26 BookForum 2019: найсмачніші книжкові новинки (частина 4)

10.09.2019

Переглядів: 2815

http://chytay-ua.com/

Про новинки від видавництв «Ранок», «Моноліт-Bizz», «Навчальна книга - Богдан», «Брайт Букс», «Свічадо», «Час майстрів», «Видавництво» і «АССА» можна дізнатися тут.

 

Книжкові новинки від видавництв VIVAT, Анетти Антоненко, «Дому химер», Жупанського, «КМ-Букс», Nebo BookLab Publishing та Yakaboo Publishing шукайте за цим посиланням

 

Що новенького приготували «Клуб сімейного дозвілля», «Чорні вівці», «Легенда», Meridian Czernowitz, «Наш формат», «Фоліо» і «Фонтан казок», можна прочитати тут.

 

ВИДАВНИЦТВО 21

Артем Чапай «Дивні люди»

Українські вчені відтворили за ДНК неандертальця. Він виростає в секретному інституті, замаскованому під гаражний кооператив, і лише після досягнення повноліття виходить у великий світ. Через брак життєвого досвіду та особливості мислення український неандерталець постійно втрапляє у дивні ситуації – а на тутешніх сапієнсів дивиться поглядом дещо наївного стороннього. Втім, поступово виявляється: все може бути складніше. І це не фантастика. Це, як з іншого приводу скаже одна з героїнь, «радше трагікомедія».

Тетяна Давиденко «Країна призначення»

Листи ведмедя Степана – це подорожні нариси, написані від імені то в півкулі західній, то у східній… середньостатистичного українського ведмедика. Це історії з різних екзотичних країн і міст, а також міст України, які Степан справді відвідав. Тут багато іронії та інтертекстуальності. Пишучи листи до своєї хазяйки, Степан проводить короткий курс української і світової літератури. Країна ж призначення для ведмедика завжди Україна.

Пауль Целан «Арія снігу»

Збірка віршів Пауля Целана Арія снігу (Schneepart), укладена ще самим автором, вийшла у світ через рік після його трагічної загибелі, вона є публікацією зі спадщини. Це найбільш зашифрована поетична книга Целана, яка ставить до своїх читачів особливі вимоги. Її вірші є інтертекстуальним діалогом з актуальними політичними подіями, історичними та культурними феноменами, таємницями універсуму. Тлумачення цих «скалок реальності» водночас ускладнене через граничне ущільнення образної мови поета, отож Арія снігу може вважатися вершиною герметичної творчості Целана.

Це восьма книга повного зібрання поезії Пауля Целана у перекладах та впорядкуванні Петра Рихла.

Павел Хілле «Повісті холодного моря»

Збірка оповідань відомого польського письменника з Ґданська Павла Хілле – це своєрідна приморська сага, герої якої прагнуть віднайти правду. Одні шукають її в Книзі Змін, інші – в книзі, написаній універсальною мовою, або в тому, що дрімає під поверхнею спогадів. Усіх їх характеризує самотність, і кожен здійснює найважливішу подорож у своєму житті, яка наближає до власної правди, до джерела, у якому все бере свій початок.

Маріо Бенедетті «Перепочинок»

Мартін Сантоме ‒ самотній п’ятдесятилітній удівець, який уже не сподівається від життя нічого, крім хіба що розміреної та нудної пенсії в близькому майбутньому. Дружина померла давно, троє дітей виросли й живуть своїми бідами та радощами, друзі юності роз’їхалися по світах чи разюче змінилися, а нових не набув... І саме в цей час його знаходить остання в житті любов, яка згодом виявиться ще й по-справжньому першою. Вона поставить перед ним багато запитань, на які доведеться давати відповіді ціною в життя.

Леся Івасюк «Зашморги»

Журналістка Ореста отримує завдання від австрійського актора: знайти інформацію про остарбайтерку Марію – першу дружину його батька. Ці пошуки охоплюють кілька часових пластів і життя кількох поколінь в Австрії та Україні. Крок за кроком Ореста розплутує клубок таємниць і віднаходить людей, про існування яких не запідозрювала ні вона, ні замовник. Журналістка зіштовхує два різні світи: традиційно австрійський, з його специфічним укладом, та український, її рідний. У цьому інтелектуально-історичному трилері всі герої мають свої історії та трагедії, але спільне одне: вони, нарешті, з цікавістю й острахом відкривають для себе одне одного.

