Чому читання корисне?

11.01.2017

Переглядів: 30487

http://chytay-ua.com/

Коли мова заходить про читання, здоров’я людини та її хороше самопочуття, на думку в першу чергу спадають книги для саморозвитку, самотренінги та література, котра розповідає, як впоратися з тією чи іншою життєвою ситуацією. 
Проте, вчені (і не лише британські) доводять, що не важливо, які саме книги ви читаєте. Насправді читання художньої літератури – це прекрасний спосіб підтримувати і покращувати свій психологічний стан і здоров’я. 
Звісно, вони зовсім не рекомендують лікувати хронічну депресію «Голодними іграми» чи «Гаррі Поттером». З хронічними депресіями, роздратуваннями чи суїцидальними настроями все ж варто звернутися до фахівців. Ну а якщо у вас не виникає бажання накинутися на співрозмовника та не переслідує відчуття, що весь світ підглядає за вами, і ви просто бажаєте тримати себе в тонусі й в цілому дбати про власне самопочуття, тоді декілька розділів цікавої, захоплюючої книги перед сном – саме те, що вам потрібно!
Доведено, що ті, хто читають книги, частіше і довше зберігають гостроту та ясність думки. І це стосується не лише тих, хто читає «розумну» літературу чи нон-фікшн. Читання художніх книг теж є прекрасною розминкою для мозку і розуму, і ось чому:

Читання допомагає розслабитися і відволіктися

Читання художньої літератури дозволяє відволіктися від щоденних проблем та поринути у інший, вигадано-фантастичний світ. Це така собі ідеальна втеча, котра не вимагає від вас особливих зусиль, однак дозволяє забути про те, що дратує, а іноді навіть стає причиною стресу.

Читання сприяє здоровому сну

Вчені вже давно довели, що продуманий і правильно спланований вечірній час – це чудовий засіб від безсоння, а якщо він ще й передбачає читання, то це буде великим плюсом. Медитативні властивості читання загальновідомі, тож декілька сторінок перед сном можуть вам справді допомогти.

Читання допомагає сфокусуватися

Ми живемо у світі, в якому щохвилини оновлюється близько 200 статусів і завантажується до 60 відеофайлів. За таких умов, коли нова інформація буквально проноситься перед очима, дуже важко сфокусуватися на чомусь важливому чи потрібному. Читаючи та повністю поринаючи в описаний у книзі світ, ми вчимося фокусуватися, а думки стають спокійнішими і розсудливішими.

Читання сприяє активній роботі мозку

Нещодавні дослідження підтвердили, що звичка читати, яка виникла у дитинстві і залишається з людиною до старості, значно сповільнює процес погіршення пам’яті. У тих, хто читає, з віком зниження розумової активності і пам’яті відбувається на 32% повільніше.

Читання може запобігти розвитку хвороби Альцгеймера та деменції

Читання – це не просто тренування для мозку, воно здатне також попередити розвиток такого страшного захворювання, як хвороба Альцгеймера. Дослідження показують, що мозок завзятих читачів, котрі присвячують читанню книг щонайменше годину в день (газети та журнали такого ефекту не дають), формує нові зв’язки і підтримує пам'ять у тонусі. 

Читання породжує емпатію

Нестача емпатії та розуміння того, як можуть почувати себе інші люди в тих чи інших життєвих обставинах, може сприяти тому, що людина почуватиме себе самотньою та відірваною від світу. Читання художньої літератури дозволяє поставити себе на місце іншого, побути, так би мовити, в його шкурі. Як результат, дуже імовірно, що на багато речей та вчинків читач зможе поглянути з зовсім іншої точки зору.

Читання безпечне

Для повноцінного життя людям необхідно відчувати величезний спектр емоцій, і не завжди вони бувають позитивними. В процесі читання людина отримує можливість відчути не лише радість, а й сум, біль, втрату, злість, розчарування тощо. І дуже важливо, що в цей час вона спокійненько лежить в ліжечку чи вмостилася в улюбленому кріслі. Так точно безпечніше для здоров’я!

Читання позбавляє від самотності

Зрозуміло, що жодна книга не здатна замінити справжнього живого спілкування та дружної компанії. А проте, читання дозволяє нам «спілкуватися» з героями книг, сперечатися з ними, підтримувати і осуджувати. Такі «мовчазні співрозмовники» дозволяють нам почувати себе затишно і комфортно на самоті.

Читання допомагає краще виражати свої думки та переживання

Ніколи не недооцінюйте сили слова! Немає нічого гіршого, ніж жахливо почуватися і не могти розповісти про свої переживання іншим, бо для цього просто не вистачає слів. Читання покращує, урізноманітнює і дуже розвиває мову, тож якщо книги – ваші постійні супутники, то з браком слів ви не стикнетеся.  

Дослідження показують, що рівень стресу зменшується на 68%, коли людина заглиблюється в читання. Навіть якщо ви вважаєте, що не маєте на нього часу, декілька прочитаних сторінок в транспорті чи перед сном не лише здатні покращити ваше самопочуття, а і можуть стати хобі, яке залишиться на все життя.

Читання – чудовий привід почати розмову

Люди, які читають, дуже люблять поговорити про книги з іншими людьми, які читають. І хоч книги вчать нас непогано почуватися в вигаданому світі, вони ж можуть стати містком, що допоможе знайти друзів та однодумців і в реальному житті.

Чим старшою стає людина, тим важче їй заводити нові знайомства. Тож якщо ви бачите когось, хто читає хорошу книгу, то чому б не запитати, наприклад, яке враження вона справляє? Спробуйте і хто зна, до чого воно приведе)

За матеріалами For Reading Addicts 

poster