Френсіс Скотт Фіцджеральд «Великий Гетсбі»

04.09.2020

Переглядів: 3324

http://chytay-ua.com/

Про автора

Френсіс Скотт Фіцджеральд - представник так званої нової американської прози. Він зображає у своїх творах «втрачене покоління», подібно до Ремарка, Фолкнера, Хемінгуея. Однак його проза має чіткий капіталістичний характер. Герої різко відрізняються своїми фінансовими можливостями або ж за сюжетом переходять із бідняків у багатіїв і навпаки. І найцікавіше поглянути, як такі переходи впливають на людей.

Про що книга?

Це книга не про красиве та безтурботне життя, хоча на перший погляд так і здається. Тема стосунків між людьми занадто загальна, вона присутня майже у всіх художніх книгах. Чим відрізняються стосунки в Фіцджеральда? Вони відбуваються в розрізі великих грошей. Дружбу не купиш за гроші. Любов не купиш за гроші. Але люди такі істоти, що дуже рідко вчаться на чужих помилках. Якщо у них є або несподівано з’являються кругленькі суми, вони все таки спробують використати їх в подібних цілях. І лише на власному досвіді переконуються, що такий метод є згубним, а інколи і трагічним.

Це роман про велику любов до жінки і про не велику любов до чоловіка. Про очікування, які відрізняються від реальності. Про самотність того, хто завжди в центрі уваги. Існує думка, що західне суспільство відрізняється своєю штучністю в проявах міжособистісного спілкування, вечірки Гетсбі яскраво відображають її. Сотні людей відпочивають в його домі, за його рахунок, але це не заважає їм розводити неприємні плітки про щедрого господаря. Чи є в цих розмовах бодай частина правди, і чи це важливо взагалі?

Фіцджеральд, як і інші письменники “втраченого покоління”, показує швидкоплинність життя. Кому, як не їм, людям, які стали свідками або учасниками двох воєн, не знати, наскільки тонким і крихким є людське існування. Це відображається і на їхніх героях. Вони ніби підказують: цінуйте і кохайте один одного тут і тепер, бо завтра може не настати. Так сталося і з Гетсбі, його кохана Дейзі не наважилася віддатися почуттям і обставини показали, які трагічні наслідки бувають від непевності.

Історія Гетсбі - це багато про що, про американське покоління джазу, про зародження кримінальних зв'язків та нелегального бізнесу після війни та, зрештою, про самотність. Самотній Джей через нерозділене кохання. Самотній Нік Карравей, від імені якого ведеться розповідь. Самотня, хоч і одружена, Дейзі. Самотній власник заправки, якого зраджує дружина. Самотній батько Гетсбі, який гордиться своїм сином, але майже не бачиться з ним. Сюжет приховує багато важливого підтексту, який і робить даний художній твір шедевром літературного світу першої половини XX століття і залишає актуальним по сьогоднішній день.

Мій роман - про те, як тануть ілюзії, які надають світові штучну красу. І випробувавши на собі цю магію, люди стають байдужими до поняття про істинне та хибне.
Ф. С. Фіцджеральд

Екранізація

Загалом "Великого Гетсбі" було екранізовано п'ять разів. Кінострічка 2013 року режисера База Лурманна вдихнула свіже повітря в роман. За перший тиждень після прем'єри було продано більше примірників книги, ніж за все життя Фіцджеральда. Чудові актори та прекрасно передана атмосфера дають зрозуміти, що це той випадок, коли фільм нічим не гірший за книгу, а можливо, навіть кращий. Леонардо ді Капріо не дасть збрехати. Читаючи, ми уявляємо кожну описану деталь, а переглядаючи кіно, знаходимо підтвердження власної уяви.

Авторам фільму вдалося чітко відтворити атмосферу роману, змінивши лише деталі. Однією з таких деталей є сцени вечірок в домі Гетсбі, де мотиви 20-х років минулого століття перемішуються з музикою в сучасній обробці, це виносить її за межі часових рамок.

Ми не є кінокритиками, щоб давати характеристику гри акторів, зйомці чи касовості фільму. Переглядаючи хороше кіно, як і читаючи хорошу книгу, ми покладаємося на відчуття та емоції. Дана екранізація дарує більше, ніж книга, саме в емоційному плані, особливо для тих, у кого складно з візуалізацією прочитаного. Фіцджеральд знає толк у емоціях та відчуттях, а Лурманну в тандемі з чудовими акторами вдалося їх уміло візуалізувати.

Замовити книжку

Слава Славський

Головний редактор, книжковий пропагандист

Сторінки автора у соцмережах: Facebook , Twitter , Instagram

author photo
poster