Знайти і прийняти себе: Фредрік Бакман «Брітт-Марі була тут»

02.01.2023

Переглядів: 415

http://chytay-ua.com/

Як можна зрозуміти з назви, роман Фредріка Бакмана «Брітт –Марі була тут» це – історія про життя та вибір Брітт –Марі, жінки, що завжди незадоволена, прискіплива, але понад усе цінує порядок та ненавидить хаосу, ні в домі, ні в думках, ні в почуттях... проте, життя таке непередбачуване.

Брітт–Марі вже знайома читачеві зі сторінок роману «Моя бабуся просить їй вибачити». Тепер читача чекає не менш захоплива зворушлива історія сповнена драматизму, втрат, життєвих труднощів, іноді, болю та відчаю і все це варто подолати, щоб знайти і прийняти себе.

Борг – невелике містечко, що здається перебуває на межі занепаду, тут не працює ні пошта, ні піцерія, а в магазині можна придбати лише товари першої необхідності, та й ті у кредит... саме сюди приїжджає Брітт–Марі після розриву стосунків зі своїм чоловіком Кентом.

Після безуспішних пошуків роботи, заповнення «нудних, непотрібних бланків» у бюро з працевлаштування, жінка погоджується на єдину вакансію «доглядачки центру відпочинку», який мають закрити впродовж двох тижнів внаслідок фінансової кризи.Однак, це лише початок, бо її мета зробити неможливе – досягти перемоги футбольної команди дітлахів у змаганнях за кубок, при цьому, діти грають у футбол абсолютно невміло, просто тому, що їм подобається футбол на рівні інстинкту, а їх тренер раптово помер від серцевого нападу. Удар футбольного м`яча в голову – перше, що відчула Брітт Марі, вийшовши із автомобіля, який вийшов з ладу на заправці містечка Борг. Чи вдасться Брітт –Марі стати щасливою серед цього хаосу, що  наскільки схожий на відчай?.

Брітт Марі так звикла чекати чоловіка з роботи, готувати йому смачну вечерю, прати, прасувати його сорочки, піклуватися про нього, його дітей, які вже стали дорослими і не завжди знаходили час, щоб приїхати хоч раз на рік в час Різдва, що загубила себе, свої бажання, мрії, прагнення. Кент завжди дуже зайнятий своєю роботою, їй дуже бракує його уваги, понад усе вона хоче бути просто комусь потрібною.

Важливо, що письменник показує наскільки психологічна травма, якої персонаж зазнав у дитинстві має негативний вплив на долю людини впродовж усього її життя. Для Брітт –Марі такою травмою була автокатастрофа в якій загинула її молодша сестра Інгрід. Брітт –Марі завжди відчувала провину за те, що під час тієї злощасної автотрощі «врятували не ту», навіть квіти в балконні горщики Брітт –Марі саджала для того, аби запам'ятати те, що любила сестра.

Цінність стосунків між людьми – наскрізна тема роману. Через історії дітей: Веги, Бена, Омара, Самі та інших персонажів, письменник ставить питання: «Вибір чи обставини роблять нас тими, якими ми є?».

«Брітт –Марі була тут » - книга про пошуки себе, про те, чому варто боротися і вірити навіть тоді, коли здається, що виходу із ситуації більше немає... А ще про те, чому важливо, хоч іноді, вчинити те, чого справді хочете, можливо, саме це –ваш новий шлях на якому трапляться двері, в які наважилися постукати, щоб знову знайти себе, повірити, що зможеш жити далі, йти вперед...

Приємно вразив бездоганний переклад з англійської Ольги Захарченко. Це вже друга книжка Фредріка Бакмана, яку маю нагоду читати в перекладі українською мовою, а отже пізнавати творчість шведського сучасного письменника, блогера, журналіста. Кожна книга письменника спонукає читача до роздумів про те, що насправді важливе та найцінніше в нашому житті, тому щиро раджу провести декілька вечорів у товаристві персонажів, чиї історії захоплюють і надихають, особливо, якщо ви не звикли здаватися і любите футбол, хоч книга - не лише про це.

Читайте також: Оксана Сайко "Волоцюги"

Підтримати проект

Ігор Зіньчук

Філолог, автор книжкових оглядів, блогер, копірайтер

author photo
poster