Річ Лі «Міфи про PR. Поганого паблісіті не буває та інші поширені хибні уявлення»

23.10.2021

Переглядів: 475

http://chytay-ua.com/

Світ піару не настільки яскравий, як ви могли бачити в кінострічках. У ньому багато рутини, стресу, недоспаних ночей, багато втоми і професійного вигорання. Виживають найсильніші – і це не про природний відбір, а про світ професійного піару. Річ Лі у своїй книжці «Міфи про PR. Поганого паблісіті не буває та інші поширені хибні уявлення» намагається показати справжній світ піару зі всіма його труднощами та перевагами.

Річ Лі заснував піар-агенцію та набив не одну ґулю в цій сфері, тому має що сказати і чим поділитись. Переважно він говорить про компанії Великої Британії і деяких країн Європи, але не поспішайте бурчати, мовляв, його наука не підходить до українських реалій – це не зовсім так. Знання автора можна задіяти і в нас, але, на жаль, не в літературній сфері. Аж надто відрізняється наш ринок книговидання від європейського. Але навіть з таким розкладом я дізнався доволі багато цікавого.

Отже, Річ Лі в книжці вирішив розбити найзапекліші міфи про піар. Він розповідає про закулісне життя людей, які цілодобово працюють над проєктами, допомагає зрозуміти, за що взагалі відповідає відділ піару, як розрахувати його рентабельність та на що звертати увагу, коли бажаєте підписати договір з піар-агентством.

Спочатку мені здавалося, що ця книжка для тих людей, які лише почали цікавитись індустрією і роблять перші кроки, адже деякі речі, якими ділиться з нами Річ Лі, і так зрозумілі. Та потім я то тут, то там натрапляв на цікаві прийоми, про які так легко забути досвідченим піарникам, а ці речі ох як би спростили їм роботу.

Автор ділиться своїм досвідом і розповідає цікаві історії з власної робочої практики. І водночас він не забуває подати точку зору своїх не менш успішних колег, доволі часто звертається за допомогою до інших фахівців, щоб більш об’єктивно висвітлити питання. Річ Лі доволі методично та виважено все пояснює і наголошує на прискіпливому вивченні теми досліджень, які вас можуть зацікавити.

У книжці Річ Лі, спираючись також на слова не менш компетентних у цій сфері фрилансерів, розказує про переваги та недоліки піар-агенцій, пояснює зміни, які відбулись на ринку протягом декількох років, ділиться цікавими фактами про роботу світових компаній, які намагаються бути «другом» споживачеві, і про причини, з яких корпоративні гіганти відверто йдуть на конфлікт зі своїми конкурентами в соцмережах.

На додачу автор пояснює специфіку роботи зі ЗМІ, говорить про вірусні ідеї, стратегії розвитку, а також чому піарники не можуть змусити людину проти її власної волі купити той чи інший товар.

Один з найцікавіших для мене розділів – гендерна нерівність у заробітній платні. Про такі дослідження я чую й читаю ледь не щодня. Майже на кожному кроці дослідники говорять, що жінки отримують на тій самій посаді, що й чоловіки, значно нижчу зарплатню. От і Річ Лі вирішив розібратись, як так трапилось, що жінки отримують на 20 % менше за чоловіків у сфері піару. Мені сподобалась обґрунтованість і виваженість автора в цьому питанні. Він спромігся підійти дуже близько до розгадки цієї таємниці. Не буду вдаватись у подробиці, краще самі прочитаєте, але можу запевнити вас, що не все так очевидно, як здається на перший погляд.

Загалом ця книжка мені сподобалась: мінімум води, цікаві поради, життєві історії, які допомагають зрозуміти логіку дій людей, неоднозначні питання, на які не так просто відповісти, та легка мова, що неабияк спрощує сприйняття інформації.

Читайте також: «Провінціал» Олексія Філановського – мікс історії, зрад, кохання й парфумів

Сергій Степаненко

pr-менеджер одного з українських видавництв та книжковий блогер

author photo
poster