5 порад вчителям, що допоможуть при роботі з інклюзивними дітками

18.01.2020

Переглядів: 695

http://chytay-ua.com/

Діти з особливими освітніми потребами можуть навчатися в школах разом з іншими дітьми або ж вдома за індивідуальним планом навчання. Особливості у кожного свої, як і свій темп засвоєння та сприйняття інформації. А отже, план буде різнитися, і підхід до його укладання також. Тож як вчителям організувати навчальний процес та на що звернути увагу?

Всі діти різні й кожен засвоює інформацію по-своєму. Тому при розробці плану потрібно враховувати не лише форму навчання, а й освітні потреби дитини, її вміння, навички та інтереси. В цьому випадку книжка зарубіжних спеціалістів “Специфічні розлади розвитку дитини та процес навчання” (вид-во “Ранок”) може стати в нагоді. Вона надає інформацію про розлади шкільних навичок, їхні особливості та різновиди. Також допомагає проаналізувати процес оцінювання вмінь дітей з особливими потребами. 

Тож як організувати навчальний процес та на що звернути увагу?

1.  Дізнатися про особливості діагнозу дитини. Це перший чинник, від якого залежить подальший напрямок вашої роботи. (“Специфічні розлади розвитку дитини та процес навчання” описує дислексію, дисграфію, дискалькулію та дизорфографію). 

2.  Ознайомитися з оцінюванням навичок дітей з особливими потребами. У книзі детально розповідається про процес оцінювання навичок письма, читання і розуміння, а також математичних та когнітивних навичок. Пропонуються типи тестів для їх опрацювання.

3.  Скласти індивідуальний план навчання (ІПН). Але перш за все розібратися, хто його складає, коли та як. Книга пропонує приклад індивідуального плану навчання з різних предметів і навичок, робочу модель складання ІПН та зразок заповнення для кожної дисципліни. 

4.  Підібрати завдання, які не лише зацікавлять школярика, але й будуть йому під силу. В нагоді може стати анкета “Який ти учень?” До того ж, книга пропонує варіанти вправ з різних дисциплін з урахуванням освітніх потреб дитини.

5.  Скласти для себе особисто тактику, за якою ви будете викладати матеріал та взагалі працювати з дітьми. Книга пропонує стратегії та методи, що можуть протистояти труднощам при вивченні окремих дисциплін.

Також книжка має багато різноманітних історій про дітей з особливими потребами. Вони розповідають про їхні діагнози, як це впливає на навчання та засвоєння інформації, про труднощі, які виникали на освітньому шляху, та підходи у навчанні, які використовували зарубіжні спеціалісти. Книга містить рекомендації щодо підготовки до державних іспитів з різних предметів, занять у канікулярний час та виконання домашнього завдання.

Щоб зробити навчальний процес для діток з освітніми потребами затишним та комфортним, щоб він проходив спокійно та злагоджено, потрібно підходити до нього відповідально, креативно, з урахуванням індивідуальних особливостей дітей та дотримуючись певної тактики. І тоді робота буде в радість як для дитини, так і для педагога.

poster