Вільям Ґолдінґ "Бог Скорпіон"

24.02.2016

Переглядів: 1751

http://chytay-ua.com/

Вільям Ґолдінґ. Бог Скорпіон. – Чернівці: Книги – ХХІ, 2015. – 112 с. 

Коли людина стає жертвою влади чи безглуздих традицій і стереотипів це трагедія для цивілізації. Саме цього питання торкнувся в своїй історичній повісті «Бог Скорпіон» Вільям Ґолдінґ – відомий великобританський письменник та лауреат Букерівської (1980) і Нобелівської (1983) літературних премій.

Повість «Бог Скорпіон» переносить нас в далеке минуле, за кілька століть до нашої ери, на береги священного Нілу де відбуваються описані події. Правитель Великий Дім, людське втілення Бога на землі, не проходить ритуал. Він повинен загинути, а влада – перейти в руки його сина. Разом з правителем традиційно ховають й інших – каменярі, теслі, пекарі, броварі, музики, жінки супроводжують свого царя в останню путь. І тільки служка, який розповідав Великому Дому цікаві історії, не хоче для себе такої долі. 

Головні герої повісті не є позитивними персонажами повчальної казки. Це звичайні люди з притаманними їм мріями, страхами, розчаруваннями. Цар Великий Дім нам бачиться уже не молодим чоловіком, розчарованим та втомленим життям. Єдиною прийнятною для нього розвагою є алкоголь, шашки та розповіді прислужника Брехунця, який чимось нагадує паяца при європейських королівських дворах пізніших тисячоліть.

Діти Великого Дому не бездушні ляльки. Дочка Чарівна Квітка – доросла жінка, яка дозволяє собі не коритися волі батька, піддаватися впливу закоханості та контролювати молодшого брата, який є правонаступником престолу. Її молодший брат Царевич, по суті ще дитина, безмежно боїться влади та відповідальності, він манірний, ніжний та слабкий.

Великий Жрець здається єдиний хто володіє максимальною повнотою влади та безперечним авторитетом. Він впевнений у правильності власного бачення світу та не планує його переосмислювати. Хоча й історії, які розповідає Брехунець мали б змусити до цього. Брехунець, у свою чергу, не звичайний царський підлабузник який користується комфортним життям та залицяється до доньки Бога. Його розповіді про країни населені білими людьми та «затверділу» воду дивують. Розповідаючи їх він звертає увагу слухачів на те, що світ є зовсім не таким як їм уявляється. Окрім того, як виявляється, він не тільки вправний оповідач, а й чоловік, який перед обличчям смерті спроможний на відчайдушні вчинки.

Загалом, повість Ґолдінґа розповідає про зіткнення протилежностей – традицій, вірувань і переконань Великого Дому, Верховного Жерця разом з іншими мешканцями стародавнього Єгипту та, здавалось би, дивних бажань Царевича відмовитись від престолонаступництва чи казкових слів з уст Брехунця.

Ґолдінґ піддає сумніву не тільки богоподібність можновладця. Основний удар приходиться по релігії. Звичайно вірування описані в повісті далекі від сучасних релігійних догм та приписів, але для того історичного періоду це було передове світобачення і жерці уявляли себе чи не найрозумнішими людьми в державі. В певному сенсі так і було, адже їм вдавалося керувати не тільки простолюдинами. До них прислухалися та від них залежали й царі, яких звичайні смертні вважали богами.

Бачимо руйнування стереотипів: не всі хочуть помирати разом з правителем, Царевич не прагне зайняти місце батька на троні, знання Верховного жерця виявляються помилковими. Зрештою, Ґолдінґ підводить читача до висновку, що будь які упередження і вірування можна піддавати сумнівам.

«Бог Скорпіон» це вже третя книжка опублікована проектом «Вавилонська бібліотека». Вона розрахована на широке коло читачів і передусім зацікавить шанувальників інтелектуального історичного роману та літератури ХХ ст. загалом.

Слідкуйте за нашими найцікавішими публікаціями в соціальних мережах Facebook і ВКонтакті.

Микола Петращук

Літературний оглядач

author photo
poster