 

А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА

Марія Матіос «Букова земля»

Довгоочікуваний новий роман провідної української письменниці Марії Матіос «Букова земля» — це пронизлива, глибока і зухвала сага завдовжки у 225 років, пропущена через перехресні історії п’яти родин різного суспільного рівня і статусу, а також історичних персонажів, так чи інакше пов’язаних з Буковиною. Землероби, скотарі, воїни, посли і міністри постають повноправними творцями не лише приватної, а й загальноєвропейської історії. Недаремно авторка означила жанр свого твору як роман-панорама. Географія його подій простягається від крихітного буковинського хутора Сірук — до Відня, Берліна, Бухареста, Москви і Берна. А обрамленням цього класичного роману виступає особливий сюжет зі Станиці Луганської літа 2014 року. І як завжди у книжках Марії Матіос, окремим персонажем є мова з її неповторною лексичною розкішшю і гуцульським чаром.

Сьюзан Герберт «Галерея котів»

Чарівні й вигадливі акварелі Сьюзан Герберт відтворюють знамениті сцени живопису, театру, опери та кіно за допомогою чудового розмаїття котячих персонажів. Наша перша зупинка — світ мистецтва, де пухнасті мордочки і котячі хвостики визирають із шедеврів живопису. Згодом коти виходять на сцену і грають у найулюбленіших шекспірівських п’єсах та в найбагатших оперних постановках. Наприкінці ми заглядаємо в Голлівуд, де коти грають головні ролі практично всюди: від великобюджетних епічних стрічок до культової класики, вживаючись у велич золотої ери кінематографу.

Котячі фантазії Сьюзан Герберт зачарували вже ціле покоління відданих прихильників. Ця добірка найкращих робіт з її життєвого доробку неминуче зачарує ще багато сердець.

Василь Голобородько «Яблуко добрих вістей»

До книги Василя Голобородька (1945 р.н.) — чільного представника Київської школи поетів, одного з найвідоміших у світовому літературному контексті українських поетів XX ст. — увійшли вибрані вірші майже з усіх його поетичних збірок. Попри радянську цензуру й гоніння, поет зумів залишитися нонконформістом, зробивши значний внесок в літературний процес. Свого часу у Белграді вийшла антологія світової поезії XX ст. з промовистою назвою: «Від бенгальця Рабіндраната Тагора до українця Василя Голобородька». А 1966 року Голобородько написав пророчого вірша, який починався так: «Викрали моє ім’я...» І ось 2016 р. в нього таки викрали ім’я, назвавши ним головного героя розважального серіалу «Слуга народу»... Проте, як свідчить історія, Поет теж має шанс на перемогу. Але, мабуть, тільки після земного життя...

Тоска Ментен «Мій братик мумія і гробниця Ахнетута»

Думмі щасливий! Після непростих випробовувань він разом із Клаасом та Хоосом летить до рідного Єгипту, щоб розшукати гробницю свого батька, фараона Ахнетута. Зазнавши купу найкумедніших пригод, вони розпо­чинають пошуки. Однак за чотири тисячі років Єгипет зовсім змінився, і знайти гробницю неможливо. До того ж Думмі з Хоосом раптом опиняються в жахливій небезпеці...

Цю неймовірно дотепну серію книжок про пригоди мумії Думмі називають найчитабельнішою серію у європейській дитячій літературі останнього десятиліття. Чекайте наступних історій. Вже незабаром!

Володимир Аренєв «Бісова душа, або Заклятий скарб»

Скарби зазвичай шукають. Інколи за них ладні заплатити власним життям, частіше — життям когось іншого. А от Андрієві Ярчуку, козаку-характернику, його життя колись подарували, тож тепер він змушений віддячувати благодійникові. І для цього треба скарб заховати, але не просто заховати, а заклясти так, як уміє тільки Андрій. Але ж — ви пам’ятаєте? — скарби зазвичай шукають. Цей шукають теж. І ціну за нього ладні заплатити чималу. Щонайменше — Андрієвим життям...

Нова редакція повісті-фантазії відомого українського письменника Володимира Аренєва не залишить байдужими ні школярів, ні школярок, ані їхніх батьків.

