Книги з присмаком кави

09.01.2016

Переглядів: 3284

http://chytay-ua.com/

Іван Болгаров один із співзасновиників кав'ярні "Альтернативна кава" у Львові. Читай.ua поспілкувалися з одним із найкращих баріста Львова, про улюблений напій мільйонів українців, про любов до своєї справи, як відкрити кав'ярню в місті Лева і при цьому бути оригінальним. Як виявилося Іван не лише готує смачну каву, він ще й зі смаком розповідає про улюбленний напій та свою роботу, а також із захопленням розповів нам про свої улюблені книги.

Про початок кавового роману:

"Декілька років тому з приятелем Антоном знімали на Подолі жартівливий ролик на тему - "Чим би ми хотіли керувати силою думки?". Я тоді був задіяний в проекті "Mind by me". Проект пов’язаний з управлінням роботами силою думки. Насправді дико цікава штука, але вона аж ніяк не пов’язана з книгами і кавою. Тому зараз не про це. Ходили, знімали і він (друг Антон - уточнення Читай.ua) запропонував зайти в кав’ярню де працює його подруга Ліза, записати з нею пару дублів, тому що вона така колоритна дівчина, саме те що треба. Зайшли, зняли, а подруга насправді виявилася колоритною. Запропонувала випити каву. Я до цього працював в барах, ресторанах і з еспресо машиною був знайомий. Ліза приготувала мені з Антоном каву, я її скуштував і зрозумів, що мало того, що ніколи в житті нормальної кави не пив, так виявилося, що ніколи в житті нормальної кави не приготував. Що з одної сторони мене засмутило, але з іншої порадувало. Ліза, так між іншим, сказала, що у них є вакансія баріста. Я подумав, а чому б і ні. Декілька днів було стажування і вперед. Це все мене якось затягнуло, зацікавило."

Про початок роботи в кав'ярні:

"Олексій, власник закладу де я почав працювати, орієнтувався на якість. Він кожного ранку приходив і перевіряв якість еспресо. Якщо воно було погане, потрібно було переробляти. І ще раз. Потім знову і знову. До того часу поки воно не буде хорошим Олексій нікуди не йшов. Тому під його керівництвом навчився добре готувати принаймні еспресо. Він мені пояснив усі принципи. А далі я уже сам почав шукати інформацію, дивитися усякі відео, читати різних людей, котрі були залучені в цей процес і непомітно для себе зацікавився цією темою трішки більше ніж цілком. Оскільки виявилося, що це дуже смачно і дуже важливо."

Про якість кави:

"Велика кількість людей п’є каву кожного дня. Більше чим каву люди п’ють тільки воду. 90% людей вживає цей продукт жахливої якості. І звичайно у них відкладається відповідна думка про каву, що це гірко і туди потрібно всипати дуже багато цукру. Я для себе відкрив, що насправді усе зовсім не так, навіть наближено не так. Люди чомусь п’ють погану каву і не бачать в ній цінності. Загалом це доволі важливий продукт, ще й тому що від нього залежить благополуччя великої кількості людей котрі зайняті в його виробництві, обробці, транспортуванні, приготуванні. Все це робиться для того, щоб саме ця людина, котра поспішає вранці на роботу взяла цю чашку і трішки відволіклася."

Про те, як зробити світ кращим:

"В моєму випадку, кава - це інструмент впливу на світ. Тобто, за допомогою кави, я роблю світ кращим. Цю точку зору намагаюся культивувати і поширювати серед усіх людей з якими спілкуюся. І це вдається. Враховуючи масштаби споживання кави, як тільки ти вриваєшся в це середовище. Підвищуєш планку якості до максимально можливого рівня, виходить що усі ці люди котрі приходять до тебе за чашкою кави, також беруть участь в цьому підняті планки. В їхньому житті кава стає набагато кращою, ніж була. Людині не просто потрібна доза кофеїну, їй потрібен смак. Коли цей смак поганий, то він не робить день кращим, він просто не цікавий. Коли ж він хороший, то викликає в тебе бурю емоцій. Якщо таке відбувається, то це круто."

Про власний start up:

"Святослав Щур зі своїм приятелем вчилися в бізнес школі в УКУ і реалізовуючи свій проект вирішили відкрити у Львові кав’ярню. Розуміли, що просто відкрити кав’ярню - це буде не оригінально. Я познайомився зі Святославом на конференції в Одесі. Він розказав про ідею кав’ярні у Львові. Вирішили відкрити щось нестандартне. Спочатку мали свій столик на площі Ринок і варили безкоштовну каву. Через деякий час орендували будку на тій же площі Ринок. Справи ішли добре і ми вирішили продовжувати. Потім знайшли кіоск на зупинці, усе тут переробили. Іра Полянська переробила. Вона відповідає в нас за красу. Вона робить світ кращим.

Про цільову аудиторію:

"Ми не націлюємось на туристів, розуміючи, що Львів - це туристичне місто. Наша цільова категорія - це львів’яни, котрі кожного ранку будуть приходити і брати каву. Кава, як і будь-який бізнес любить стабільність. Їй потрібні постійні гості, клієнти, друзі.

Про власні задачі та цілі:

Ми поставили собі за мету показати якомога більшій кількості людей, що кава може бути іншою, що кава - це не цукор, який можна купити у вигляді мокко зі збитими вершками, шоколадом, корицею, ванільним сиропом і карамеллю. Це не кава, це - цукор. Наша задача показати, що кава може бути смачною, цікавою. Що до неї варто відноситись так само, як люди відносяться до вина. І найцікавіше, що кава покращує життя конкретної людини, суспільства, міста, країни. Є сенс купувати якісний продукт, який ви споживаєте часто і регулярно.

Список книг від Івана Болгарова: 

Щодо книг то я більше читаю фантастику і професійну літературу.

- "Історія про життя, смерть і нейрохірургію" Марш Генрі. Надзвичайна книга формату щоденника, схожа на записи молодого лікаря, тільки без наркоманії. Тобто чоловік описує там свої робочі будні, повсякденне життя, свої переживання. Враховуючи те, що він працює з мозком то це набуває дуже цікавого сенсу.

- Свого часу прочитав науково-фантастичний роман Френка Герберта "Дюна". Герберт придумав собі всесвіт і його описав. Книга здоровезна, така що "Війна і мир" здається просто брошуркою в порівняні з нею. Мені дуже сподобалася.

- Практично усі книги за останні 20 років написані про мозок класні. Одна з них називається "Пластичність мозку", автор Норман Дойдж.

- Щодо професійної літератури, то тут без сумніву "Coffee with Tim Wendelboe". Автор книги чоловік із Норвегії. Одним із засновників Nordic Approach, яка в свою чергу вважається однією з кращих компаній імпортерів кави. Крута книга і цікавий чоловік. Купив недавно ферму в Колумбії, що він буде далі робити навіть складно уявити.

- Зараз читаю "Елементарні частинки" Мішеля Уельбека. По книгам у мене більше фантастика, це той же Герберт, Толкін, Айзек, Гаррісон. Ще подобається Паланік, Барроуз, Гессе. 90 % книг, які я перечитую, це в основному статті. Мені більше підходить формат невеликого тексту.

Розмовляли - Мар'яна Паславська і Станіслав Бондар.

                                                                                                                             фото: Alexandra Kalinina

 

Слідкуйте за нашими найцікавішими публікаціями в соціальних мережах Facebook і ВКонтакті

Редакція Читай

Редакція літературного порталу Читай

author photo
poster