Андрій Кокотюха «Втікач із Бригіток»

22.08.2022

Переглядів: 311

http://chytay-ua.com/

Андрій Кокотюха «Втікач із Бригіток» – Х: «Фоліо», 2017 – 288 с.

Втримати удар заради успіху «української справи» - саме таку головну мету має адвокат Клементій Кошовий, коли починає вести розслідування таємничого вбивства героя війни, бійця легіону Українських січових стрільців Захара Ладного. Січовик перебуває у львівській в`язниці «Бригідки» за підозрою у вбивстві Олеся Косацького, який був коханцем Оксани Антонів. Захар кохав цю дівчину, а може кохає?... Здається, фабула ретророману проста і зрозуміла – ревнощі, побутова сварка через вродливу жінку…. Однак, як свідчить мій досвід читача, все тільки починається. У цій карколомності поворотів сюжету  криється вся витонченість та привабливість книг Андрія Кокотюхи… Читачеві не вдасться передбачити, чим усе закінчиться.

Особливістю роману є історичне тло, на якому розвиваються події. «Львів, осінь 1916 року. Звинувачення Захара кидає тінь на всіх добровольців. Захистивши стрільця, Клементій Кошовий може врятувати честь Легіону. І хоча Клим через війну покинув адвокатську практику, він погоджується спробувати».

Вже з перших хвилин адвокат та його вірний друг –дантист Йозеф Шацький опиняються в самісінькому центрі подій, з усіх боків на чоловіків чекають пригоди, чатує небезпека, існує загроза життю, але вони не полишають своїх задумів.

Захар Ладний бере Кошового в заручники і здійснює спробу втекти з в`язниці. Дивом врятувавшись, Клим знову змушений звертатися до авторитетів кримінального світу Львова…

Книга захоплює, але її варто читати не відволікаючись, лише так можна повністю зануритися у атмосферу та відчути всі тонкощі  сюжету. Складається враження, що читач розплутує клубок ниток, а коли нитка ось –ось закінчиться, виникає нова загадка для уяви читача, нова тема для роздумів, нова дуже виразна паралель із сучасністю, у якій живемо ми з вами зараз.

Тема російської пропаганди, як один з інструментів ведення війни, як спосіб інформаційно –психологічного впливу, щоб посіяти паніку, страх, зневіру в можливості успіху української справи серед патріотично налаштованих русинів – українців.

Книга надзвичайно актуальна зараз, коли тисячі українців жертвують життям, дають гідну відсіч вторгненню російської навали, яка тепер, так само, як і тоді, понад 100 років тому, прагне знищити українську державність, а українців, як націю стерти з лиця землі. Ворог той самий і методи його не змінилися: засилання агентів у патріотичне середовище, пропагандистські друковані листівки, вбивства, мародерство, інші злочини проти людяності.

В долі Олеся Косацького змальовано ситуацію, коли чоловік наважується на зраду, підпільну співпрацю з ворогом заради того, щоб дістати ліки для коханої жінки. Письменник ставить друкаря Олеся Косацького  перед вибором: порятунок коханої vs зрада національних інтересів держави та свого народу.

У епізоді сварки Климентія та його коханої –полячки Магди Богданович письменник красномовно показує, що може настати мить, коли доведеться обирати між коханням та відданістю рідній країні. Наскільки правильний вибір зробить норовлива Магда Богданович…

Прочитавши книгу «Втікач із Бригіток», читач не лише стежитиме за розслідуванням вбивства, пошуком злочинців, покаранням винних, а й дізнається більше про боротьбу та звитягу Українських січових стрільців, чий подвиг та спротив окупантам, я впевнений, є світочем, дороговказом для Героїв України сьогоднішніх, адже мета – спільна – вільна, соборна, незламна Україна…  Перемога у цій боротьбі за свободу обов`язково буде на боці України, бо маємо ключ – єдність усього українського суспільства довкола цієї найважливішої мети.

Читайте також: Життя поміж книг, що приховують таємниці минулого

Підтримати проект

Ігор Зіньчук

Філолог, автор книжкових оглядів, блогер, копірайтер

author photo
poster