 

РІДНА МОВА

Себастьєн Жапрізо «Пастка для Попелюшки»

Жили собі дві дівчини, Мі та До, як у знаменитій казці Шарля Перро про двох зведених сестер. І, як водиться у казках, одна з них обділена долею. У домі багатої одного разу — випадково чи ні? — спалахнула пожежа, і одна з героїнь гине, а друга втрачає пам’ять… Хто загинув, а хто вижив — у цьому й криється інтрига, адже на кін поставлено примарне багатство…

Сюжет роману так карколомно закручений, що годі відірватися від книжки. Вона заворожує й не відпускає ні на мить, як аромат паморочливих чоловічих парфумів з велемовною назвою «Пастка для Попелюшки», яким насичений увесь роман…

 Василь Слапчук  «РОМАН & РОМАН» 

 

«РОМАН & РОМАН» Василя Слапчука — найкращий вибір для людини, залюбленої у Слово.

Книжка для неспішного і вдумливого читання, недарма вона виходить у серії «Великий роман». Це зразок елітарного мистецтва, роман-цитатник, що зібрав під своєю обкладинкою найвизначніші здобутки філософів і письменників світового рівня. Роман для тих, хто прагне збагатитися духовно й інтелектуально. Кожне слово в ньому — значуще, кожне речення спонукає до роздумів. Це роман про літературу, адже все те, що говориться про текст, можна сказати і про життя.

«РОМАН & РОМАН» подарує неймовірну насолоду поціновувачам якісного слова, наповнивши вечори спокоєм і затишком.

 Катаріна Соломун «Виставлю тебе на Фейсбук!»

Хана й Теса познайомилися, коли вступили в гімназію. Та від самого початку в їхніх відносинах щось пішло не так: дві героїні йдуть у нове життя різними шляхами… Перше кохання, ревнощі й заборонені прийоми — ось ключові складові оповіді, що не дають відірватися від читання ні на мить. А поряд іще й батьки — із задавненими комплексами та різними поглядами на життя: подорослішати мають не лише діти.

Повість хорватської письменниці Катаріни Соломун здобула на її батьківщині номінацію як одна з найкращих книжок 2018 року в списку Хорватського бібліотечного товариства.

 Галина Манів «Киці-мандрівниці. Друг по листуванню. Кн. 2»

Киці Муля і Манюня так люблять мандрувати! Не подумайте, що на сусідню вулицю, ні! До інших країн! І в кожній з кицями стаються неймовірні пригоди. Хочете помандрувати разом з ними? Читайте про Мулю і Манюню у Великій Британії, Греції і Туреччині!

 Ларрі Ґонік «Алгебра»

Нова книжка відомого карикатуриста Ларрі Ґоніка, що вивчав і викладав математику в Гарвардському університеті, — це цікавий курс алгебри, що охоплює основні теми шкільної програми, зокрема лінійні рівняння, многочлени, квадратні рівняння і побудови графіків.

Автор з притаманним йому гумором розповідає про знаменитих математиків і наводить приклади практичного застосування «цариці наук» у повсякденні. Унікальна здатність Ґоніка подавати складний матеріал весело, цікаво і доступно, та ще й у структурованому вигляді, робить цю книжку чудовим посібником для школярів, а також для всіх, хто прагне й далі розвивати свої математичні здібності.

 Кейті О’Нілл «Товариство чайних драконів»

«Я в захваті! Це дуже красива й добра історія. Тепер я хочу й собі завести чайного дракона — чи, можливо, живу цеглинку з пічки!»

«Чарівна й щира розповідь про те, як плекати дружбу і традиції».

«Казка із присмаком манґи — саме такого обсягу, щоб прочитати за чашкою чаю».

«Неймовірно вигадливо й невимовно мило».

 

ВИДАВНИЦТВО СТАРОГО ЛЕВА

Олег Сенцов «Маркетер»

 

Ім’я Олега Сенцова, кінорежисера, сценариста, письменника, громадського активіста, ув’язненого 2014 року в Криму та засудженого до 20-ти років за звинуваченням у тероризмі, сьогодні відоме кожному українцеві.

«Маркетер» — збірка малої автобіографічної прози Олега. Автор розповідає в ній здебільшого про свої студентські роки: складання іспитів, будні в гуртожитку і на квартирах, нестримні веселощі, безгрошів’я — звичні складові життя молоді, яка здобуває знання. Початок дев’яностих. Зміна цінностей. Руйнування стереотипів. Становлення. Загартовування душі й характеру. Любов, дружба, виживання і бізнес... Вдумливий та уважний читач знайде все це у новій книжці Олега Сенцова. Переклад українською мовою поданий поруч із оригіналом.

