Ірина Тетера "Київ – New York"

29.04.2016

Переглядів: 3391

http://chytay-ua.com/

Ірина Тетера. Київ – New York. – К.: Брайт Стар Паблішинг, 2016. – 224 с.

Ірина Тетера – молода київська письменниця, яка нещодавно опублікувала свій роман «Київ – New York» українською мовою (російською він був опублікований в 2012 році). Нею ж був написаний кіносценарій, сюжет якого ґрунтується на цій книзі, який отримав Спеціальну відзнаку Державного агентства України з питань кіно у рамках міжнародного літературного конкурсу "Коронація Слова".

Головною героїнею роману Тетери є молода київська художниця Аліса. Саме вона (за винятком останнього розділу) є наратором у творі. Життя Аліси, про що не скажеш на перший погляд, доволі складне. Після загибелі батьків в автокатастрофі від самотності її врятував заможний та впевнений в собі Олег. Аліса з ним стала жити разом, хоча й не відчувала до нього інших почуттів окрім вдячності. Попри відсутність взаємності закоханий Олег влаштував їй комфортне та безбідне життя, допоміг стати відомою художницею, сприяв закордонним поїздкам. Всупереч цьому вдячність Аліси, так і не спромоглася еволюціонувати в глибші почуття.

Натомість, тридцятирічна Аліса й сама не вельми вірить в кохання, його вічність та саможертовність. Та попри це, її світогляд починає змінюватися після відвідин Нью-Йорка, куди її як знану художницю запросив друг Пол на відкриття нової школи сучасного мистецтва. Саме тут Аліса знайомиться з молодим художником Джастіном і між ними спалахує кохання.

Почуття, яке виникло між головними героями змінюють їх. Головна героїня, яка досі не вірила в кохання готова переглянути власні переконання, а Джастіну в запалі юнацького максималізму бачиться безхмарне майбутнє. Та насправді їхні стосунки безперспективні, адже Аліса не тільки змушена повертатися до Києва, але й Олег не готовий її відпускати.

Герої роману, в першу чергу Джастін і Аліса, вдалися Тетері живими та справжніми. Вони виписані добре і ми віримо їх діалогам та переживанням, істерикам та страхам, надіям та саможертовності.  

Не оминемо увагою того, що окрім людей, головним героєм роману є кохання. Авторці вдалося змалювати це почуття не тільки здатним одягти на закоханих "рожеві окуляри" і завдяки цьому  видозмінити світ, але й нехтуючи недовірою головної героїні насправді впливати на долі людей, їх взаємовідносини з близькими та далеке майбутнє.

Звичайно, роман Тетери не є чимось новим чи революційним – історії про кохання вже не одне століття приваблюють читача. Та попри це слід визнати – їй вдалося написати жіночий роман, що виділяється на тлі багатьох сучасних та схожих між собою текстів, де події відбуваються в "рожевому" просторі, а закінчення, як правило, не зважаючи на всі труднощі і перешкоди позитивне та вдале.

Сюжет роману "Київ – New York" розгортається швидко та подекуди несподівано. Твір щедро насичений діалогами. Попри те, що описані в книжці події часто важкі чи драматичні текст створений Тетерою читається легко.

Відзначимо, що книжку опублікувало видавництво "Брайт Стар Палішинг". Видання оформлене в ошатну м’яку палітурку. Текст надруковано зручним для читання шрифтом на білому папері.

Хоча й мелодраматичний роман "Київ – New York" першочергово розрахований на жіночу аудиторію, він видасться цікавим всім хто вірить в кохання. Відповідно, текст вартує того, щоб бути прочитаним і дуже приємно, що українські автори створюють романи на теми близькі та зрозумілі чи не кожній людині.

Слідкуйте за нашими найцікавішими публікаціями в соціальних мережах Facebook і ВКонтакті.

Микола Петращук

Літературний оглядач

author photo
poster