Енн Файн "Борошняні немовлята"

17.08.2017

Переглядів: 2290

http://chytay-ua.com/

Оригінальна книга (як за назвою, так і за змістом) англійської письменниці Енн Файн «Борошняні немовлята» побачила світ у «Видавництві Старого Лева» 2016 року. Історія нестандартна, як для українського читача, це точно. У центрі подій-непосидючий, невиправний, на думку вчителів та батьків, 4-В клас, учні якого постійно щось витворяють... Але їхнім витівкам прийшло серйозне випробовування-догляд за немовлятами, але не справжніми, а з борошна! Так-так, і запропонував таке не абихто, а сам пан-вчитель Картрайт, коли обирали теми для захисту наукових досліджень.

Розбишакам-хлопцям довелося таки взятися за це нелегке завдання і дотримуватися всіх настанов щодо поводження з цими немовлятами. Але як це все відбувалося? А в тому то справа, що дуже цікаво! Не лукавлячи, скажу, що на початку дещо нудилася, коли читала, але потім, коли почалися сторінки про те, що ж було далі, опісля взяття «на виховання» малюків – читання вражало в саме серце своєю, дещо прихованою, глибинністю, а ще – щирістю, відвертістю... Головна мета цієї книжки, очевидна: показати силу волі, думки, людини, а ще – вітер змін під впливом тих ситуацій, які викликають нехай інколи паніку, нерозуміння, але дають такий вишкіл, як ніякі у світі повчання і моралізування! Так і треба! Що дітям з постійних настанов, криків і повчань, от як треба достукуватися до сердець: конкретними діями! Сама історія з немовлятами вчить відповідальності і розуміння. Кожен по-різному справляється зі своїм завданням: хтось старається, хтось не дуже, а хтось навіть прозріває і шукає відповіді на болючі питання! Але що найбільше зачіпає, то це, звісно, історія життя хлопчика Саймона, який не знає свого тата, бо він був із ним всього лише декілька тижнів, але він дошукується причини його відходу. Хоче знати і зрозуміти його поведінку... "Якби не вона (борошняна малючка), він би ніколи не почав цікавитися своїм власним батьком, і всім тим, що сталося багато років тому. Якби не той дурнуватий, нікому не потрібний розтріпаний мішок з борошном, Саймон би ніколи не опинився в такому жахливому й принизливому становищі, як сьогодні: ВІН ГОТОВИЙ, НЕМОВ ЯКИЙСЬ РОЗУМАКА, ЧИМДУЖ БІГТИ ДО ШКОЛИ, ЩОБ ТАМ ЩОСЬ ДІЗНАТИСЯ...."

Чи змінить хлопчина думку про свою маму, яку завжди не слухав, не розумів, не цінував? І чи захистять свій проект діти? І, зрештою,що наприкінці станеться із борошняними немовлятами – дізнаєтеся, якщо прочитаєте цю потрібну, у наш час, книжку. Книжку, яка відкриває очі на внутрішній світ дитини, на який ми закриваємо часто очі. Книжку, яка вчить, нас, дорослих людей, відповідальності, вдячності, чуттєвості і простоти, і яка відкриває світ крилатих думок.

Ірина Садула

Вчитель української мови та літератури, книголюб

author photo
poster