Мирослав Дочинець «Криничар»

07.11.2022

Переглядів: 665

http://chytay-ua.com/

Мирослав Дочинець «Криничар. Діяріуш найбагатшого чоловіка мукачівської домінії.» – «Карпатська вежа» – Мукачево, -2013. – 332 с.

Роман Мирослава Дочинця «Криничар» це – історія успіху. Вже в підзаголовку письменник дає зрозуміти, що роман написано у формі, що є близькою до ведення щоденника, але в оповіді немає поділу на дати, роки, місяці чи дні. Головний герой – пан Кутьо  описує події свого життя і те, як йому вдалося стати найбагатшою людиною свого краю.

Ось як сам оповідач звертається до читача і характеризує свою мету: «Дорогий читальнику, наберися неспішності, як я зараз. Будь терплячим, як криничар, що довбає колодязь у кремінному перелозі і матимеш відплату. Зчитуючи попасом мої душевні повіряння, мої життьові зарубки, дійдеш і до головного. Я відкрию тобі секрет, як здобути те, чого домагаються всі – Багатство. Я відкрию тобі принаду двох головних свобод – звільнення від страху і від злиднів. Бо лише ці дві свободи владні привести до того, що керує світом і людьми.

Ось писемний діяріуш про мій світ – хиткий острівець у морі часу..»

Роман сповнений ненав`язливих порад, які можна назвати уроками життя, потрібно лише вміти та хотіти такі уроки відчитувати у всьому, що оточує людину. Герой закликає жити в єднанні з природою та гармонією зі своїм внутрішнім світом, своїми прагненнями, цілями, думками. Оповідач невимушено ділиться зі своїм читачем, наче у довірливій бесіді із давнім другом, дорогою до свого успіху, адже для оповідача саме ця дорога, а не результат має вирішальне значення. Герой розповідає про своє народження, бідне дитинство, навчання в художника Жиги та як всупереч обставинам не втратити віру в себе, наполегливо йти своїм шляхом до мети, тому що кожна людина унікальна і неповторна, а серце та розум людини – своєрідний осередок духовності та віри в людей.

Для досягнення успіху важливо невпинно здобувати нові знання, наповнювати розум мудрістю, а серце любов`ю –до життя, до Господа, людей, своєї праці, усього що робиш або думаєш.

Цікавинкою роману є філософські цитати, які можна сприймати, як своєрідні поради чи настанови. Ось декілька з них:

«Час  – то найцінніша монета нашого життя»

«Те, з чим твоє серце, завжди з тобою»

«Немає див у цьому світі, крім одного. Ім`я йому – людська рука»

«Слово – велика сила»

«Майстерність – це час і труд, помножений на терпіння».

Книгу варто читати повільно. Письменник спонукає читача до власних висновків, а головне – дій заради того, щоб змінювати життя та світ довкола на краще. Саме в цьому і є головне призначення людини на світі.

Кожний, хто читатиме роман «Криничар», знайде на сторінках книги те, що близьке саме йому. Наприклад, поради з господарювання на землі, догляду за садом, правильного копання криниці, малювання ікон природними, натуральними фарбами та барвниками тощо. А ще книга вчить можливості стати господарем свого життя, адже скаржитися на долю і нічого не робити, то вибір слабких духом людей.

Як свідчить героїчна боротьба українського народу, який просто зараз продовжує виборювати краще майбутнє для кожного з нас найвищою ціною – життям людей на полі бою з російськими загарбниками, українці завжди готові докладати зусиль, аби захищати свій дім, Україну та світ заради людяності, цивілізаційних цінностей, перемоги добра над злом, а світла над темрявою.

Читайте також: Богдан Дячишин "Думне слово Богдана Смоляка"

Підтримати проект

Ігор Зіньчук

Філолог, автор книжкових оглядів, блогер, копірайтер

author photo
poster