Крістін Генна "Соловей"

20.12.2016

Переглядів: 3986

http://chytay-ua.com/

Видавництво Наш Формат 2016 року дуже порадувало цілою серією художніх та біографічних книг про видатних жінок різних часів. І одним із перших таких перекладених і опублікованих романів став бестселер NewYorkTimes від популярної американської письменниці Крістін Генна – «Соловей».

Це сучасна книга про несучасну війну. Це правдива історія про двох абсолютно несхожих сестер: сільську вчительку В’янн і юну бунтарку Ізабель. Кожній з них доводиться пройти крізь власне пекло, втратити найближчих людей та, всупереч усьому, зберегти людяність і здобути найцінніше – життя для наступних поколінь.

Це книга про справжні людські переживання, не прикрашені, реалістичні і тому, часом, дуже суперечливі. Про те, що не війною єдиною. Про те, що ворог і негідник не завжди рівнозначні поняття. І що навіть у найстрашніші часи є місце для кохання, материнської турботи і безумовного прощення.

Передусім, це історія жінки, яка пережила нацистську окупацію Франції, і далі змушена жити із привидами тих страшних подій, зберігаючи гідність, всеохоплюючу доброту і здатність любити. Водночас, це книга-посвята всім жінкам, які, не лише під час Другої Світової, а і в будь-який момент історії, воювали пліч-о-пліч із чоловіками, захищаючи свої країни. «Соловей» не оспівує «переможний подвиг народу», а показує, наскільки сильною може бути особистість, яка слідує своїм ідеалам: чи то борючись за свободу своєї батьківщини, чи то рятуючи життя своїх та чужих дітей. Віра і вірність цим принципам дають цим жінкам можливість вистояти перед нелюдськими знущаннями, перед відсутністю вибору, і врешті - здобути власну перемогу. 

Ця дуже відверта сповідь піднімає завісу над тим, про що не розказували нам наші бабусі та дідусі, згадуючи війну і окупацію. «Це чоловіки розповідають історії. А ми просто живемо з тим, що сталося… На війні ми робили те, що мусили, а коли вона завершилась, зібрали уламки свого життя і почали все спочатку», каже головна героїня В’янн своєму синові. Гортаючи сторінки «Солов’я», читач не раз задумається над тим, що насправді пережило наше старше покоління, і через що тепер проходять наші захисники, захисниці і прості мешканці в зоні АТО.

І все ж «Соловей» залишає надзвичайно світле враження. Влучні діалоги, тонко передані емоції та думки головних героїв, авторка малює їх бездоганні портрети. Ці образи настільки живі, яскраві й неоднозначні водночас, але від того ще більш справжні. Будьте готові віднайти в них ті риси, які ми часто не наважуємось визнати в собі. 

Крістін Генна вдалось сконцентрувати в «Солов’ї» таку потужну жагу до життя, таке прагнення до щасливого мирного існування, таке бажання любити і бути потрібною, таку віру в людську гідність, що вкотре переконуєшся: як би не було важко чи страшно в певний момент, це лише мить, за якою іде майбутнє. Головне – не втрачати людяності, цінувати тих, хто поряд і продовжувати вірити в силу добра.  

Таля Король

Вчена, перекладачка, закохана в літературу

author photo
poster