7 книг, котрі змінять ваш світогляд

11.01.2016

Переглядів: 18196

http://chytay-ua.com/
Серед багатьох списків, які рекомендують різного роду тематичну художню літературу, варто виділити список «антисистемних» книг. Такі книги зазвичай відкривають очі читачам на справжній світ, показують дійсність такою якою вона є. Важливим є те, що така література змінює свідомість читачів. Навчитись критично мислити - не так легко. 
Читай.ua пропонує вам підбірку книг, читати які потрібно з олівцем. Додатковою мотивацією для знайомства з книгами з нашого списку, будуть їхні чудові українські переклади, більшість яких були здійснені останнім часом. Думаю, колекція українських видань цієї сімки книг прикрасить будь-яку бібліотеку: 

1. Джордж Орвелл «1984», 1949 рік 
Навіть ті, хто не читав цю книгу, не міг нічого не чути про неї. Орвелл написав культовий роман, на сторінках якого оживає особливо моторошний світ: атмосфера безвиході, тотального контролю, де за вами спостерігає Великий Брат і чорне називають білим, а біле - чорним. В цій книзі це все звучить переконливо. Якщо ви ще в роздумах братися за Орвелла чи ні, неодмінно беріться. 

2. Олдос Хакслі «Прекрасний новий світ», 1932 рік 
Написана ще перед «1984» Орвелла у 1932 році. Ця книга - це немовби погляд у майбутнє. Світ, сюжет, образи, настрій книги абсолютно відрізняється від орвеллівської антиутопії. Тому для справжніх поціновувачів цього жанру - книга видасться справжнім десертом. 

3. Курт Воннегут «Бойня номер п’ять, або хрестовий похід дітей», 1969 рік 
Друга світова війна ховає дуже багато таємниць і має багато чорних плям. Неспокійні роки в світі після подій 1968 року, починають відкривати нам нові жахливі картини великої війни. Одним із замовчуваних злочинів Другої світової війни є бомбардування Дрездена. Це книга, що волає про людяність. На сторінках нетипового роману Воннегут розкриє трагедію цілого міста, через трагедію однієї душі. Чудове видання Видавництва Старого Лева дозволить вам отримати естетичне задоволення від цієї книги. 

4. Джером Девід Селінджер «Ловець в житі», 1951 рік 
Багато хто каже, що це просто книга про юнацький максималізм. В ній сховано більше: цілий маніфест юності, що проситься на свободу від світу умовностей. 

5. Айнд Ренд «Атлант розправив плечі», 1957 рік 
Роман виданий ще в середині минулого століття, але лише в 2015 році був здійснений український переклад. Це дає чудову можливість прочитати по-новому бестселер Айн Ренд, навіть давнім поціновувачам книги. Про саму трилогію написано багато. Відгуки зустрічаються полярно різні. «Атлант розправив плечі» часто подобається звичайним любителям літератури, але безпощадно критикується літературознавцями. Це той випадок, коли варто довіритися власному смаку. 

6. Ентоні Берджес «Механічний апельсин», 1962 рік 
Дуже неоднозначна книга, яка ставить більше запитань, ніж дає відповідей. З часу написання мало що змінилося. Берджес описує своєрідне «втрачене покоління» до якого може потрапити кожна молода людина. Важливо прочитати книгу повністю і лише тоді робити власні висновки. 

7. Жозе Сарамаго «Сліпота», 1995 рік 
Чи цінуємо ми те, що маємо? Чи радіємо тому, що бачимо довкола? Сарамаго - прекрасний письменник, володар Нобелівської премії по літературі, подарував нам роман, в якому ціле місто об’єднала одна епідемія – всі одночасно осліпли. Всі, за винятком однієї жінки. Ця історія навчить вас по-новому подивитися на світ та по-іншому оцінити власні можливості.
Рецензій: 1

Ксенія 2016-01-18

для тих, хто читає української, до цього переліку варто додати "Тему для медитації" Леоніда Кононовича
poster