Леся Романчук-Коковська «Благословен, хто йде. Климент. Книга 2»

02.04.2023

Переглядів: 299

http://chytay-ua.com/

Історичний роман  відомої української письменниці Лесі Романчук «Благословен, хто йдею Климент.» - це продовження історії Теклі, дочки римського прокуратора Альбіна Ксанфа. Дівчина стала однією з перших у древньому Римі, хто повірив у Слово Ісуса Христа. Господнє Слово завжди дає надію на справедливість та спасіння душі для всіх, хто повірить у Нього, наважиться йти за Ним, незважаючи на переслідування, загрози і, навіть, мученицьку смерть.

Все, що трапляється у житті не є випадковим. Дуже символічно, що мені пощастило читати цю світлу, сповнену віри в добро книгу саме зараз, коли Україна страждає, палає у вогні війни, яку росія веде проти України.

Зараз кожен українець бореться за своє право на життя, право на майбутнє, право просто жити і бути вільним. Книга «Благословен, хто йде» допомагає відновити внутрішні сили, додає наснаги, надії на краще з вірою і покладанням на Господа, бо Він – завжди поруч, найголовніше – довіритися Йому і вміти бачити нові шляхи, які Він відкриває перед вами.

В основі роману – Біблія, головні події життя Ісуса Христа, Його життя на землі, проповіді серед людей, смерть Спасителя на хресті, Його Воскресіння.

Біблійні події є лише тлом, на якому розкрито сповнену драматизму та поневірянь життєву стежину Теклі, яка кинула виклик тогочасним загальноприйнятим нормам у суспільстві, оскільки вирішила присвятити своє життя служінню Господеві, а не виходити заміж за багатого, жорстокого Фаміра. Звісно, такий сміливий вчинок дівчини став причиною осуду, переслідувань, ув`язнення та засудження до поєдинку із левом на арені для гладіаторських боїв.

На сторінках книги дуже детально змальовано побут, звичаї, традиції багатих римлян, описано особливості життя рабів, римських воїнів, ведення господарства, навіть процес виготовлення тонких бірюзових тканин для виробництва вишуканого жіночого одягу.

В процесі читання часто виникає враження, що опиняєшся на вулицях Риму із юрбою містян, які захоплено слухають проповідь апостола Павла або ж, диспути філософа Сенеки.

Письменниця майстерно та витончено описує кожну подію, деталь побуту, одяг чи обставини, у яких живуть та діють персонажі.

Читач знайде у книзі Євангельські Притчі, наприклад, про Чудо в Кані Галілейській чи зцілення недужого, який волею Господа зміг ходити знову, бо для Господа немає нічого неможливого. Водночас у книзі немає моралізаторства або повчання, шановна авторка перебуває в стороні від подій, що відбуваються, ніби спостерігає за усім збоку. 

Роман читається доволі легко, але спонукає до роздумів про справжні, вічні цінності: любов до ближнього, любов до рідного краю, вчить цінувати і бути вдячним Господу за кожну мить життя.

Книгу варто прочитати тим, хто цікавиться минулим, історією Риму, Єгипту та інших далеких країв. Навіть особливості військових баталій або придворних змов описані із вражаючою енциклопедичністю та достовірністю.

На завершення, дозволю собі зацитувати деякі думки письменниці, які можна сприймати, як поради чи філософські висновки. Як от:

«Вір тим людям, які не тільки правильно говорять, а й живуть за цими правилами».

«Краса завжди народжується з важкої праці»

«Кожна насінинка щастя несе зародок горя, а кожна гірка сльоза може пролитися водою надії».

Важливо, що в кінці книги письменниця подає список наукової літератури та додаткових джерел, які дають змогу дізнатися більше про поширення, особливості Християнства в Київській Русі. Саме тому, читачі матимуть можливість поглиблено досліджувати тему, дізнаватися нові цікаві факти, осмислювати прочитане, робити власні висновки.

Читайте також: Філіп Ванденберг "Гладіатор"

Підтримати проект

Ігор Зіньчук

Філолог, автор книжкових оглядів, блогер, копірайтер

author photo
poster