Стівен Гокінг "Коротка історія часу"

14.01.2016

Переглядів: 3199

http://chytay-ua.com/

Минулий, 2015-ий рік, не став винятком у плані традиційного наповнення інформаційного простору початку XXI ст.: ті самі війни, ті самі теракти, ціни на нафту, зіркові скандали і т.д.. Але можна виділити одну важливу тенденцію - людство знову проявляє інтерес до вічних запитань, знову починає розширювати межі власної реальності. Ми переповнювали кінозали і уявляли себе першими колонізаторами далекого Марсу; уважно стежили за зондом Нові Горизонти і вивчали кратери карликового Плутону; захоплено обговорювали з друзями планету-двійника Землі та можливі мегаструктури навколо зірки KIC 8462852, яка знаходиться на відстані 1,5 тис світлових років від Сонця, а в кінці року традиційно складали рейтинг найкрасивіших фотографій космосу разом з експертами НАСА.

Зараз здається неймовірним, але за польотом "Апполону-11" у 1969 році на місяць, тільки у США, спостерігали близько 25 млн. людей у прямому ефірі (у 2015-му 3-4 млн американців щотижня переглядають епізоди реаліті-шоу Кім Кардашьян, як то кажуть - відчуйте різницю у зміні пріоритетів суспільства), а фраза Ніла Армстронга "це маленький крок для людини, але величезний стрибок для людства" - стала знаковою для цілого покоління. З огляду на те, що в найближчому майбутньому на нас чекають космічні відкриття ще більших масштабів, готуватись потрібно вже сьогодні.

Пропоную розпочати з бестселлера Стівена Гокінга "Коротка історія часу", тим більше у мережі з'явився український переклад книги для безкоштовного завантаження. Коротка історія вперше була опублікована у 1988 році. Як зазначає сам Гокінг, він намагався написати книгу для найширшого кола читачів, таку, яка продавалася б на книжкових стійках в аеропортах. Автора переконали, що кожне рівняння у книжці зменшуватиме кількість читачів вдвічі, тому він обмежився лише знаменитим E=mc² Енштейна. З власного досвіду можу сказати, що приблизно 40 % написаного, для мене залишилось незрозумілим, але теми підняті космологом надають крила та пришвидшують серцебиття: Великий вибух, чорні діри, квантова механіка, Мультивсесвіт, теорія суперструн, подорожі у часі та квантова сингулярність на початку часів. Тиша,повна самотність та необмежена фантазія - найкращі умови для цікавої розмови з даною книгою. Кудись зникає увесь навколишній шлак, що часто відволікає. У підсвідомість не пробивається шум повсякденного життя. Ти розумієш, що дійсність крутіша за сценарій будь-якого фантастичного блокбастера, а ти - один з основних дійових персонажів. Ми усі знаходимося на космічному кораблі, що мчить з середньою швидкістю у 29000 км/с навколо своєї зірки, але замість спостерігання прекрасного спектаклю з перших рядів, чомусь обираємо дешевий і примітивний варіант інтересів у житті. І немає значення чи надворі тепла літня ніч, чи промоклий осінній вечір, запитання "короткої історії" однаково будуть тривожити наші сни та мрії. Після першої перегорнутої сторінки все зникає... І ти поринаєш в далекий світ нескінченних галактик, дивуючись масштабом створеного та швидкоплинністю людського життя.

З часу першого видання книга була перекладена 40 мовами, бо тема космосу не має кордонів і політичного забарвлення, це стосується всіх. Якщо Всесвіт порівняти до безкінечного хмарочоса, то ми живемо у крихітній комірчині підвального приміщення і було б дивно не цікавитись рештою будівлі, а особливо особою Архітектора та його креслень. Цікава постать і самого Гокінга. Не можливо не захоплюватись масштабом інтересів та силою духу, затиснутих у нерухомому тілі маленької людини в інвалідному візку. Для того, щоб зрозуміти не стільки ідеї, скільки самого вченого раджу також прочитати "Подорож до безкінечності: моє життя зі Стівеном"авторства першої дружини науковця - Джейн Гокінг. Закінчити свій огляд хочеться словами Артура Шопенгауера "Кожен приймає межі власної уяви за межі світу".

Слідкуйте за нашими найцікавішими публікаціями в соціальних мережах Facebook і ВКонтакті

Андрій Керод

Поціновувач прекрасного.

author photo
poster