  Ілларіон Павлюк «Танець недоумка»

 

Космічний біолог Гіль, за плечима якого чимало військових операцій, переживає не найкращі часи: безробіття, безгрошів’я, сім’я на межі розлучення, ще й висока ймовірність, що проявиться спадкова генетична хвороба, в якій швидка смерть — це чи не найкращий фінал. І ось неочікувано з’являється пропозиція роботи, яка, здавалося б, вирішує всі проблеми одночасно: наукова експедиція на далеку планету. Хороші гроші, медична страховка, мінімальні ризики. Чи виявиться рішення летіти, до якого підштовхує страх, правильним? І чи такі вже мінімальні ризики на далекій і химерній планеті Іш-Чель?

 Галина  Вдовиченко «Найважливіше – наприкінці»

 

«Найважливіше — наприкінці» — новий довгоочікуваний роман Галини Вдовиченко, української письменниці та журналістки.

Чоловік і жінка у стані війни, перемир’я і розчарування, надії та віри. Тридцять п’ять років разом, дорослі діти, складний період життя. Той час, коли нарешті варто зрозуміти, що ж насправді єднало й ро­з’єд­­нувало цих двох.

Це книжка про вміння прощати і співпереживати, не розмінюватися на дрібниці і бути уважними одне до одного і до себе, цінуючи кожну мить цього несамовито швидкоплинного життя.

 Елізабет Ґілберт «Місто дівчат»

«Місто дівчат» — новий бестселер Елізабет Ґілберт, яка підкорила світ романами «Їсти, молитися, кохати» та «Природа всіх речей».

Це інтригуючий роман про жіночу сексуальність і свободу, про відвагу бути собою і право жити так, як тобі хочеться. А ще — історія дуже незвичайного кохання, на яке наклала свою тінь війна, та справжньої дружби, яку нелегко знайти, зрозуміти та оцінити, особливо в такому непростому і мінливому місті, як Нью-Йорк.

Роман «Місто дівчат» починається 1940 року, коли дев’ятнадцятилітню Вівіан Морріс виганяють з престижного коледжу. Батьки відправляють доньку на Мангеттен до тітки — власниці невеликого, проте дуже ексцентричного театру. Несподівано для себе Вівіан опиняється у справжньому вирі довоєнного богемного життя. Знайомства із зірками, незвичайні теат­ральні постановки, нестримний секс, ріки алкоголю і відчуття цілковитої свободи спершу заворожують та спокушають, а потім вибивають землю з-під ніг. І це лише початок шляху Вівіан довжиною в життя, який необхідно пройти, щоб зрозуміти: ти не мусиш бути хорошою дівчинкою, щоб бути хорошою людиною.

 Мілан Кундера «Нестерпна легкість буття»

 

«Нестерпна легкість буття» — легендарний роман одного із найвизначніших письменників сучасності Мілана Кундери, сповнений глибокого сенсу, із блискучими та грайливими роздумами і різноманітністю стилів; це книга, що надихає і змушує замислитися.

Томаш — успішний хірург, а згодом мийник вікон — ніжно любить свою дружину Терезу, втім, не може відмовитися від поза­шлюбних зв’язків, які виправдовує власною теорією про буцімто різне походження любові тілесної й душевної. Така життєва філософія примушує Терезу страждати впродовж усього шлюбу. Після вторгнення російських танків до Праги подружжя емігрує до Цюриха. Тереза сподівається на нове життя, та чи судилося її мріям збутися? Чи здатна людина перевірити на правильність свій вибір? Адже життя не має дублів, воно водночас і генеральна репетиція, і, власне, вистава. 

Життя легке, та легкість його нестерпна.

 Арундаті Рой «Міністерство граничного щастя»

 

«Міністерство граничного щастя» — другий роман індійської письменниці. Він побачив світ через двадцять років після успішного дебюту — книжки «Бог Дрібниць», що принесла їй Букерівську премію. Роману так само притаманна поетичність та глибинна краса мови, властива стилю Рой. Однак за духом він геть інакший, нелінійний і суперечливий. Адже цього разу авторка кинула своїх героїв у вир новітньої історії Індії, зокрема у прекрасні ліси штату Джамму і Кашміру, де вже багато років точиться гострий збройний конфлікт. Та й самі герої — представники розмаїтих каст, віросповідань та світоглядів (гіджри, або ж люди «третьої статі», бунтівна архітекторка, не зовсім чесний журналіст, агент спецслужб, кашмірський повстанець тощо) — говорять надто різними голосами, борються по різний бік барикад, але здобувають кілька хвилин тиші поряд із близькими, живими чи мертвими, як вищу нагороду. В мить, коли духи ледь-ледь відчиняють двері паралельних реальностей життя.

