Андрій Кокотюха "Чорний ліс"

26.04.2016

Переглядів: 2425

http://chytay-ua.com/

За визначенням автора "Чорний ліс" – це гостросюжетний історико-пригодницький роман, який, хоч і має за основу реальні історичні події та наукові джерела, все ж таки залишається художнім, а не документальним твором.

Найважливіші події описаної Кокотюхою історії відбуваються на Волині в 1943 році, коли українська повстанська армія вела боротьбу за незалежність одразу на трьох фронтах: з німцями, совітами (Червона армія та червоні партизани) та поляками. Саме на такому історичному тлі ми спостерігаємо внутрішню трансформацію Максима Коломійця, колишнього міліціонера з Полтавщини, в’язня табору НКВС, радянського диверсанта та ідейного прихильника совітської системи, який зовсім несподівано навіть для самого себе стає братом Східняком, повстанцем і вояком УПА.

Звичайно, просто і легко такі переміни не даються. Коломієць проходить через заперечення, сумніви, глибокі роздуми; він змушений признатися самому собі багато в чому, відповісти на запитання, яких би ніколи не задавав, якби не потрапив до партизанів Чорного лісу. Іншими словами, Максим переламав все, з чого складався його світ до тієї знакової висадки десь над волинським лісом, і склав себе заново, зі здивуванням зрозумівши, що всі ті істини і речі, про які так багато і просто говорив Хмара, він уже знав і прийняв, просто не міг чи не хотів собі в цьому зізнатися. Але час настав, і Коломієць вибирає, на чиїй він стороні. Він, Східняк, залишається з партизанами і вже готовий до продовження боротьби.

А продовження це, скоріше за все, таки буде. Принаймні, на своїй сторінці у ФБ Кокотюха говорить про трилогію, після завершення якої планує взяти паузу зі згаданою тематикою. Що ж, залишається сподіватися, що так воно і буде.

Ну а поки що повернемося до того, що вже написано. Чого в Кокотюхи не забереш, то це вміння прописувати персонажів. В нього немає паперових, притягнутих за вуха нерозкритих героїв. У кожного є історія і передісторія, є мотиви, причини і характер, через які персонаж розкривається. Це, до речі, дуже цікава штука: в будь-якій книзі правильно виписані, "живі" образи не помітні, зате неможливо не помітити їхню відсутність.

Так от, про персонажів. Перш за все, вони "логічні" і не притягнені. У війні всіх проти всіх ангелів і воїнів світла не буває, тому ідеальних, благородних і кришталево чистих героїв шукати не варто. Але війна – це не виправдання всьому. Є речі, які не припустимі за жодних обставин. Вбивства беззбройних, дітей і старих, мародерство, ґвалтування, знущання над полоненими і трупами – це те, чого не виправдовує жодна війна і жодні особисті мотиви. Залишатися людиною чи виривати золоті зуби в трупів німецьких солдат – це не питання війни, це питання особистого вибору кожного.

А тепер про те, чому все це насправді дуже важливо. "Чорний ліс", попередній бестселлер Кокотюхи "Червоний" (той самий, який зараз активно знімають за сценарієм самого автора і той, який за тиражем в Україні обігнав свого часу новий роман Стівена Кінга з циклу "Темна Вежа"), "Залишинець. Чорний Ворон", "Маруся" В. Шкляра, книги В’ятровича, праці, написані на основі відкритих архівів СБУ, історичні розвідки про Холодний Яр – це той фронт, який українці повинні були відкрити ще тоді, в 1991 році, але чомусь не змогли чи не захотіли. Це повернення історичної справедливості, це руйнування міфів і зривання ширми з історичного фальшування та свідомих викривлень історичних фактів і подій, це, зрештою, повернення і вшанування імен справжніх героїв, яких десятиліттями було прийнято демонізовувати і засуджувати. В Україні не просто пишуть, а ще й купують і ЧИТАЮТЬ! В Україні нарешті активно починають читати про Україну, українців і те, що робиться і робилося в Україні! І це просто не може не радувати!

Ну а щодо "Чорного лісу"… «Кокотюха робить продуману динамічну чоловічу прозу для ширвжитку і робить це якісно" - пишуть в ФБ у відгуках про роман. Якісно і швидко, додам я. І не можу від цього не радіти. 

Слідкуйте за нашими найцікавішими публікаціями в соціальних мережах Facebook і ВКонтакті.

poster