Держава фінансуватиме підтримку перекладів, у рамках програми Translate Ukraine

24.10.2019

Переглядів: 807

http://chytay-ua.com/

Сума видатків на реалізацію програми підтримки перекладів творів української літератури іншими мовами у проекті бюджету-2020 становить 9,3 млн грн

Така програма фінансується вперше, оскільки Translate Ukraine – це новий проект Українського інституту книги, який днями Україна презентувала на Франкфуртському книжковому ярмарку.

В рамках програми підтримки перекладів творів української літератури іншими мовами за рахунок бюджетних коштів буде здійснюватись видання творів української літератури, перекладених іншими мовами, та їх популяризація на книжкових ринках інших країн.

Відбір проектів, щодо видання творів української літератури, перекладених іншими мовами, поданих вітчизняними та іноземними видавцями для участі у програмі, здійснюється експертною радою, яка утворюється Інститутом української книги.

За результатами відбору Інститут укладає з видавцем договір про реалізацію проекту та повністю або частково фінансує (відшкодовує) витрати видавця на:

 - придбання прав на переклад твору української літератури на іншу мову та/або сплату винагороди за користування ними (роялті);

 - оплату послуг перекладу твору української літератури на іншу мову.

Гранична сума витрат на придбання прав на переклад одного твору української літератури на іншу мову, яка покриваються за рахунок бюджетних коштів, затверджуються Міністерство культури, молоді та спорту України.

"Дотепер, думка світу про українську літературу перебувала у заручниках невидимої руки світових ринків. Твори з перспективою на комерційний успіх завжди знайдуть свого перекладача і читача. Але роль книги в історії вимірюється не лише її популярністю. Сторінки українських книг – це вікно в серце країни, це потенційні нішові хіти і нобелівські шедеври, це творче свідчення нашого суверенного існування. Відповідальність держави – дати цим книгам квиток у світ», - зазначив заступник Міністра фінансів Юрій Джигир.

Редакція Читай

Редакція літературного порталу Читай

author photo
poster