Іван Кідещук "Наш Шевченко"

30.08.2016

Переглядів: 1824

http://chytay-ua.com/

Для мене книга «Наш Шевченко», що належить перу літератора, педагога, фольклориста, громадсько-культурного діяча Івана Кідещука, стала справжнім відкриттям і зібранням цікавинок про румунське шевченкознавство та різноманітні аспекти популяризації «живого слова» Великого Кобзаря на теренах Румунії.

Визначальною особливістю цієї літературознавчої праці є глибокий аналіз окремих поезій Тараса Шевченка. Цьому автор присвячує більшість своїх есеїв («"Садок вишневий коло хати…" Тараса Шевченка – промінь світла в казематному  темному царстві», «”І мертвим і живим, і ненародженим землякам моїм в Украйні моє дружнєє посланіе” – поема –маніфест про увічнення української  хати», «Актуальність “Молитви” Шевченка: рівно правіє, єдиномисліє і братолюбіє», «Краса людської душі в поезії Шевченка»  та ін.). Тож ця містка книга, безсумнівно, спонукатиме читача до розмислів  над такими вічними цінностями, як Любов до України, нашої мови, славетної історії, одвічної боротьби поколінь українців за націєтворчі, омиті кров’ю ідеали Волі та Соборності, що є основоположними і для творчості Шевченка, і для всього його життя.

У першому розділі – «Невичерпна краса Кобзаря» – особливо відчутним є до певної міри пафосне, однак щире захоплення автора цією книгою. Іноді воно межує з обожнюванням поета. Ось уривок тексту на підтвердження цього: «Дух Шевченка, українського Давида, «Кобзар» його безсмертний  і могила всевічна у Каневі свідчать про найбільші цінності життя українського народу, неньки України та цілої української діаспори, вони закарбовані у нашій мові, наших душах і в серцях українців усього світу, записані в скрижалях часу, словом великого Кобзаря, Т. Шевченка, мученика й апостола України, що зве нас своїми живими думками до себе… Ось чому дякуємо Всевишньому, що подарував нам, українцям, такого вірного співвітчизника, мислителя і хранителя духовного  світу України, мученика, що віддав своє життя за наші мрії й продовжує бути божественним провідником волі, правди, любові на землі, за вченням Св. Письма, яке він засівав у серця і прославляв дорогим народу рідним словом, своїми молитвами до Бога за свою Україну, за майбутнє свого народу…» (с. 15–16).

Водночас  у наведеному уривку та в канві літературознавчої праці загалом Іван Кідещук рішуче  доводить безглуздість й алогічність тези радянського шевченкознавства про атеїзм Тараса Григоровича. Автор, навпаки, на прикладі поетичних рядків, котрі раніше були під забороною, підкреслює, що віра у Всевишнього та Його особлива прихильність до стражденного українського народу є однією із провідних тем як Кобзаревої творчості, так і світоглядних принципів митця.

Окрім популяризації творчості Кобзаря на теренах Румунії, автор має на меті розкрити для українського читача основні особливості сприйняття постаті поета. Саме тому у книзі подано  не тільки наукові статті, рецензії, а й репортажі із шевченківських святкувань.

Іван Кідещук своєю самовідданою, наполегливою працею на ниві шевченкознавства закликає та спонукає читача черпати натхнення у Великого Кобзаря, осмислювати Шевченків спадок, а найголовніше  – прагнути жити за найвищими християнськими цінностями: у вірі, надії й любові, що були основними постулатами його творчості. Автор утверджує переконання, що Тарас Шевченко для кожного українця є світочем «краси, правди, любові». А ще довірливо ділиться із читачем власними враженнями про подорож у м. Канів на Тарасову могилу, здійснену разом із колегами-педагогами, тощо.

Словом, на справжніх поціновувачів багатогранного Шевченкового слова чекає безліч приємних несподіванок, адже книгу «Наш Шевченко» справедливо можна вважати дуже ґрунтовним за змістом, але доступним для читацького сприйняття науковим тлумаченням спадщини «пророка, батька української нації». Тим паче, що актуальність поетичних рядків Тараса Григоровича лише зростає – вони надихають українців на боротьбу за остаточне звільнення з лабет імперського минулого, боротьбу, що й досі триває, вже як війна з московським окупантом, на східних теренах України.

Із заповітами поета на устах живуть і йдуть у вічність герої сучасності, які кладуть своє життя на олтар кращого майбутнього рідної України...

«І вам слава, сині гори,

Кригою окуті.

І вам, лицарі великі,

Богом не забуті.

Борітеся – поборете!

Вам Бог помагає!

За вас правда, за вас слава

І воля святая!»

(Т. Шевченко, «Кавказ»)

Пам’ятаємо… Цінуємо! Пишаємось!

«Наш Шевченко» – ґрунтовне дослідження шевченкіани, що увійде в скарбничку не лише української й румунської, а й інших словесностей світу, стане чудовим дарунком для всіх, хто прагне прилучитися до вшанування пророчих, вічних істин, котрими поет промовляє до прийдешніх поколінь «…незлим, тихим словом».

Ігор Зіньчук

Філолог, автор книжкових оглядів, блогер, копірайтер

author photo
poster