Ерін Гантер "Коти-вояки"

08.06.2017

Переглядів: 24126

http://chytay-ua.com/

Від автора. Колись, в одному з попередніх життів, автору цих рядків пощастило прослухати в універі спецкурс зі звабливою назвою «Сучасна англійська дитяча література». І якось жартома, але більш ніж серйозно, викладач сказав, що майже все пристойне фентезі проросло на Альбіоні: Роулінг, Толкіен, Льюіс, Дал, Пратчетт, Гейман, Пулман і ще, казав він, про Керролла, Керролла не забувайте! А! Ще є ті пані, які про котів пишуть! Ті, що Ерін Гантер, самі про них почитаєте.

Більш ніж очевидно, що нічого ні про котів, ні про Ерін Гантер автор цих рядків не читав і благополучно забув про їхнє існування. Надовго забув. Аж ось, десь місяць тому…

Листок не повернути на гілку.

Ерін Гантер

УВАГА! СПОЙЛЕРИ В ТЕКСТІ! НЕБАГАТО, АЛЕ ТРОХИ Є

… десь місяць тому виявилося, що про котів, а точніше, про котів-вояків, знають ой як багато людей у світі! Міжнародні фан-клуби, з'їзди хазяїнів котів-вояків, близько 30 млн проданих книг, бестселер The New York Times, популярність навіть в Китаї та Тринідаді, продані в 2016 р. права на екранізацію – все це про серію книг-фентезі, що розповідає про пригоди хвостатих улюбленців.

Цикл «Коти-вояки» (Warriors) входить до серії романів-фентезі про чотири клани диких котів, їхні пригоди, боротьбу за виживання, здобич і території. Перша книга побачила світ у 2003 році, і на сьогодні маємо вже 6 циклів по 6 книг у кожному (у шостому циклі поки що вийшло три книги, ще дві повинні з’явитися до кінця цього року і остання запланована на 2018-ий). Окрім 30-ти основних книг серію доповнюють книги-путівники, а також 4 збірники коміксів у стилі манга. В цілому це понад 40 книг.

 

 Оригінальні англійські обкладинки книг першого циклу «Коти-вояки» (Warriors)

Українською коти «заговорили» 1 серпня 2016 року, коли видавництво АССА представило першу книгу першого циклу серії, а на вересень 17-го запланований вихід вже шостої («Темні часи»). Перекладають серію Катерина Дудка і Остап Українець, використовуючи для опису загального устрою котячих кланів пластунську термінологію та дещо локалізовуючи текст. Сьогодні можемо прочитати книги «На волю!», «Вогонь і крига», «Ліс таємниць», «Здіймається буря» та «Небезпечний шлях».

Особливістю «Котів-вояків» є те, що у них немає єдиного автора. Ерін Гантер – це спільний псевдонім для британських письменниць Кейт Кері та Черіт Болдрі, дитячої письменниці з Венесуели Тай Сазерленд та редактора Вікторії Холмс. Вони є кістяком «Ерін Гантер», однак над створенням деяких книг працювали й інші авторки.

 Обкладинки українського видання серії від видавництва «АССА»

Цикл «Коти-вояки» розповідає про домашнього кота Рудька (чи як зневажливо його називають кланонароджені – кицюні), який добровільно відмовився від затишного дому і ситого життя та приєднався до Громового клану. Доклавши чималих зусиль, Рудько, а точніше, вже Вогнелап, поволі здобуває прихильність інших котів, знаходить справжніх друзів і, звісно, розживається небезпечним, підступним і жорстоким ворогом. 

Час іде, і новак Вогнелап стає відважним вояком, воєводою і навіть провідником, при цьому отримуючи нові імена. З іменами в персонажів книг особливі стосунки: річ в тім, що перехід з одного рівня на інший в ієрархії клану супроводжується його зміною. Тож дуже доречно видавці зобразили не лише карту котячого світу на форзаці книг, а й імена, статуси та кланову приналежність кожного персонажа. Це допомагає не заплутатися в тому, хто чий провідник, вояк чи медикицька.