  

СМОЛОСКИП

Людмила Тарнашинська «Українське шiстдесятництво: профiлi на тлi покоління: (iсторико-лiтературний та поетикальний аспекти)» 

 

У монографії досліджено історико-літературний та поетикальний аспекти українського шістдесятництва в іменах. Такий персоналiстський вимір (окремі профілі на тлі покоління) дозволяє читачеві побачити епоху i в постатях, i через призму творчості, а також скласти уявлення про «зоряний інтеграл» того покоління, яке залишило значний сліди у свідомості українства. До другого видання ввійшли персоналії, відсутні у попередньому, яке побачило світ у видавництві «Смолоскип» 2010 року. Видання розраховане на науковців, викладачів, студентів, аспірантів, широке коло тих, кого цікавить історія та проблематика українського шістдесятництва. Воно становить осердя трилогії авторки з цієї проблематики, до якої входять також монографії «Сюжет Доби: дискурс шістдесятництва в українській літературі ХХ століття» (Київ, 2013) та «“Шевченко – поет сучасний”: прочитання крізь призму шістдесятництва» (Київ, 2017).

 Микола Хвильовий «Повне зібрання творів у п'яти томах. Т. 4. Твори 1927-й-1930-ті»

 

Микола Хвильовий (1893–1933) – знакова постать українського модернізму, поет, прозаїк, ідеолог культурного відродження 1920-х років. Поява нашого п’ятитомника — унікальний шанс ознайомитися з найповнішим на сьогодні зібранням його творів. 

До четвертого тому увійшла проза письменника 1927-1930-х років, а також листи та передмова Хвильового до першого тому «Вибраних творів», який з’явився друком у 1932 році. Зібраним текстам цього разу передує літературознавча стаття Вікторії Зенгви. 

Видання розраховане на якнайширше коло читачів, які цікавляться українською літературою й культурою.

 Софія Буняк «У калейдоскопі долі»

 

Невеличка книжка мемуарної прози Софії Буняк на диво змістовна. Серед чільних сюжетів вирізняється доля письменника-аматора Сергія Даушкова – одного з незліченних загублених, непомічених, належно не поцінованих обдарувань, маловідомих настільки, що можна «заокруглити» до просто невідомих. Крізь цю історію пізнаємо й саму авторку, що замолоду потрапила між жорна репресій, а потім опинилася в Москві. Столичне українство, боротьба за створення земляцтва, неповторна атмосфера шістдесятих років, шістдесятництва, друзі й знайомі, відомі нам і незнані, вервиця захоплень і розчарувань. І привабливий образ тендітної та водночас сильної жінки, якій судилося все життя складати іспит на вірність собі і краєві.

  Василь Стус «Вибрані твори»

 

Пропонуємо увазі читачів третє видання «Вибраних творів» Василя Стуса. Тут в повному обсязі представлено магаданську версію збірки «Палімпсести», створену поетом у сел. Матросова Магаданської області в 1977-1979 рр. Окрім того, поетичний доробок В. Стуса репрезентовано вибраними віршами зі збірок « Кру¬говерть», «Зимові дерева», «Веселий цвинтар», «Час творчості» та програмними текстами різних періодів, що не увійшли до збі¬рок. У книзі широко відображено епістолярну спадщину поета, головні критичні праці та публіцистичні виступи. Критичні робо¬ти, присвячені творчості В. Стуса, охоплюють півстоліття: від за¬мітки «Доброї путі» А. Малишка, який благословив поета на літе-ратурний шлях, до останніх критичних праць сучасних поетів — В. Герасим’юка та О. Зараховича, написаних у 2011 р. 

Видання стане у пригоді студентам, викладачам, широкому колу зацікавлених осіб. Може бути використане як посібник у школах вищих навчальних закладах.

 Діточок багато: збірка оповідань курсу літературної творчості Сергія Іванюка. / Упор. О. Сауляк

 

«Діточок багато» ¬– доволі незвична антологія. Це збірка студентських оповідань, написаних на курсі «Основи літературної творчості» в Києво-Могилянській академії. Курсі, який протягом 20 з лишком років читав Сергій Іванюк: перший ректор університету, викладач, письменник і літературний критик. Ця книжка присвячена його пам’яті і є логічним продовженням його праці: надихати людей писати.

