Умберто Еко, Жан-Клод Кар"єр "Не сподівайтеся позбутися книжок"

30.04.2016

Переглядів: 1923

http://chytay-ua.com/

Жодну книжку неможливо читати так, аби не створювати у власний голові образ того, про що читаєш. Це одна з найбільших цінностей і переваг книжок – людина, що читає, є водночас і споживачем, і творцем.

Сьогодні я закінчила «споживати» спільне інтерв’ю-бесіду Умберто Еко і Жана-Клода Кар’єра "Не сподівайтеся позбутися книжок" (так наче про такий жах взагалі можна думати!)

Останні декілька днів те, що я "творю", дуже нагадує кімнату з височенними стінами, в якій навіть не видно стелі, обставлену незліченними стелажами з книгами, що тягнуться ввись, кудись до безконечності. А ще в тій кімнаті є камін, в якому розмірено потріскує вогонь, і є два старезних, обтягнених потертою часом шкірою крісла. В цих кріслах сидять одні з найбільших інтелектуалів і книголюбів сучасності – Еко і Кар’єр. Вони неквапно ведуть тиху бесіду про книги, бібліофілів, про мистецтво, про його сприйняття у всі часи, про історію, про роль випадку в ній, про глупоту і ще страшенно багато про що. І я, затамувавши подих і боячись навіть поворухнутися, аби не пропустити жодного слова і жодної паузи у цій бесіді мудреців, стою в тіні одного із книжних стелажів і просто слухаю...

"Не сподівайтеся позбутися книжок" - це однозначно не книжка для масового читача. Більшість людей, чомусь мені так здається, не будуть дочитувати її до кінця і, хто зна, може, правильно зроблять. Це книжка про книжки, вона з області "просто про складне". Відсутність сюжету як такого дозволяє відкрити книжку на будь-якій сторінці і просто насолоджуватися, вбираючи нові знання та дивуючись легкості викладу. Хоча водночас це не є легким чтивом для метро. То книжка для глибокого вдумливого читання, під час якого бажано, аби під рукою була Вікіпедія.

Щедро пересипана дотепними розповідями, історіями, цитатами і афоризмами та настояна на любові до, власне, книжок, "Не сподівайтеся позбутися книжок" однозначно варта того, аби зайняти почесне місце не на одній книжковій полиці! І беручи в руки цю книжку, розумієш, що "Видавництво Старого Лева" зробило все від нього залежне, аби так і сталося.

Так що, панове, Мордор не пройде! Книжки не помруть!

Слідкуйте за нашими найцікавішими публікаціями в соціальних мережах Facebook і ВКонтакті.

poster