Василь Шкляр "Маруся"

21.03.2017

Переглядів: 3385

http://chytay-ua.com/

Василь Шкляр один із найталановитіших сучасних письменників, що підтверджує тираж роману «Маруся» - 39 000 примірників. Автор працював над ним 4 роки й 2014 року він побачив світ.

Описаний історичний період є одним із найскладніших і найтрагічніших в історії повстансько-визвольної боротьби нашого народу. У 1919 році Україна перебуває між двох вогнів – денікінцями та червоною армією. На великій території йдуть запеклі бої, в яких беруть активну участь - Українська Галицька армія, яка до речі гарно описана в книзі, і нестримні козацькі загони, просякнуті анархічним духом боротьби. 

Знову поринаємо у світ козаків, небезпеки, смерті, дружби, зради та кохання. Найбільше приваблює в цих історіях те, що вони справжні, про реальних людей та реальні події, які можна підтвердити історичними фактами. Гордість за таких предків переповнює нутро. Кожен із цих козаків – герой. Про це геройство потрібно говорити більше і частіше. Вивчати в школах, знімати фільми, читати книги. Такі люди народжені перемагати, однак зрада і недолугість керівництва, призводить до невдач та поразок. Історія родини Соколовських вчить нас не здаватися.

Маруся – це не тільки історія «про», але й історія «для». Для народження таких самих сильних постатей, які при важких зовнішніх умовах залишаються безкомпромісними. Не дивлячись на те, що подібна література наповнена смертю, вбивствами, які ідеологізуються, вона чітко дає зрозуміти – за що і в кого відбирають життя. В таких умовах по-іншому не вижити, або ти або тебе.

Сцени битв у Шкляра часто мають магічний характер, коли безстрашні воїни мчать на своїх вірних конях на зустріч смерті, повз них свистять кулі, хтось падає від вибуху гранати, але жодна рука не здригнеться, а лише ще дужче рине в бій, за полеглих братів.

Кохання. Звичайно в таких історіях є місце для кохання. Моментами трагічного, моментами щасливого, але ніколи не зайвого.

«Ось же вона летить на коні попереду свого загону, отаман Маруся, а над її шапкою розвивається шлик із написом «Смерть ворогам України». І це вам не Орлеанська Діва, що воювала іконкою. Маруся доводила свою правду кулею».

Читайте також: Василь Шкляр "Кров кажана"

Замовити книжку

Слава Славський

Головний редактор, книжковий пропагандист

Сторінки автора у соцмережах: Facebook , Twitter , Instagram

author photo
poster