Багатьох авторів ви вже знаєте й, можливо, маєте на своїй полиці якусь із їхніх книжок. Але в цій — ви знайдете початок. Від 1996 до 2018 року: казки, літературні містифікації, етюди, оповідання, навіть драми й вірші. Чудова нагода ознайомитися з бурею й натиском, що панували в серцях юних могилянських романтиків, і з холодним, класицистичним розумом — адже найперше йшлося про формальну настанову: написати гарний художній текст. Людською мовою, цікаво й правдоподібно — так, щоб авторський голос викликав у читача довіру й розуміння. Голос Іванюка ви також почуєте в цій книжці — у коментарях, що супроводжують тексти.

А також дізнаєтеся, що пишуть ті, хто вже закінчив університет або ще не мав нагоди вступити. В однойменному розділі ви знайдете тексти, написані на курсах письменницької майстерності від Litosvita, які читав Сергій Іванюк. І переконаєтеся — письменницею чи письменником може стати кожна й кожен, варто лише почати!

 

 УРБІНО 

 

Ізабелла Калюта «Ман Чжу. Китай для допитливих»

Чому Китай називають Центральною державою? Чому Новий рік у Китаї – це Свято Весни, яке чомусь відзначають узимку? Навіщо імператору глиняні солдати? І чи справді майстри бойових мистецтв могли проникати крізь стіни?

Китайці їдять смажене морозиво й укриті снігом вулкани, а на день народження замість торта частують макаронами. Компас, папір, друк і найскладніша настільна гра з’явилися саме в Китаї! А ще китайці годують духів і спалюють штучні гроші на могилах, а в хмарочосах залишають посередині спеціальний отвір, щоб дракон міг вільно пролетіти крізь нього.

Про це і не лише про це ви довідаєтеся із цієї книжки - своєрідного путівника Китаєм. Прочитавши її, ви неодмінно захочете ближче познайомитися з культурою та звичаями цієї дивовижної країни.

  Моніка Пейткс «Бруно дорослішає. Що варто знати про дозрівання»

Бруно десять років, і він саме входить у найбільш незвичайний період свого життя - дозрівання. Разом з героєм та його друзями ми дізнаємося, які зміни відбуваються в тілі хлопчиків.

Зріст? Волосся по тілу? Мутація голосу? Гоління? Дізнайся про 10 правил Бруно для здорового розвитку! Педіатр відповідає на всі питання Бруно.

 Моніка Пейткс «Мія дорослішає. Що варто знати про дозрівання»

Мії дев'ять з половиною років, і вона саме входить у найбільш незвичайний період свого життя - дозрівання. Разом з героїнею та її подругами ми дізнаємося, які зміни відбуваються в тілі дівчинки, коли вона починає дорослішати. Груди? Топи? Ліфчики? Депіляція? Їжа? Сон? Місячні? Прокладки? Тампони? Педіатр-ендокринолог Моніка Пейтс відповідає на всі Міїні запитання.

 Гюс Кейєр «Книга всіх речей»

Томас мешкає в Амстердамі, де в каналах плавають тропічні рибки, а горобці грають на сурмах. А може, їх бачить лише він? Бо Томас помічає те, чого не видно іншим. Та життя в нього нелегке. Бо крім дивовиж хлопчик бачить янголів, які затуляють очі, коли тато бʼє маму. На щастя, поруч живе добра чарівниця – пані Ван Амерсфорт, яка відкриває йому чарівний світ книжок і музики, Еліза-Шкіряна-Нога розуміє його без слів, а Ісус приходить… просто погомоніти. «Книга всіх речей» – перша книжка всесвітньо відомого нідерландського письменника Гюса Кейєра (нар. 1942), перекладена українською мовою. У 2012 році Кейєр отримав найважливішу світову премію в галузі дитячої літератури – премію Астрід Ліндгрен.

 Зофія Фаб'яновська-Міцик «Банзай. Японія для допитливих»

Чому Японію називають Країною Квітучої Вишні? Що означає червоне коло на японському прапорі? Чи «дай дзьо-о-обу» точно означає, що вас хочуть поцілувати? Звідки взялася Хелло Кітті? Чому в Японії квартирні злодії скидають взуття, перш ніж обікрасти помешкання? Ця книжка – це справжня мандрівка Японією. У ній ви прочитаєте про японські ієрогліфи та мову, про те, як їдять на матах, як відбувається чайна церемонія, про кімоно, орігамі, бойові мистецтва, аніме та комікси, – і ще про багато інших, відомих і не дуже японських дивовиж.

