Літописець середньовіччя

05.01.2016

Переглядів: 2

http://chytay-ua.com/

Італійця Умберто Еко по праву можна називати титаном сучасної літературної, історичної та філософської думки. Сьогодні йому виповнилося 84 роки, але письменник не вважає себе людиною похилого віку, припускаючи, що в найближчому майбутньому людство житиме й до 200 років.

Кожен, хто бодай частково має відношення до гуманітарних наук, називає книги Умберто Еко «настільними». І це не жарт, адже його праці присвячені самим різноманітним сферам : естетика, семіотика, лінгвістика, теорія культури та моралі. Часом складається враження, що Еко жартує зі своїми читачами, оскільки майстерно вміє сховати у своїх текстах безліч паралельних тем.

Будучи чи не найяскравішим представником культури постмодернізму, Умберто Еко примудрився дослідити та розкрити її особливості у своїх текстах. Письменник відстоює думку, що всі видумані літературні персонажі виринають з досвіду автора. Разом з тим він стверджує, що в хорошій книзі можна знайти такі підтексти, про які навіть сам автор часом не здогадується.

Пропонуємо кілька цитат з творів Умберто Еко, в яких кожен зможе знайти щось «своє», відмінне від авторського :

- Якщо попереду нас чекає щось важливе або захоплююче, ми повинні виховувати в собі мистецтво зволікати. («Шість прогулянок в літературних лісах»)

- Вища мудрість полягає в тому щоб знати, що ти дізнаєшся все на світі занадто пізно. Все стає зрозуміло тоді, коли нічого розуміти. («Маятник Фуко»)

- Ймовірно, обов'язок кожного, хто любить людей , - вчити сміятися над істиною, вчити сміятися саму істину, оскільки єдина тверда істина - що треба звільнятися від нездорової пристрасті до істини. («Ім’я Рози»)

- Більша частина наших знань про минуле, почерпнутих з книг, доходить до нас завдяки кретинам, імбецилами чи фанатикам. («Не сподівайтесь позбавитись від книг») 

- Наука поки ще настільки мало обізнана про процес старіння , що я не виключаю, що смерть є просто наслідок неправильного виховання. («Маятник Фуко»)

фото: New York Times

Слідкуйте за нашими найцікавішими публікаціями в соціальних мережах Facebook і ВКонтакті

Катя Буяльська

журналіст, культуролог

author photo
poster