село.

Перша книга Юркі Вайнонена стала шалено популярною навіть попри те, що до виходу «Тринадцяти новел» про нього в Україні мало хто чув. Його химерне письмо припало до смаку багатьом нашим читачам, і ми впевнені, що їх потішить і новий роман, і зустріч із автором, який планує приїхати до Києва на презентацію.