Руслан Частий "Степан Бандера: міфи, легенди, реальність"

29.02.2016

Переглядів: 1742

http://chytay-ua.com/

Діяльність ОУН-УПА та життя всіх хто причетний до них – це суцільна драма, яка не потребує вигадок чи перебільшень. Всі згадані активісти є постатями, що заслуговують окремої історії про кожного з них. Дана книга розкриває нам життя одного з найкращих представників українського народу – Степана Бандери.

Перше на що звертаєш увагу, взявши до рук книгу, – це те що вона російською. Зазвичай цією мовою про Бандеру згадують, як він розтинав десь під Берліном в німецькій формі російських православних дітей. І тут стереотипи ламаються, адекватні роздуми, доступна і об’єктивна подача матеріалу, що вже заслуговує на увагу.

Можна виділити три частини книги: передісторія створення ОУН, діяльність ОУН-УПА та безпосередньо роль Бандери в революційній діяльності та його особисте життя. Тобто можна сказати, що вона не тільки про шостого провідника ОУН, а про події, які охоплюють всіх його близьких по духу товаришів.

Коли читаєш історії борців за свободу, виникає бажання побачити їх вживу, бодай на фото, поглянути в очі. Здається, що не можливо бути в наш час таким хоробрим та безстрашним. Напевно найболючіше — не досягти поставлених цілей, не реалізувати ідеї, за які віддаєш життя. Без сумніву, ті хто жертвують собою, достойні, як мінімум, пам’яті за такий вчинок, а як максимум – продовження їхньої просвітницько-революційної діяльності. Хоча часи змінюються, а з ними і умови в суспільно-політичному житті людей, більшість ідей ОУН залишаються актуальними і по-сьогодні.

Історії українських революційних груп різних періодів схожі, а навколо життя їх провідних учасників багато легенд та здогадок. Свідомим людям не важко оцінити їх внесок у майбутнє. В післявоєнний період «бандерівцями» називали навіть тих, хто просто розмовляв українською мовою, подробиці життя та смерті самого Степана Бандери приховували, а тих хто наважувався говорити чекала розправа.

Важливо, що книга не нав’язує жодну думку, читач сам зробить висновки про даний історичний період та Степана Бандеру. Як правило, ті хто пишуть про таких особистостей, висвітлюють їх в різко негативному або навпаки, в позитивному світлі, при цьому оперуючи сумнівними доказами. Тут ви знайдете багато цікавих фактів, в підтвердження яких подаються уривки, а іноді і цілі документи того часу: записки, рапорти, звіти, доноси, листівки, публікації тощо. А ще фото: Бандери, його сім’ї, місця його вбивства, воїнів УПА, обличчя яких завжди рішучі, усміхнені та такі схожі один на одного.

Включіть уяву: міжвоєнний Львів, водночас гарно та скромно одягнені та фізично міцні молоді люди направляються в секретну штаб-квартиру, з лівої сторони під курткою тіло гріє револьвер, в кишені документи на чуже ім’я, в сумці – листівки просвітницького характеру. Їх товариші в концтаборах, тюрмах, розстріляні, закатовані, вони пам’ятають всіх і за кожного готові помститися. Крокуючи вулицею, відчувають на собі погляд чоловіків в сірих костюмах, це погляд смерті, який заставляє їх рухатися. Вони будуть загнані в куток, рано чи пізно, але це буде потім, а зараз – виконання завдання перш за все. Поки б’ється серце, боротьба продовжується.

Книга про людей з минулого, які формують майбутнє.

Час – два тижні.

Для кого – для тих хто хоче знати правду.

Місце – наповнена людьми площа.

Читайте також: Василь Шкляр "Маруся"

Замовити книжку

Слава Славський

Головний редактор, книжковий пропагандист

Сторінки автора у соцмережах: Facebook , Twitter , Instagram

author photo
poster