 Йоанна Яґелло «Молоко з медом»

Ще вчора Лінка планувала зовсім інше: улюблена журналістика, фотографії, мандрівки з коханим Адріаном. Проте зміни в її житті примусять якщо не забути про свої плани, то принаймні їх відкласти. Лінка чекає дитину. І якщо вона розраховувала, що Адріан зрадіє цьому так само, як вона, то помилялася… Адріан мріє вивчати живопис в Англії, тому зовсім не збирається круто змінювати своє життя. До створення родини й виховання дитини він виявився просто неготовим… Отож Лінці доведеться давати собі раду з навчанням, доглядати малу Єву й одночасно готуватися до складання іспитів. Утім, найголовніший з них вона, звісно, складе. А впертість і наполегливість і цього разу прийдуть їй на допомогу. Дівчата таки можуть усе! Можуть, якщо дуже хочуть.  

 

ДУХ І ЛІТЕРА

 

Марсель Енаф «Ціна істини: дар, гроші, філософія»

У книзі «Ціна істини: дар, гроші, філософія» Марсель Енаф порушує питання про те, чи може істина та/або навчання її пошуку бути предметом купівлі-продажу. Задля відповіді на це питання автору доводиться вивчити поняття безцінного, боргу та благодаті; дослідити появу та функції грошей; проаналізувати суперечку Платона із софістами щодо платні за навчання мудрості; охарактеризувати статус торгівця у стародавньому світі; докладно проаналізувати відносини дарування (почавши від їхнього зародження в первісному суспільстві); розглянути появу авторського права тощо.

Кирило Говорун «Політичне православ’я»

Архімандрит Кирило Говорун — всесвітньо відомий православний богослов, автор та редактор дванадцяти книжок, біля трьохсот п’ятдесяти книжкових розділів та статей двадцятьма мовами, доктор філософських наук та професор університетів у США, Швеції та Україні. У книзі «Політичне православ’я» о. Кирило аналізує політичні викривлення християнських норм вірування, поведінки та спільності, спричинені надмірним зближенням церкви та держави, а також заграваннями церкви із секулярними ідеологіями. У нашу добу такі викривлення можна розцінити як «модерні єресі», серед яких чільне місце, на думку автора, посідають фундаменталізм, антисемітизм та націоналізм. Автор також пропонує шляхи повернення церкви від «політизованих неортодоксальних ортодоксій» до євангельського етосу. Для богословів, релігієзнавців, істориків церкви, науковців, студентів гуманітарних спеціальностей, усіх, хто цікавиться питаннями еклезіології і кому небайдужа Церква Христова.

Юзеф Тішнер «Філософія драми»

«Філософію драми» можна вважати ключовим текстом блискучого польського філософа, отця Юзефа Тішнера. Видана багатьма мовами світу, книга нарешті дочекалася й на український переклад. Дискутуючи з такими філософами як Гусерль, Гайдеґґер, Левінас, Бубер та багатьма іншими, Тішнер вдається до оригінальної спроби систематизувати ключові інтерсуб’єктивні досвіди за допомогою категорій, запозичених зі світу театру. Такі поняття як «сцена», «маска», «драма» стають центральними в його описі події зустрічі, що відбувається між двома людьми, а також у спробі підступитися до таїни зла. Автор демонструє, яким чином зустріч з Іншим та прагнення віднайти сенс власного життя звільняють від поневолення страху і повертають надію на можливість нового початку в житті.

Ірина Мелешкіна «Мандрівні зорі в україні. Сторінки історії єврейського театру»

В книжці представлена історія діяльності єврейських театрів на території України в ХІХ–ХХ ст. Унікальне ілюстроване видання вперше докладно розповідає про п’єси, режисерів, художників та акторів кожного з театрів. Подані зображення практично невідомих раніше оригінальних ескізів, афіш та фотографій. Видання розраховане на дослідників єврейської культури, студентів та усіх, хто цікавиться юдаїкою в Україні

Євген Сверстюк – Валерія Андрієвська: «Листування. В 2 томах»  

До книжки увійшло листування літературознавця, есеїста, одного з лідерів Руху Опору 1960-х, Євгена Сверстюка (1928–2014) з його дружиною Валерією Андрієвською (нар. 1938), психолінгвістом, співробітницею Інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України. Епістолярій, що склався упродовж 12 років, з одного боку, в політичних таборах і на засланні, з іншого – в умовах радянського Києва, є детальним описом повсякдення та чуттєвого досвіду адресатів і вповні передає суспільну атмосферу того часу. Характерна особливість листів – уміння авторів стати над життєвими обставинами, вірність справжнім, непроминальним цінностям. Дуже світлі і психологічно виважені, вони слугували як внутрішнє опертя і захисний щит, як спосіб творчої реалізації і життєдайного спілкування духовно споріднених людей.

