Володимир Кузнєцов «Закоłот. Невимовні культи»

14.03.2020

Переглядів: 1133

http://chytay-ua.com/

Вочевидь, деякі межі невидимі, аж поки їх не перейдеш.

Пітер Воттс

 

Війна ніколи не закінчується – лише дещо змінює хід.

Володимир Кузнєцов

Є книги, які змушують замислитися над сенсом буття. Є книги, які різко і боляче зривають пластир, що ретельно прикривав гнійний нарив людських вад. Є книги, які відкривають нові світи літературного Мультиверсу. Є книги-загадки, які в процесі відгадування натомість намагаються розгадати вас самих. А є книги, які поєднують у собі все перелічене. І книга Володимира Кузнєцова «Закоłот. Невимовні культи» — одна із таких.

Володимир Кузнєцов — український письменник, музикант, інженер та гейм-дизайнер. «Закоłот» — дебют автора у великій прозі на українському книжковому ринку. (Хоча на літературній ниві Кузнєцов аж ніяк не новачок — до 2014 р. публікувався у російських видавництвах). З 2014 року він активно працює у жанрі малої прози, його оповідання входять до збірок «Підвал», «Крамничка жахіть», «Бабай», «Львів. Доза. Порно» видавництва «Дім Химер». Навесні очікується вихід оповідання «Криптокульт» у збірці «Антисоціальна мережа» (видавництво «Дім Химер») і темна фентезі-сага «Вогневир» (видавництво The Will Production).

«Закоłот» вийшов у серії «Альтернатива» на початку 2020 року у «Видавництві Жупанського» — місці, де народжується україномовний лавкрафтіанський горор, місці, звідки відправилися в космос україномовні воттсівські вампіри…

Якщо вам пощастило отримати квиток на борт флагмана Об’єднаного Флоту Імперії «Сінано» — надпотужного трофею переможців тисячолітніх воєн у Сонячній системі,— вочевидь, вам уже відомо: там стався бунт. Але пощастило тільки у тому разі, якщо вам імпонує купатися в місиві обпаленої плоті, свіжої крові, решток людей, марсіан та позаземних створінь з іншого простору-часу. А ще, цілком ймовірно, в коридорах ви можете зіштовхнутися з людиною, яка з виробника еволюціонувала у виріб, з уособленим розподіленим інтелектом чи безжальним переможцем, який припинив розрізняти сторони.

Древній «Сінано», повен глухих закутків і таємниць, є ідеальним місцем для роздмухування опозиційного багаття для спалювання іновірних, інокультних.

Книга «Закоłот» приховує у собі стільки алюзій, натяків та відсилок, що навіть поціновувачу наукової фантастики буде не легко. Чи вдалося розібратися мені? Заледве. Але це була збіса фантастична подорож. Адже книга є феноменальною не стільки самою розгадкою, скільки процесом відгадування, який полягає у складанні навпомацки цілісної картинки з уламків трьохтисячної історії.

Тут є все: і надсучасні медіатехнології, і квантові технології з фрактальним інтелектом чи інтелектом, що може функціонувати в суперпозиції. А на орбіті Сатурна виявлені істоти, які б в іншій системі координат квантової механіки цілком могли б зійти за сестер кота Шредінгера. Відбитки пальців як ідентифікатори особи стали рудиментом, утім, місце для архаїчної зброї все ж залишилось. Десь так, мабуть, виглядав би наш світ, якби свого часу хтось на краю світу копнув трохи глибше.

А ще «Закоłот» Кузнєцова задає чимало питань.

Чи здатна людина вести війну з технологіями? А як щодо потойбічних створінь з інших площин Мультиверсу? Чи є різниця між кайданами, начепленими прямим умислом, і технологічною революцією? Де пролягає «червона лінія» між звільненням від окупації та новим поневоленням? Скільки сторіч можна викохувати поразку та вибудовувати на ній свою історію? А мститися скільки? І якщо війна — це перманентний стан людства, то чи зміниться ця парадигма з підкоренням Космосу? А з іншого боку: якщо з демонами неможливо домовитися про мир, то чи залишається у людства вибір?

Ця книга про людську природу, яка не здатна контролювати ні шкоди, ні нищення. Про війну, яка ніколи не закінчується. Про темряву в людських серцях, яка «буває густішою, ніж в найтемніший опівнічний час». Про віру, часто сліпу. Про вибір, якого немає.

Але, будь ласка, не вдовольняйтеся таким скупим описом книги. Бо це ніби сказати про колобка, що він не складався з гострих кутів. Купуйте «Закоłот», читайте його (хоч це буде й не легко), мандруйте тисячоліттями і Сонячною системою, беріть участь в космічних баталіях чи в організації заколоту на материнському кораблі Об’єднаного Флоту Імперії. Відтепер автора тут немає. Є тільки ви, книга і цілий Мультиверс.

poster