Ірина Цілик «Місторія однієї дружби»

26.11.2020

Переглядів: 1716

http://chytay-ua.com/

Книга «Місторія однієї дружби» – пригодницька повість для дітей. Книга видана 2016-го року у «Видавництві Старого Лева».  Авторка твору – Ірина Цілик, не тільки письменниця, а й кінорежисерка, авторка книг «Awesome Ukraine. Interesting things you need to know», «Невимушені», «Таке цікаве життя», «Ці» та інших творів.

Кожен з нас пізнає історію міста – рідного, чи чужого, по-різному: хтось надає перевагу читанню історичної, художньої, наукової, дослідницької  літератури. Декому цікаво вивчати історію міст через відвідування різних екскурсій, адже так ми знайомимося з архітектурою, мистецтвом та історією міст. Також можна вирушати в подорож містом самому і прислухатися до його таємничого голосу, брати до уваги знаки, які воно тобі «подає». Саме останній спосіб використовує головна героїня книги «Місторія однієї дружби» Тетяна, яку у творі  називають просто – Таня. Дівчинка у творі знайомиться з Києвом і дізнається чимало його таємниць, адже гідом є неабихто – а голос міста. Звучить, як фантастика – так, наче все це якісь нісенітниці. Проте за допомогою такої  деталі авторка порушує проблему самотності. Головна героїня не просто починає спілкуватися з містом – вони стають найкращими друзями. Дівчисько перестає нудьгувати в чотирьох стінах й кожного дня прогулюється, шукаючи веселі пригоди та забави.

Дитинство й справді – це той час, коди людям варто жити без турбот й розвиватися у багатьох напрямках, які їм подобаються. Твір є достатньо насиченим та цікавим. Спочатку Таня незадоволено починає свої літні канікули на самоті, без друзів; батьки постійно на роботі. Пізніше, під час чергової нудної прогулянки, героїня знайомиться з містом і не дуже радо продовжує з ним спілкування. Згодом дівчинка сприймає місто, як явище, абсолютно нормально, починає довіряти і любити його. Київ кожного дня вчить чомусь її, й у такому ранньому віці Таня починає розуміти, що мистецтво – це саме життя і воно безсмертне. У кінці твору дівчині потрібно їхати з міста, їй дуже важко зрозуміти і прийняти те, що розлука з найкращим другом стане довготривалою. Частково сюжет твору перекликається з особистим досвідом авторки.

Авторка каже, що обожнює Київ. Оскільки це саме те місто, де все починалося для неї самої. «Для мене знайомство з Києвом один на один почалося з того, що я прогулювала уроки, я гуляла вулицями, ходила до музею», – зізнається Ірина Цілик. Книга проілюстрована роботами Марисі Рудської. Завдяки малюнкам уявлення читача розширюється й загальна картина стає яснішою. Художниця розповідає: «А я любила дуже довго повертатися зі школи, навмисне обирала найдовші маршрути і з цього починалося моє дослідження Києва…». Як на мене, у цих двох мисткинь вийшов чудовий творчий дует. Завдяки таким книгам діти з цікавістю можуть вивчати свою  історію та літературу. Твір є легким для розуміння й прочитання.  Отож, щиро рекомендую.

Марина Дівончук

Учениця 9 класу Угринівського ліцею, Івано-Франківська область, творча особистість

author photo
poster