10 найкращих книг 2019 року

26.11.2019

Переглядів: 1184

http://chytay-ua.com/

Редактори видання The Times Book Review обрали найкращі художні та нонфікшн книги цього року.

Джулія Філіпс «Зникаюча Земля» (Disappearing Earth)    

У першому розділі дебютного роману Джулії Філіпс зникнення двох молодих дівчат сколихує містечко, що причаїлося на краю віддаленого, задумливого Камчатського півострова. Далі на читача чекають короткі історії різних жінок, на яких вплинуло це зникнення. Кожна така оповідь веде до наступної і зрештою розкриває те, як життя жінок Камчатки було злочинно зруйновано - особисто, культурно та емоційно.

 

Бен Лернер «Школа Топека» (The Topeka School)   

Трепетний третій роман Бена Лернера, після «Виходу зі станції Атоха» та «10:04», демонструє яскраво виражену емпатичну амплітуду американського суспільства, яка коливається від батьківства до дитинства, від токсичної маскулінності до кунілінгусу, від Едіпового комплексу Фройда до All Eyez on Me Тупака.

Адам Гордон знову повертається в ролі головного герой, цього разу як зірка дебатів у середній школі. Рівні частини книги звучать голосам його батьків-психологів та колишнього однокласника. Проблеми, яких в попередніх книгах торкався автор, зберігаються і тут: мистецтво та справжність, але зневіра Адама тепер перетворилася на симптом національної кризи віри. 

 

Тед Чіанг «Видих» (Exhalation)   

Оповідання цієї збірки розповідають про матеріальні наслідки подорожей у часі. Читаючи їх, з’являється відчуття, що ви вечеряєте з другом, який пояснює наукову теорію без зайвої поблажливості. Кожна продумана, елегантно викладена історія підводить читача до філософських питань.

 

Валерія Луїселлі «Архів загублених дітей» (Lost Children Archive) 

Третій роман мексиканської авторки Валерія Луїселлі і перший, написаний нею англійською мовою, розповідає про дітей, які намагаються перетнути кордон, стикаються зі смертю, яких затримують і депортують без супроводу опікунів. Роман зосереджується на парі та двох їхніх дітях, які їдуть з Нью-Йорка до мексиканського кордону. Шлюб подружжя перебуває на межі краху, коли вони проводять незалежні етнографічні дослідницькі проекти, а жінка намагається допомогти мексиканській іммігрантці знайти доньок, котрі пропали безвісти під час спроби перетнути  кордон. 

 

Кевін Баррі «Нічний човен до Танжеру» (Night Boat to Tangier) 

«Нічний човен до Танжеру» – нове і дотепне прочитання «Чекаючи на Ґодо» Беккета.

Безлюдний паромний термінал на іспанському узбережжі – не те місце, де можна зустріти гострий ліризм або кричущу філософію, але завдяки двом ірландським гангстерським, антигероям роману Кевіна Баррі, у книзі вистачає і того, й іншого, а також шалено-захопливих оповідок та болючих спогадів. Їхнє життя виявилося настільки переплетеним, що молода жінка, приїзду якої чоловіки чекають, може виявитися рідною кожному з них. 

 

 Патрік Радден Кіф «Нічого не кажіть» (Say Nothing)

Зловмисники в масках викрали Джін МакКонвіл, 38-річну вдову і матір 10 дітей, з її будинку в Белфасті у 1972 році. У цій ретельно прописаній книзі репортажів, яка мало чим відрізняється від роману, Кіф використовує вбивство жінки як призму, щоб через неї розповісти про конфлікт в Північній Ірландії. Опитуючи людей по обидві сторони барикад, він перетворює трагічні події того часу у вкрай захоплюючу сагу.

 

Лео Дамрош «Клуб» (The Club)

Англійський художник Джошуа Рейнольдс просто хотів підбадьорити свого друга Семюеля Джонсона. Хто міг знати, що похід до лондонської таверни того п’ятничного вечора збере докупи найбільші уми Британії кінця 18 століття? Дамрош створює виразні і неймовірно живі портрети Джонсона та Рейнольдса, Едмунда Берка, Адама Сміта, актора Девіда Гарріка, історика Едварда Гіббона і, звісно, вірного біографа Джонсона Джеймс Босвелл – справжнє сузір'я талантів, яке навряд чи ще колись збиралося.

 

Сара М. Брум «Жовтий будинок» (The Yellow House)

У своєму надзвичайно захоплюючому дебютному романі Сара М. Брум створює винахідливе поєднання літературних форм. Комбінуючи усні оповіді, міські історії, розповіді про тогочасний стиль життя, «Жовтий будинок» - це голосно промовлене обвинувачення в жадібності, дискримінації, байдужості та поганому плануванні міста, яке призвело до того, що дім сім’ї оповідачки просто зник з карти. Простежуючи історію будинку на Сході Нового Орлеана з 60-х років і аж до урагану Катріна, цей важливий текст досліджує минуле, теперішнє та можливе майбутнє Нового Орлеана та Америки в цілому.

 

Рейчел Луїс Снайдер «Без видимих синців» (No Visible Bruises)

Ретельно пропрацьована книга Снайдер висвітлюється те, що Всесвітня організація охорони здоров’я назвала "глобальною проблемою з епідемічними масштабами". Лише в Америці більше половини всіх вбитих жінок стають жертвами теперішніх або колишніх партнерів. Домашнє насильство не зважає на соціальні класи, релігію та расу. Снайдер розкриває поширені міфи і зворушливо пише про життя (і смерть) людей по обидві сторони цієї проблеми. Вона не дає простих відповідей, але подає велику кількість інформації, яка є власною формою надії.

 

Адам Хіггінботам «Північ в Чорнобилі» (Midnight in Chernobyl)    

Роман Адама Хіггінботема про вибух у квітні 1986 року на Чорнобильській АЕС – одна з тих нечастих книг про науку і технології, які читаються, наче напружений трилер. Це розповідь про вражаючу некомпетентність, яка спричиняє помилку за помилкою, прорахунок за прорахунком, котрі, зрештою, призвели до катастрофи, що змінила історію.

 

Джерело: The New York Times

poster