Леся Мовчун "Рожевий записник детектива Стасика"

19.06.2019

Переглядів: 1282

http://chytay-ua.com/

Важкі та серйозні злочини зазвичай розслідують знані детективи (Шерлок Голмс або Еркюль Пуаро). А що робити, якщо виникла дрібна побутова проблема, за яку поліцейські навіть не захочуть взятися, наприклад, зникнення окулярів улюбленої виховательки або зменшення ваги манної каші у щоденному сніданку в дитячому садку? Тоді на допомогу прийде малюк-детектив Стасик зі своїм рожевим записником, куди він записує всі деталі з першого погляду незначних, але таких важливих в житті Стасика та його оточення подій. 

Одного дня, граючись у пісочниці, трирічний Стасик знаходить незвичний ґудзичок, який насправді виявився іншопланетним прискорювачем розвитку. Завдяки цьому Стасик в одну мить подорослішав і почав уважно спостерігати і помічати все, що відбувається навколо нього, а згодом став відомим детективом, до якого по допомогу зверталися всі близькі люди та знайомі (батьки, вихователі, сусіди). І Стасик із завзяттям брався за розслідування навіть безнадійних справ. Так, Стасик вистежував крадія речей у бабусиному господарстві, відшукував рідкісну рибку свого сусіда, вираховував грабіжника, який викрав таксу тощо. Стасик сміливо ловив злочинців «на живця»: прикидався божевільною іграшкою-зайчиком в іграшковій крамниці, спостерігав за перехожими в парку за десять порцій морозива, і навіть знявся в рекламі смачно-гидких макаронів. І кожного разу він блискуче розплутував усі важкі справи, чим безмежно тішив усіх оточуючих. 

Часто детективний жанр асоціюють щонайменше із підлітковим віком, адже до того віку дитині важкувато простежити причинно-наслідкові зв’язки у подіях твору. Однак цю книгу можна сміливо давати читати і молодшим школярам, і навіть старшим дошкільнятам, оскільки в ній всі веселі подробиці злочинів й кумедні умовиводи головного персонажа детально пояснюються, а отже – зрозумілі дітям (хоча є і несподівані пояснення, що звеселяють і зацікавлюють непересічністю подій). 

Ці історії-розслідування сповнені чудового дитячо-наївного гумору, наприклад, стосовно того, який подарунок попросити в мами за гарну поведінку, як дослідити вагу куховарки, не привертаючи до себе зайвої уваги, що означає метод «шльопанізації» у вихованні дітей тощо. У кожній справі Стасик не втомлюється дивувати своєю кумедною вигадливістю та неочікуваними висновками. 

Книжечка чудового невеликого формату - дуже зручного, аби взяти її із собою в подорож або на відпочинок. 

Після читання книги є велика вірогідність того, що завдяки пригодам цього кумедно-уважного маленького детектива дитина почне ретельніше придивлятися до всього, що відбувається навколо неї, захоче сама провести невеличке розслідування і по-справжньому захопиться детективним жанром. Ця книга здатна підняти настрій і залучити до читання навіть тих дітей, які не дуже полюбляють читати. 

poster