Володимир Лис "Століття Якова"

16.01.2016

Переглядів: 4075

http://chytay-ua.com/

Коли береш до рук книгу, то в уяві вимальовується старший сивочолий чоловік і ти розумієш, що автор писав про довгі 100 років життя цього старця. Але перевага хорошої книги в тому, що жодна здогадка «А що ховається під обкладинкою книги?», не замінить здивування і насолоди від прочитання тексту.

Буває зявляється недовіра до книги, коли автори намагаються замінити реальний образ нереальною вигадкою. Володимир Лис створив абсолютно правдивого героя – простого чоловіка, простота якого зачаровує. Яків Мех – це уособлення українця, який мужньо пройшов «веселе» XX століття. Події роману відбуваються як в реальному часі, так і переносять нас до минулих десятиліть. Однак зовсім не віриться, що в XXI столітті, може жити той самий Яків Мех, який встиг побувати громадянином різних держав та пройти військову службу в їхніх арміях, перейти всю бурхливу вервицю свого часу і при цьому більшу частину життя не виїжджати з рідного села.

Також читайте: Роман Іваничук "Бо війна війною"

Головний персонаж книги не є пафосним героєм, тому з нього не можливо зробити міфічну мумію. Він не виголошував гучних промов і цей образ ніколи не стане манекеном в руках політичних вождів. Саме тому такий герой здається нереалістичним у наш час. Людей тої породи, найбільше хотіли знищити. Кожне українське село пережило свої драми, в кожному з них знайдеться схожа історія, тотожна тій що відбулася в поліському селі Загорєни, на фоні якого розгортаються основні події роману. Наша біда – ми тих історій не знаємо. Бо втрачаємо не лише історичну пам’ять, традиції, сімейні хроніки, ми ще й втрачаємо скарб, яким послуговуємося на щодень – мову. Діалоги в книзі особливі так як написані справжнім західно-поліським діалектом.

Володимир Лис дарує нам оригінальний життєпис старого Якова. Цей життєпис повний скарбів які з кожним днем губляться. Перш за все це пам’ять про мовчазних і гордих, красивих і світлих людей. Автор нікого не ідеалізує, його герої поводять себе як живі люди з усіма притаманними їм помилками. Яків Мех – це типаж людини дії, аристократа по духу, який несе в собі неймовірне світло і запал. Це той невідомий українець, який за будь-яких обставин залишався на своєму місці, який міцно стискав зброю в руках в найзапеклішому бою, який умів палко кохати і віддаватися своїй пристрасті з головою. Яків прожив своє століття за всіх тих, хто не перейшов криваві ріки часу.

Слідкуйте за нашими найцікавішими публікаціями в соціальних мережах Facebook і ВКонтакті

poster