Але повертаємося до сюжету. У «Котах-вояках» він не претендує на оригінальність:  є головний герой та круг його друзів, порадників і наставників. Цьому герою судилося щось змінити в звичному для персонажів світі (не раз і не двічі врятувати власний клан, об’єднати ворогів для захисту від смертельної небезпеки, здійснити пророцтво Зореклану тощо). Тож наш рудий вояка дорослішає, мудрішає, вчиться брати на себе відповідальність не тільки за власні вчинки, а й за долю інших, вчиться чинити не так, як хочеться, а так, як потрібно.

Фактично, перед нами хрестоматійний фентезійний герой в розвитку: спершу дещо наївний і самовпевнений, він змушений пройти через багато випробувань, втрат і страждань, аби зрозуміти власне призначення і прийняти свою долю. А заразом він добрий, справедливий, благородний, готовий до самопожертви, вірний друг і надійна опора для інших. Такий герой не вбиває і не принижує ворога просто так, всіляко намагається вберегти життя всіх котів, а не лише свого клану, ладен піти проти правил, щоб не дати загинути голодним чужим кошенятам. А ще він постійно в стані пошуку, його мучать сумніви, він бореться зі власними упередженнями. Це наближає персонажа до читача, робить його виразнішим і живішим.

Можливо, тут і криється така велика популярність книг Ерін Гантер: це дитяча казка, в якій коти розмовляють, а їхнім провідникам даровано дев’ять життів, однак разом з тим вона зачіпає багато важливих соціальних і не тільки питань. Письменниці не приховують, що працюючи над «Котами-вояками», черпали натхнення у визнаних майстрів жанру: трійка друзів-новаків, яким долею судилося потрапляти в найрізноманітніші халепи, у перших книгах дуже нагадує славнозвісну трійку Роулінг, вороги і суперники, яких об’єднала боротьба проти сильнішого і смертельно небезпечного ворога, – дань Толкіену, ну а в забороненій любові, коли закохані належать до різних кланів, дуже важко не побачити сюжети Шекспіра.

Багато уваги авторки приділяють актуальній проблемі впливу людини на природу. Двоногі (так коти називають людей) забруднили річку, загинула риба і тепер коти Річкового клану голодують. Двоногі вирішили вирубати частину лісу і побудувати там свої гнізда (хати по-котячому), через що і місця для полювання, і самої здобичі стало менше. Двоногі хочуть побудувати нову дорогу, коти гинуть і травмуються під колесами автівок… В книгах можна знайти ще багато прикладів того, яку шкоду приносить бездумне ставлення до природи. І це хороший виховний посил, спрямований не тільки дітям.  

В цьому контексті варто згадати не менш обговорювану нині тему соціальних упереджень та особливих людей. Кицюня Рудько доводить, що не походження, а наполеглива праця, відданість і добре ставлення до інших допомагають здобути те, що для багатьох здається недосяжним. Кішка з жахливо понівеченою мордочкою вчиться сприймати нову себе, а скалічена новачка знаходить свій спосіб захистити клан.

У «Котах-вояках» авторки намагаються розкрити всіх ключових персонажів. Вони «олюднюють» своїх героїв, вдало зображуючи страждання матері, яка віддала власних дітей, роздуми про те, що є правильним, а що просто легке тимчасове рішення, душевні переживання через відданість клану, яка вимагає зректися кохання, а також показують, до чого може привести недовіра, і шукають межу між відданістю провіднику та відданістю клану, особливо якщо накази провідника наражають на небезпеку кожного. Саме через таке «олюднення» іноді читач забуває, що книга про котів, і ловить себе на думці, що всі перипетії відбуваються в світі людей. І це наближення – ще одна причина популярності серії не тільки  серед дітей, але і серед дорослих теж.   

 

Кому читати: мабуть, всім, особливо котолюбам і прихильникам фентезі.

Кому НЕ читати: людям з алергією на котячу шерсть, оскільки книги викликають величезне бажання завести в домі персонального кота-вояку.

Тож, дорослі, якщо не вистачає сміливості, то бодай прикриваючись дітьми, племінниками, молодшими братиками і сестричками, сміливо читайте «Котів-вояків». Так, місцями вони занадто наївні та передбачувані, але в цілому, це чудова історія про дружбу, відданість, мужність і – куди ж без цього – любов.

Няв! 

 

 

poster