Тімоті Снайдер «Про тиранію»

13.07.2022

Переглядів: 999

http://chytay-ua.com/

Історія не повторюється, але таки нас вчить

Український читач очікував на український переклад графічної адаптації “Про тиранію” відомого історика Тімоті Снайдера у березні 2022-го. Однак вихід книги було відкладено через привід, який і досі багатьом здається чимось немислимим. Війна у Європі? У двадцять першому столітті?

Та повернімося до століття двадцятого. На думку істориків, воно розпочалося не за літочисленням, а пізніше - наприкінці липня 1914-го, коли спокійну Європу поглинула Перша світова війна. Глобальний збройний конфлікт закінчився розгромом кайзерівської Німеччини та її союзників, а на місці колишніх імперій постали демократії. Однак ніхто не міг передбачити, який морок чатує на них менш, ніж за два десятиліття…

Тімоті Снайдер вважає, що сучасні американці аж ніяк не мудріші за європейців двадцятого століття, на очах яких постали авторитарні та тоталітарні режими. Снайдер - професор Єльського університету та дослідник історії Центральної та Східної Європи, а отже, йому добре відомо, як легко країни, що були близькими до демократії, починають схилятися до авторитаризму.

Занепокоєний перемогою популіста Дональда Трампа на президентських виборах 2016 року, він написав книгу “Про тиранію. Двадцять уроків двадцятого століття”. Проаналізувавши становлення нацизму та комунізму в країнах Європи, від дає поради сучасникам: що може зробити звичайний громадянин, щоб запобігти становленню кровожерливої тиранії в своїй країні. Книга стала світовим бестселером.

Згодом Снайдер попросив художницю Нору Круґ проілюструвати його книгу. На той момент Круґ була відома завдяки графічним мемуарам “Вітчизна”, в яких вона досліджувала минуле своєї німецької родини. Художниця погодилась. Їх зі Снайдером об'єднує переконання: якщо уроки історії не будуть вивчені, це призведе до повторення жахливих помилок.

Як і у роботі над власною книгою, Круґ використовувала акварелі, графіку та реальні фотографії. Між іншим, ілюстраторка має чималу колекцію знімків міжвоєнного періоду та часів Другої світової війни, які їй вдалось знайти на барахолках. Фото з альбому колишнього німецького солдата, знайдене в антикварному магазині у Західному Берліні, відкриває книгу: чоловік з пов’язкою на руці, за якою вирізняли євреїв в окупованій Польщі, дивиться прямо в об’єктив. Читач не знає, хто цей чоловік, проте здогадується, як трагічно могла скластись його доля, - дуже потужне застереження: ось що стається, коли суспільство проґавлює прихід тирана.

Круґ доповнює книгу емоційною складовою, нехарактерною для жанру нон-фікшн. Її цікавить не особа тирана, а звичайний громадянин: як він провалюється в колективний транс, що відчуває, перебуваючи в тоталітарному суспільстві, як змінюється під впливом непереборних обставин.

Наприкінці березня 2022-го до аудіоверсії книги “Про тиранію” Снайдер додав 20 нових уроків про Україну та російсько-українську війну. Український переклад графічної адаптації вийшов наприкінці травня, незважаючи на обставини. Це слід розцінювати як добрий знак.

Читайте також: Ольга Токарчук "Бігуни"

Підтримати проект

Саша Доморосла

Історик, бібліотекар, підпільний критик

author photo
poster