Яким був книжковий рік: Видавництва «Фонтан казок» і «Легенда»

21.12.2018

Переглядів: 1041

http://chytay-ua.com/

Підсумки книжкового року від Олега Рибалки, директора видавництв «Фонтан казок» і «Легенда» 

                       

- Що змінилося на ринку за рік? 

На мою думку, ринок стає більш насиченим. Декілька минулих років було таке враження, що наш книжковий ринок намагається перетравити й сприйняти все те, чого йому не давали багато років – сучасну українську літературу, переклади сучасних світових бестселерів та нон-фікшн, причому як у дорослому, так і в дитячому сегменті. І ось цього року немовби настало оце насичення, і тепер ринок переходить у фазу жорсткої конкуренції, бо люди вже не готові спожити все. Швидше за все, це еволюційний процес – і згодом ми отримаємо більш зрілий, сегментований та вибагливий книжковий ринок.

Якщо спуститися з неба на землю, то, вочевидь, можна констатувати  ще більше падіння купівельної спроможності, подорожчання виробництва книжки (від гонорару до друку) та погіршення якості книжкової дистрибуції. Проблеми з оплатами від книгарень, зменшення кількості книгарень, збільшення частки книжок великих гравців у мережі – все це значно ускладнило роботу для невеликого видавця. Думаю, що у подальшому буде виділятися основна група гравців ринку, які заберуть левову частку собі. Це погано вплине на конкуренцію і якість книжки як продукту. Але також це вплине на сегментацію ринку. Ми вже бачимо це, коли певні видавництва декларують роботу в певних нішах. 

Цього року активно долучилися до впливу на книжковий ринок державні інституції, особливо Український інститут книги. Повноцінна робота таких органів має однозначно вплинути на все, що стосується книги в Україні. Це може дуже сильно змінити наше ставлення та бачення книги та літературної культури впродовж дуже короткого періоду. Сподіваюсь, ці зміни будуть тільки на краще.

- Які позитивні і негативні тенденції ви для себе відмітили? 

Почну з негативних – це економічна ситуація в країні, яка має у своїй основі багато чинників. Для української книжки як продукту це дуже погано, бо виробництво коштує чимало і цінник зростає, а роздрібна ціна застигла і воліє падати, бо люди не готові платити більше. Книжки будуть дорожчати, а продажі падати. Думаю, що така тенденція почалася ще у 2017 році.

З іншого боку, позитивні тренди минулих років, особливо збільшення перекладів, цього року перетворилися на певну проблему для нас, українців, бо за цими перекладами все менше помітно своїх книжок, українських.

Позитивні тенденції я вже трохи описав вище, але хотів би додати ще чудове представлення української книги та культури на міжнародному рівні у Франкфурті (знов-таки, завдяки УІК), збільшення в кількісному та якісному сенсі локальних книжкових толок та фестивалів (Кропивницький, Черкаси, Херсон, Дніпро, Запоріжжя тощо).

На мій погляд, читаючих людей, а особливо дітей, в Україні стає більше. Цікавість до книжки і читання збільшується. Вважаю цю тенденцію чи не найголовнішою у 2018 році.

- Що варто виправляти і як це можна зробити? 

Я б сказав не «виправляти», а «будувати», «розбудовувати». Розбудовувати роздрібну торгівлю книжками в регіонах. На жаль, навіть не в усіх обласних центрах є великі мережеві книгарні, і не в усіх районних центрах книгарні є взагалі. Порівняно з провідними країнами Європи, у нас статистика дуже сумна.

Вважаю, що має бути більш потужний вплив держави, бо підтримка своєї культури, своєї книжки та пропагування читання серед дітей та молоді – це саме прерогатива держави. Поодинокі видавці та письменники навряд чи зможуть глобально впливати на такі процеси. Треба активніше будувати якісні нові бібліотечні простори (через реновацію старих, а іноді й реінкарнацію), надавати змогу бібліотекам закуповувати нову літературу, збільшувати кількість заходів у галузі, підтримувати видання українських книжок та заснування нових книгарень.

- На що очікувати українському читачу в наступному році?

Думаю, нових книжок буде достатньо. Знов-таки досить багато буде перекладної літератури, але пік, швидше за все, буде згасати. Посилиться вплив нової української письменницької генерації. Буде багато перевидаватися класики, цей тренд стартував потужно цього року. Таке собі осучаснення речей знаних і поважних.

«Фонтан казок» готує близько 15-20 нових книжок, найяскравішою з яких буде велика збірка сучасних українських казок як від відомих письменників, так і від яскравих дебютантів. Думаю, ця книжка стане знаковою в сучасній українській дитячій літературі.

«Легенда» має трохи інші пріоритети – це розвиток, зростання та пошук. Основний акцент будемо робити в наступному році на жанрову та підліткову літературу. 

poster