Оноре де Бальзак "Батько Горіо"

13.02.2016

Переглядів: 2746

http://chytay-ua.com/

Коли мова заходить за французькі романи, то серед письменників, які спадають на думку обов’язково є Оноре де Бальзак. Шкільна програма, культурний код та й банальна людська цікавість вимагають познайомитися з французьким класиком. Бальзак – це здатність описувати людей до найменших дрібниць, це вміння розкривати абсолютно протилежні характери, а також це неймовірний талант оповідача. Сучасним книгам часом не вистачає такої уваги до деталей, яка була в Бальзака, Флобера чи Стендаля. Сам Оноре де Бальзак черпає натхнення до літератури у Вальтера Скотта та в Фенімора Купера, однак  використав їх приклад по своєму, щоб показати світ, який не має нічого спільного зі світом в якому жили обоє попередників.

«Батько Горіо» - це невелике за обсягом оповідання Бальзака. Це вишуканий літературний десерт, який смакує і його можна проковтнути на одному диханні. Це важливо, адже сьогодні часто існує страх перед великими романами XIXст., особливо бояться довгих та детальних описів. Як зауважував ще Андре Моруа: «Сьогодні вимогливий читач навіть від хорошого роману, написаного в бальзаківській або флоберівській манері, не отримує достатнього заряду». «Батько Горіо» - це можливість пробити стіну до світу великої літератури.

Сюжет оповідання доводить геніальність його автора. Там все просто – один старенький будинок, де мешкає багато сусідів; місто контрастів – Париж, де вживаються бідність і багатство, розкішне життя та злидні, дволике дворянство та прямолінійний кримінальний світ; один батько, який несе на собі весь тягар та радість батьківської любові. Із цієї простоти, з такими, на перший погляд, пересічними героями, Бальзак творить цікаву і повчальну історію. В цій книжці є справжня любов, вірність, наївність, а є і егоїзм, користолюбство та обман. Вся ця суміш людських рис та перемішка характерів, то випливає нагору, то пірнає на саме дно у вирі сюжетних поворотів. Бальзак, як справжній творець, що змішує весь цей набір в дивовижну суміш по-справжньому живої літератури. Це свого роду трансляція наживо із самої гущі паризького життя XIXст. В «Літературних портретах» Моруа можна дізнатися наскільки вартісною є така література: «І якщо, прочитавши Бальзака і Стендаля, молодий хлопець або дівчина відчувають себе здатними на великі вчинки, то, закінчивши «чорний» роман, читач відчуває повну безнадію і віддається своїм гіршим інстинктам. Не тому, що Бальзак і Стендаль замовчували про темну сторону життя, про лицемірство, зраду і злочини. Але поряд з рабством людини вони зображали її велич. Не переймаючись моралізаторством, вони вселяли нам ті вічні моральні принципи, які майже не змінюються з часом і без яких жодне суспільство не може вижити».

Окремою темою «Батька Горіо» є тема батьківства. Ми можемо побачити на сторінках прояви фанатично сліпої батьківської любові та як цим можуть маніпулювати діти. В моменти коли батьки хочуть купити любов дітей, тоді вони оплачують всі капризи своїх чад, намагаються замінити справжні стосунки грошовим еквівалентом, а в кожному поганому вчинку дитини бачать діяння ангела. Яка ціна такої батьківської «турботи»? Можна дізнатися прочитавши «Батька Горіо», але й у нашому сучасному суспільстві є багато подібних прикладів. Не потрібно дивуватися такій паралелі із сучасністю, адже історії про які писав класик універсальні. Це історії, що актуальні в будь-який час, в будь-якій країні.

Оноре де Бальзак належить до вищої літературної ліги. Все своє життя він писав по суті одну книгу, яка розрослася до багатьох романів та оповідань. Назва цієї книги – «Людська комедія», до якої входить вся творчість письменника, а герої мандрують між сторінками різних книжок. Наприклад, читаючи «Гобсека», ви зустрінете знайомих персонажів з «Батька Горіо». Тому варто памятати Бальзак – це окрема літературна планета, а «Батько Горіо» може стати ключем до неї.

Слідкуйте за нашими найцікавішими публікаціями в соціальних мережах Facebook і ВКонтакті.

poster