Умберто Еко "Ім'я рози"

08.02.2016

Переглядів: 2992

http://chytay-ua.com/

Цей роман переносить читача в епіцентр жахливих подій, що кояться у середньовічному монастирі. Один за одним загадковим чином гинуть ченці монастиря. Хто, чому, за яких обставин обриває життя невинних (?) монахів? Хто у цьому місці послуху і благочестя вдався до такого гріха? На ці запитання читачу відкриваються відповіді тільки наприкінці його читацького шляху, після довгих блукань у лабіринтах власних роздумів і версій. Але не думайте, що розслідування цих страшних злочинів – основне наповнення роману. Насправді детективний сюжет тут ховається за спинами історичних фактів, схоластичних роздумів і філософських повчань. Чесно кажучи, спочатку мій мозок був навіть трошки ошелешений від навали таких розумностей, але чим більше я занурювалася у цей світ, тим далі від берегів непізнання мене відносила умбертоеківська течія.

Чим далі читач слідує сторінками роману, тим більше червоточин монастирського життя перед ним відкривається. Ти розумієш, що опинився у місці далеко не святому, а в осередку різномастих людських гріхів і пороків. Розкошолюбство, гординя, хіть – все це ховається за масками праведності і смиренності жителів цієї обителі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Умберто Еко «Бавдоліно»

Усі події роману відбуваються на тлі активної боротьби з єрессю і бурної діяльності Святої Інквізиції. Це часи, коли людей за інакодумство у релігійних питаннях переслідували, катували, примушуючи зізнатися в антихристиянських поглядах і діяннях, і навіть спалювали на вогнищі. Серед усієї цієї маніакальної ортодоксальності промені антагонізму випромінює середньовічний Шерлок Холмс - монах -францисканець Вільям Баскервільський. Він один намагається вибратися з-під завалів догм і устоїв і за допомогою двох рівнозначних знарядь – віри і розуму – збудувати фортецю тверезого світогляду. І це мені у ньому подобається.

Взагалі весь роман просто просякнутий питаннями віри. І тут і там зустрічаєш цитування священних текстів та мудрувань вчених мужів на релігійну тематику. З окремих сторінок лунають суперечки на тему убогості Христа і апостолів. На інших же сперечаються про те, чи колись у житті Ісус сміявся. Перед читачем ставляться питання про те, що є добрим, а що - поганим. Що є правильним, а що – ні. І ти мимоволі думкою долучаєшся до роздумів героїв. Схвально киваєш, коли зустрічаєш близьку тобі думку, чи обурено парируєш, коли у корені не погоджуєшся зі сказаним. Ти розширюєш свій кругозір і водночас наповнюєш свій мозок новими глибокодумними роздумами. Не кожна книжка дає таку поживу для мозку.

Та не тільки інтелектуальними бесідами наповнений роман, можна там зустріти і досить чудернацькі для нашого часу речі, як-от несвітські чари, які здатні приворожити будь-яку жінку. Рецепт такий: «Треба вбити чорного кота, вийняти йому очі, запхати їх у два яйця чорної курки, одне око в одне яйце, а друге - в друге. Тоді слід закопати яйця в купу конячих кізяків, щоб вони там гнили, тоді з кожного яйця має народитися по чортеняті, і вони стануть чоловікові на службу, здобуваючи для нього всі розкоші сього світу. Але щоб ці чари вдалися, та жінка, в якій треба розбудити кохання, має плюнути на яйця перед тим, як їх буде закопано в кізяки». Безвідмовний спосіб!

Взагалі рекомендую цю книжку тим, хто любить напружувати свої мізки, легким чтивом її не назвеш.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Умберто Еко «Празький цвинтар»

Слідкуйте за нашими найцікавішими публікаціями в соціальних мережах Facebook і Telegram.

Наталія Чернишова

Редакторка розділу Мистецтво, адмін Telegram.

Сторінка автора в Facebook.

author photo
poster