«Тривожні Люди» – роман про цінність справжніх почуттів

13.01.2023

Переглядів: 377

http://chytay-ua.com/

Фредрік Бакман «Тривожні люди» : пер зі швед.Софії Волковецької. – К: Книголав, 2021. –360 с.

У романі Фредріка Бакмана «Тривожні люди» йдеться про справжні почуття, ті, які дуже не часто висловлюємо вголос, а бережемо десь на самому денці серця. Все починається із невдалої спроби пограбування банку у невеликому шведському містечку. Коли грабіжник відчайдушно прагне сховатись від працівників поліції, вривається у відчинені двері квартири, яку саме показують групі покупців, а показ відбувається за день до нового року. Дев`ять осіб, які стають заручниками переживають стрес. Невдовзі, ці незнайомі між собою люди починають ділитися своїми життєвими історіями. Коли поліціянтам вдається вивести всіх їх із квартири, то грабіжника там вже немає, що ж сталося  насправді? Розслідування незвичної справи починають батько та син –Джим та Джек, що працюють в одному поліцейському відділку.

Початок роману виглядає, як звичайний детектив, але не все так однозначно, адже Фредрік Бакман використовує квартиру та її пограбування, як тло, на якому розкриваються внутрішні переживання кожного персонажа: Історія кожного з них – унікальна, неповторна, сповнена драматизму, невисловленого болю, туги, тривожності, що притаманні для таких різних, але водночас таких схожих людей.

Тема батьківства, як відповідальності та любові батьків до дітей, та ситуація, коли заради порятунку дітей можна зробити необдумані вчинки, стає визначальним мотивом дій багатьох персонажів. Наприклад, Юлія боїться, що не зможе стати хорошою матір'ю, а Рогер понад усе хотів би стати  дідусем, однак, на життєвій стежині завжди виникають перешкоди для втілення найзаповітнішої мрії.

«...діти так добре вміють дражнитися, спритні малі троляки. Їм видно всі наші слабинки. Але вони однаково пробачають нам, завжди пробачають, вони можуть пробачити нам усе. Це найдивніша річ у батьківстві (не лише для нашого грабіжника, а й для будь –кого, хто має дітей): тебе люблять, незважаючи на те, ким ти є»

Письменник ненав`язливо, але наполегливо привертає увагу читачів до проблеми розлучення батьків та вплив цієї складної ситуації на все подальше життя дітей, а також показує: якщо дорослі цього хочуть, то можуть знайти вихід навіть тоді, коли сімейні стосунки неможливо відновити.

В історії Зари головною є тема самотності, серед людей, яку жінка старанно намагається приховати за  маскою нищівної іронії, негативного скептичного сприйняття світу, колег по роботі та всіх, хто її оточує.

Для цього роману притаманний психологізм. Ось як влучно та безкомпромісно Бакман говорить про відчуття щастя, успіху та задоволеності від життя:

«Правда, звісно ж, у тому, що якби люди були достоту такими щасливими, як демонструють в інтернеті, то не витрачали б стільки часу на цей інтернет, бо жодна людина, в якої був справді хороший день, не стане марнувати половину його, щоб себе пофотографувати. Кожен може ростити міф про самого  себе, якщо йому вистачає перегною, тож помітивши зеленішу траву з іншого боку огорожі, замисліться, чи не забагато там лайна?»

З впевненістю можна сказати, що цінність стосунків між близькими людьми є однією із найважливіших на сторінках книги, в той чи інший спосіб, ця цінність є рушійною в життєвій історії кожного персонажа.

«Бог не захищає людей від ножів. Для цього він дав нам ближніх – щоб ми захищали одне одного»

Розв'язка роману настає доволі несподівано, тому не варто робити висновків, а просто насолоджуватися до останньої сторінки. Важливе значення в сюжеті книги має міст, бо «мости будують, щоб зближувати»... найголовніше, щоб поруч опинився той, хто подасть руку та тихо скаже: «Ви все зможете!» і не дасть ступити останній крок у прірву...

Роман Фредріка Бакмана «Тривожні люди» спонукає подумати про те, наскільки кожна подія, яка трапляється з нами на життєвому шляху змінює нас, а те, як сприйняти ці зміни – на краще, чи навпаки, це –наш власний вибір.

Читайте також: Ненсі Голдстоун "Чотири королеви"

Замовити книжку

Підтримати проект

Ігор Зіньчук

Філолог, автор книжкових оглядів, блогер, копірайтер

author photo
poster