Томас Гарріс "Мовчання ягнят"

17.03.2017

Переглядів: 3885

http://chytay-ua.com/

Інформації про автора книжки “Мовчання ягнят” вкрай мало. Точно відомо, що  Томас Гарріс народився в штаті Теннесі, США. Дитинство провів у штаті Міссісіпі. Після закінчення університету, деякий час подорожував Європою. 6 років працював в Нью-Йорку, в одному з найбільших інформаційних агентств США - Associated Press. Де й отримав досвід спілкування у світі злочинності.

Свою першу книжку написав після трагічних подій на Олімпійських іграх 1972 року (прим. автора.- смерть одинадцяти ізраїльських атлетів). Роман “Чорна неділя” у 1975 році став бестселером, і Гарріс міг остаточно присвятити себе написанню наступних книг.

Другий  роман “Червоний дракон”, в якому з’являється відомий персонаж доктор Ганнібал Лектер,  також стає бестселером, і його екранізували, як і “Чорну неділю”. Але, все ж таки, найбільший успіх Томасу Гаррісу принесла його третя книжка, і друга з серії про доктора, яку світ побачив 1988 року.

“Мовчання ягнят” – історія про серійного вбивцю-канібала доктора Ганнібала Лектера, була екранізована 1991 році режисером Джонатаном Деммі. Головні ролі у фільмі отримали – Джоді Фостер і Ентоні Гопкінс. Фільм отримав багато нагород, серед який Оскар і Золотий глобус. Цікавим фактом є те, що самого Ганнібала у фільмі можна побачити приблизно 16 хвилин, але це не завадило Гопкінсу отримати Оскар, за кращу чоловічу роль. Його пронизливий погляд в камеру говорить сам за себе.

Отже, про книжку. Сюжет такий – розслідується  серія вбивств молодих жінок в різних штатах США. Серійний вбивця Буффало-Біл (прим. автора. – так його назвали копи), частково здирає шкіру зі своїх жертв. Начальник відділу психології Джек Кроуфорд направляє молоду курсантку ФБР Кларіс Старлінг на розмову до доктора Лектера, оскільки той може знати  хто вбивця. Ганнібал Лектер знаходиться в психіатричній лікарні, в закритому приміщенні, під наглядом. Усі його розваги – це спілкування з цікавими людьми, яких він сам вибирає. І Кларіс входить в число цих людей.

Сюжет стає більш динамічним, коли викрадають дочку сенатора. І викрадачем виявляється Буффало-Біл. Кетрін стає новою жертвою людини, котра однозначно її вб’є. Це розуміють усі. Тому, допомога доктора вкрай необхідна. Але він не поспішає називати ім’я, він розважається задаючи питання молодій курсантці. Насолоджується її реакцією, її відповідями. Йому подобається така дивна психологічна розвага. Адже, він психопат, йому немає різниці знайдуть Кетрін живою, чи ні.

Книжка не насичена кривавими сценами. Тут ви не прочитаєте детальний опис, як саме Буффало-Біл здирав шкіру зі своїх жертв. Головне, навіщо він це робив і що збирався робити з шкірою потім. Гарріс вліз в голову вбивці, показуючи нам, чому він почав вбивати. Ця книжка про психологію вбивць, а не про деталі вбивства.

І хоча сюжет книжки – це розслідування вбивств психопата, який полюбляє здирати з жінок шкіру, але головна роль тут належить іншому психопату. Більш підступному, розумнішому, жорстокішому. Так, головний тут доктор Ганнібал Лектер. Саме він, сидячи в маленькій, повністю закритій камері, керує усім. Він керує розслідуванням, емоціями курсантки, діями поліції. Він вичікує своєї можливості знову почати вбивати. Доктор Лектер непередбачуваний і уміє використати найдрібнішу деталь для своєї вигоди.

“Мовчання ягнят” – не типова книжка про маніяка. Вона про те, як залізти в голову до психопата і постаратися зрозуміти його вчинок. Ні, не зрозуміти в сенсі побачити-пробачити, а зрозуміти в сенсі передбачити його наступний крок. Вона про те, що психопати, соціопати, вбивці серед нас, і вони візуально нічим не відрізняються для людей. Хіба, якщо ти працюєш у відділі психології, і навчився читати їх. Або ти теж психопат! 

Кому буде цікава книжка:

1. Тим, хто любить такі серіали, як “Декстер” і “Криміналісти”.

2. Тим, хто любить жанр трилер у літературі.

3.Тим, хто цікавиться психологією.

Мар`яна Паславська

Редакторка, відповідальна за SEO сайту.

Сторінка автора в Facebook

author photo
poster