Яким був книжковий рік: Видавництво «Ранок»

18.12.2018

Переглядів: 1069

http://chytay-ua.com/

Про те, що було, що зробили і що планують робити, які тенденції підмітили і на чому зосередилися розповідає Інна Шапошник, керівник відділу маркетингу департаменту дитячої літератури видавництва “Ранок”.

У 2018 році видавництві “Ранок” випустило в світ 476 нових дитячих книжок. І все це тому, що діти стали читати більше, у них виявилося більше запитів відносно жанрового та тематичного різноманіття. Вони більше відвідують літературні оффлайн івенти. Більше спілкуються в книжкових інсталокаціях. У 2018 році ми активно працювали у всіх цих напрямках, щоб наші читачі відчували себе максимально щасливими з книгою.

Щодо жанрового та тематичного різноманіття

Екофрендлі.  Ще на початку року у нас була 1 екокнига, сьогодні вже 9. У рамках цього напрямку відбулися 2 круті колаборації. Разом з Tetra Pak ми зробили книжку з перероблених пакетів з-під молока та соків - “Подорож до дивовижного світу тварин”. А разом з WWF та зірками українського шоу-бізнесу -  серію “Зірки PRO” у підтримку флори та фауни України. Проблема збереження навколишнього середовища - чи не найглобальніша у світі, тож ми бачимо своєю місією не бути байдужими до природи України. 

EQ. Найемоційнішими книгами року стала серія “ Слухай серцем”. Емоційному розвитку дитини приділяється багато уваги в зарубіжних країнах, нарешті EQ починають сприймати на рівні з IQ і в Україні. Радує, що цей проект повністю українського авторства. У книгах про силу духу, цілеспрямованість, старість, агресію та сварки.

Kumon. Ми просто не могли не привезти в Україну найвідомішу методику розвитку у світі, за якою навчається понад 4 млн дітей у 49 країнах. 

Порівневе читання. У 2017 р. ми отримали гарний досвід з випуску книг для першого читання, які розраховані не на певний вік, а на певний рівень читацьких навичок - серія “Читальня”. У 2018 р. ми вирішили не обмежуватися художніми творами і запропонували для першого читання - пізнавальні книги. Так вийшла друком всесвітньо відома Оксфордська серія  “Перше нон фікшн читання”, яка містить 5 рівнів складності. 

Міні-книжки. Минулого року ми започаткували книжковий проект, покликаний зробити читання доступним для всіх. У 2018 р. в рамках проекту вийшло ще 60 книжечок з улюбленим героєм Міні, відтепер з ним можна вивчати навіть англійську.

Інтерактивні. Ми у видавництві впевнені, що знайомство з книгою у перші роки життя малюка повинно відбуватися через гру. Тому випустили багато книжок-іграшок - з клапанами, картками, віконечками, коліщатками…

Читальні. Діджитал, нон фікшн, епічне, піратське, огидно-кумедне. І казкове фентезі “Школа Добра і Зла”, яке просто зірвало світ букстаграмерів. 

А ще найсмішніша книга-картинка “Найкраща у світі фіранка”, енциклопедії у стилі інфографіки, зокрема “Енциклопедія сучасного транспорту”, вімельбухи, книги з наліпками без жодних слів, енциклопедії-розкладайки та ще цілий мішок книг, які роблять дітей щасливими.

Щодо книгоівентів в оффлайн просторі

Діти стали читати більше і більше відвідувати різноманітні книжкові заходи, в тому числі разом з батьками, вчителями... Минулорічний досвід самим приходити до читача, ми почали використовувати ще активніше. Влаштовували читацькі марафони не тільки зі школами, а й бібліотеками. Ну і традиційно зустрічалися зі своїми читачами на виставках та у книгарнях. До речі, тепер ми запрошуємо на наші заходи не тільки авторів, ілюстраторів, редакторів, а ще й психологів, арт-терапевтів, досвідчених мам, які діляться досвідом взаємодії дітей з книгою. 

 Щодо онлайн спілкування про книги

Сьогодні знайти час для відвідин якогось заходу важко не тільки гіперзайнятим дорослим, а й дітям. Тому зі своїми читачами ми завжди онлайн. Продовжуємо проводити вебінари для шкіл з усієї України. Ну це круто, коли діти з найвіддаленіших куточків країни можуть наживо спілкуватися з автором, який до прикладу мешкає в Києві чи то в Північній Кароліні. Продовжуємо робити книговлоги, але тепер самі діти “тестують” книги у них. Ну і вже традиційно модеруємо інстаспільноту LitBazar, в якій збираються схиблені на читанні підлітки з усієї України. Саме для них ми створили мерч #СхибленийНаЧитанні, наразі це футболки, у 2019 році буде ще багато цікавого.

 Щодо книжкового ринку

Досі відчуваємо деякі проблеми з відсутністю кадрів. І працюємо над тим, щоб більше талановитих людей приходило на цей ринок. З директоркою департаменту дитячої літератури Наталією Коваль регулярно знімаємо відео про роботу у видавництві, наскільки вона цікава та перспективна. Для того щоб люди поза рамками книжкового бізнесу знали, що бути у ньому - це дуже крута місія: заряджати дітей натхненням і вірою.  

Отож наприкінці 2018 р. ми бачимо позитивні зміни на книжковому ринку. На 2019 р. у нас багато планів з метою підсилення цих змін - нові книги, сервіс, форми комунікації.

poster