Наталя Гурницька "Мелодія кави у тональності кардамону"

17.02.2016

Переглядів: 2160

http://chytay-ua.com/

Авторка зі Львова написала історію суперечливого кохання. Любовний зв’язок між 16 річною дівчинкою та 45-річним зрілим чоловіком – україно-польський варіант Лоліти та Анжеліки де Пейрак. Впродовж вагомих 400 сторінок читач міркує: що ж то було – тілесний потяг, чи любов, чи злочин?

Дівчинці Анні, юній, недосвідченій сироті, впадає в око незнайомець, який тиняється по-сусідству. Випадково він гостює в родині, де вона живе у приймах. Випадково він дає дівчині ключ від свого дому. З цієї миті її доля – вирішена і випадковостям немає місця.

Анна мала б прожити життя порядної жінки в охайному небагатому будиночку, з купою діточок і мільйоном щоденних буденних господарських турбот. Чоловік – милий, скромний – який не який, але законний, її кола. Але дівчинці не пощастило.

Традиційна доля покритки вириває її з наявного оточення і кидає у вир іншого життя – без репутації та засобів для існування, але повного пристрасті та інтриг.

Малоосвічене створіння не мало життєвого досвіду, без матері, батька. Не було нікого, хто б опікувався її думками і прагненнями. Вона мала мінімально-доступну на той час освіту –  читати-писати. Її майбутнє в зрілості – хатні справи. Її теперішнє в юності – нудити світом та в самотній бездіяльності дивитись у вікно.

Анна потрапила до рук жорсткого черствого чоловіка. Якщо дівчинка тільки припускала і здогадувалась, то він точно знав, що означає – незаміжня дівчина з понищеною репутацією. Чужоземні Гюго, Золя, Діккенс, вітчизняні Панас Мирний у "Повії" чи Шевченко в "Катерині" – десятки разів показували, куди діваються ті нещасні, які піддалися безвідповідальним спокусникам. Всі вони, ВСІ ВОНИ, скочувались на дно суспільства, коли їхні коханці, награвшись гарною лялькою, поласувавши свіжим дівочим тілом як м’ясцем, кидали їх і йшли геть, до дружин, не оглядаючись. Дівчата між тим рано чи пізно опинялись "на вулиці" і вмирали в хворобах, убогості, ганьбі десь попід тином українського містечка чи в нетрях Парижа, Лондона та іже з ними.

Наталя Гурницька силою авторської сваволі змінила цю класичну сумну долю неповнолітньої покритки. Вона вигадала милозвучну казку з дисонансами колючої реальності. Почуття в душі юної дівчини народжуються, розвиваються, міцніють, розквітають і плодоносять – прекрасна мелодія почуттів на тлі Львова. Аромат кави з кардамоном – символ найінтимніших моментів, шалу пристрасті, знемоги та екстазу.

Між тим Анну її коханець купує у родичів, підселяє до знайомих жіночок, перетворюючи їх на звідниць, видає заміж за підставного жениха, утримує, зраджує, силує... Скажіть, де тут любов? Анною тішаться як гарною лялькою, її міцно прив’язують до себе емоційно й психологічно, щоб мати можливість скористатись нею будь коли і будь де, як того захоче  володар.

Шлях Анни в романі Наталі Гурницької "Мелодія кави у тональності кардамону" – результат злочину, наруги над дитиною. Її доля склалась не внаслідок власного свідомого вибору, а внаслідок дій старшого чоловіка, його себелюбних  вчинків. Його кохання – потяг самозакоханого нарциса, який хоче володіти унікальною дорогоцінністю. Її любов – любов жертви, потяг заручниці до того, хто насильно оволодів її думками, емоціями, життям.

Слідкуйте за нашими найцікавішими публікаціями в соціальних мережах Facebook і ВКонтакті.

Олена Бурдейна

Професійний читач.

author photo
poster