Фредрік Бакман «Ми проти вас»

25.01.2023

Переглядів: 457

http://chytay-ua.com/

Фредрік Бакман «Ми проти вас» пер зі швед.Софії Волковецької. – К: Книголав, 2021. –488  с.

Роман Фредріка Бакмана «Ми проти вас» продовження історії всіх персонажів, що вже добре знайомі читачам за книгою «Ведмеже місто». Тепер клуб «Бйорнстад -хоккей» опинився перед загрозою закриття, спортивний директор команди юніорів Петер Андерсон залишився на посаді, тому що члени «Групи» вболівальників з відверто кримінальним минулим підтримали його кандидатуру шляхом закритого голосування.

Всі найкращі гравці хокейної команди юніорів перейшли до клубу «Гед-хоккей» разом зі своїм капітаном Кевіном Ердалем, так само вчинили і найбільші фінансові спонсори.

Внаслідок політичних інтриг, протистояння між хокейними клубами значно посилилося настільки, що кожен, хто підтримує «Бйорнстад-хоккей» і залишився у рідному місті – Беньї, Майя, Петер, Міра, Лео, Амат, Бубу, Анна та інші персонажі постануть перед необхідністю вести власну боротьбу «на межі страху й мужності, любові й ненависті, прощення й насильства. Тож чи справді хокей –  це просто гра?, для чого потрібна перемога?, і чи можливо наодинці, без команди, вистояти, коли ти раптом опиняєшся проти всіх?».

Думаю, що секрет популярності цієї та інших книг Фредріка Бакмана у тому, що письменник окреслює дуже важливі проблеми, які є актуальними для суспільства в цілому та багатьох країн світу, зокрема. Наприклад проблема булінгу, з якою так часто стикаються підлітки в школі; проблема депресії та небажання показувати одноліткам свій біль та слабкість після цькування, саме цього найбільше хоче Майя. Наскільки важлива для підлітків є дружба, змальовано на прикладі життєвої історії Майї та Анни, Беньї та Кевіна, Амата та Бубу.

Бакман показує як проблема алкоголізму негативно впливає на життя сім'ї та окремої особистості – історія батька Анни. Проблема «інакшості» людини, несприйняття цієї людини з боку суспільства розкрита в історії Відара Рініуса та Беньї Овіча. Самогубство батька та сварка з найкращим другом стала для Беньї найскладнішою психологічною травмою.

Ще однією важливою темою є втрата близької людини, внаслідок тяжкого захворювання. Вміння пережити цю втрату заради добра тих, кого любиш –ось ключовий момент історії Бубу.

Взаємна довіра – запорука міцності стосунків, тому що «Для того аби полюбити потрібен лише час, а для того, щоб убити любов, треба навіть менше –  достатньо й миті». Цю проблему висвітлено у стосунках Петера та Міри Андерсонів.

Читаючи книгу «Ми проти вас» доходиш висновку, що почуття провини – це найбільш руйнівна емоція, що може завдати непоправної шкоди душі людини, зламати волю до життя та бажання діяти, щось змінювати, навіть якщо ці зміни дуже непомітні. Вважаю, що роман «Ми проти вас» спонукає замислитися над тим, що не варто надто серйозно перейматися що про тебе думають інші люди, значно важливіше розуміти чого саме ти хочеш і йти до своєї мети, тоді, коли здається, що досягти її вже неможливо.

Якщо ви не уявляєте свого життя без спорту та тренувань, вам подобається хоккей, полюбляєте читати не лише про спортивні досягнення, успіхи, а й про інтриги та закулісні домовленості, то сміливо додайте книгу «Ми проти вас» у свій список бажань читача. Назва книги дуже символічна у цей непростий час для України та нашого народу. Вірте в себе та читайте попри все більше книг рідною мовою про перемогу добра над злом.

Читайте також: Едгар Аллан По "Елеонора" (переклад)

Підтримати проект

Ігор Зіньчук

Філолог, автор книжкових оглядів, блогер, копірайтер

author photo
poster