Леонід Ушкалов «Чарівність енергії: Михайло Драгоманов»

У цій книжці на основі багатого джерельного матеріалу Леонід Ушкалов подає біографію українського публіциста, науковця та громадського діяча Михайла Драгоманова (1841—1895). Автор символічно поділив життєпис на п’ятдесят чотири параграфи й спробував, за його ж словами, «наскільки це можливо, показати життя Драгоманова не чорно-білим, а барвистим, таким, яким наше життя є насправді». «Без гніву і пристрасті» він оповідає про повсякдення свого героя і пробує проникнути у світ його ідей. Однак, автор переконаний, що «магістральний сюжет» життя Драгоманова можна уявляти по-різному.

 

VOVKULAKA

«Залізна Голова». Сценарій та малюнок: Максим Удинський

Історія з української божевільні недалекого майбутнього. Головний герой із залізною пластиною на чолі приходить до тями серед диваків та роботів-санітарів і намагається зрозуміти, хто він такий і що від нього хоче таємничий ГОЛОС.

 

«ШЛЯХ А-16». Сценарій: Богдан Солов’ян. Малюнок: Нікіта Губський, Рейхан Аксу

«ШЛЯХ А-16» – це історія подорожі дівчини-підлітка на ім’я Еліан дивним шляхом А-16, який пронизує химерний нескінченний ліс. Яких потвор та добродіїв зустріне дівчинка? Що жене її від дому у темряву лісу і чому сутінки навколо глузують з неї все сильніше із кожним важким кроком?

 

«Томата. Перша лисяча експедиція в Африку». Сценарій: Олексій Сміт. Малюнок: Георгій Магер, Олександра Петрова

У цій книжці багато малюнків і мало слів, лише для того, щоб було зрозуміло, які мудрі речі виголошує головна героїня, лисичка Томата.

Вона така мудра, що навіть хитромудра! Шанувальниця помідорів, готова допомагати всім навколо, особливо коли її не просять, розкидає обіцянки праворуч та ліворуч, відкриває закони природи, демонструє дизайнерський одяг у калюжах лише силою думки, відважно терпить зубний біль, вміє грати на всіх музичних інструментах і не на музичних теж! Вірить у віщі сни й готова рішуче втілювати їх у життя, а всі друзі будуть їй у цьому допомагати, хочуть вони чи ні.

 

«Кімка-мандрівник. Часовий перетин». Сценарій та малюнок: Сергій Чудакоров

До чого може призвести зв’язок штучного інтелекту з дитячою допитливістю?

Чи буде хлопчик у безпеці, якщо його новий друг – бойовий робот-утікач? І що трапиться, коли ненароком промовлене бажання він сприйме як заклик діяти? Готуйтеся до неймовірних пригод Кімки та його друга, які розгорнуться не лише у просторі, а й у часі!

 

«Відьмак. Лисячі Діти». Сценарій: Пол Тобін. Малюнок: Джо Куеріо

Ґеральт опинився на одному кораблі з бовдурами, покидьками та злочинцями… Проте деякі пасажири небезпечніші за інших, а дехто навіть приховує страшну таємницю, яка може привести команду і мандрівників прямо у смертоносні пазурі мстивої лисиці-матері!

 

«Геллбой. Зерно руйнування». Сценарій та малюнок: Майк Міньйола

25 років вже минуло з того часу, як світ побачив перший випуск пригод червоного демона Геллбоя. Ця сувора, містична, і в той же час із гумором, історія створена  Майком Міньйолою, який ретельно збирає та перероблює міфи й казки із всього світу, щоб перетворити їх на свій власний міф про демона, який попри пророцтва залишився ввсередині людиною. Саме до 25-річного ювілею виданий цей комікс – найперший випуск великих пригод червоного демона із кам’яною рукою. 

poster