Розгляд справи щодо заборони продажу книжки «Справа Василя Стуса» перенесли на 13 грудня

04.10.2019

Переглядів: 1052

http://chytay-ua.com/

Дарницький суд розпочав розгляд справи щодо заборони продажу книжки Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса». Про це повідомляє кореспондент Читомо.

Адвокат позивача, Віктора Медведчука, подав клопотання про перенесення слухання. Причина – його клієнт у відрядженні. Суд клопотання задовільнив. Розгляд справи перенесли на 13 грудня.

 «Позивач не з’явився на засідання і це свідчить про його «повагу» не тільки до відповідачів, але й до українського суду. З іншого боку, перенесення слухання – це процедурний момент, який нам тільки на руку – матимемо більше часу на підготовку», – зазначає директорка видавництва Vivat Юлія Орлова. 

 Також вона розповіла, що до підготовки лінії захисту у видавництві ставляться серйозно. Адвокати збирають архівні документи, які підтверджують: в книжці – ані слова наклепу. Vivat вже отримав підтримку літературної спільноти – Асоціації видавців і книгорозповсюджувачів, спілки Pen Ukraine.

 «Цей процес – це другий суд над Василем Стусом. Стус свого часу програв. Ми маємо намір виграти. Видавництво Vivat не порушувало закон, не порушувало норми моралі. Довести це принципово для нас. Адже в той час, коли Віктор Медведчук «захищає свою ділову репутацію», ми захищаємо історичну правду», – стверджує дректорка видавництва Vivat, в якому вийшла книжка про Стуса.

У видавництві впевнені: вимога Віктора Медведчука про заборону документальної збірки Вахтанга Кіпіані – це не «захист ділової репутації», а спроба прямого тиску на свободу слова і друку в Україні. А в умовах незрілої судової системи рішення на користь Медведчука може стати негативним прецедентом для вітчизняних авторів, журналістів та істориків, які працюють над біографічними й історичними творами.

 Як відомо, один з лідерів партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктор Медведчук подав до суду позов проти українського історика і журналіста Вахтанга Кіпіані. Він вимагає заборонити продаж «Справи Василя Стуса», а також в судовому порядку визнати недостовірною фразу із книжки «…юрист Медведчук боявся КГБ чи просто завжди був циніком і аморальним типом?».

Редакція Читай

Редакція літературного порталу Читай

author photo
poster