Книжкові новинки до Книжкового Арсеналу (частина 1)

26.04.2017

Переглядів: 5703

http://chytay-ua.com/

Українські видавці жартують, що вітчизняний книжковий ринок живе за власним календарем: від Книжкового Арсеналу до Форуму Видавців і від Форуму Видавців до Книжкового Арсеналу. Тому зараз, коли до Першої Головної Книжкової Події Року залишилося менше місяця, Читай.ua починає знайомити книголюбів, книгофанів і книгозалежних з найцікавішими книгоновинками. А оскільки вибирати буде з чого, то списки бажаних покупок вже можна починати складати)

КНИЖКОВИЙ КЛУБ "КЛУБ СІМЕЙНОГО ДОЗВІЛЛЯ"

Катерина Бабкіна «Заговорено на любов»

Збірка поезій «Заговорено на любов» – це радше збірка емоцій, щасть, сокровенних таємниць та сердечних ран, аніж вірші. Навіть ті, хто не звик зачитуватися поезіями, знайдуть серед текстів Катерини Бабкіної слова, здатні описати саме їхні любов чи тугу, радість, гіркоту, біль, страхи або надії. Тут із граничною відвертістю постають перед читачем і найсильніші почуття, і сучасна буденність, і свято душі, і війна, котра непомітно, але невідступно пронизує мрії, переживання і вплітається у кожен наш день, у кожну думку, кожен порив серця.

Катерина Бабкіна – одна з найпомітніших постатей у сучасній українській літературі, авторка збірок поезій, оповідань, повістей для дітей та роману «Соня». Тексти письменниці перекладені польською, німецькою, англійською, шведською, французькою, румунською, чеською, івритом та російською, її книжки виходять друком в Австрії та Німеччині, Франції та Ізраїлі. За сценаріями авторки знято кілька успішних короткометражних стрічок, а написану нею п’єсу «Гамлет. Вавилон» ставили в Києві, Женеві та Відні.

Річард Докінз «Егоїстичний ген»

Щоб життя на Землі продовжувало існувати, у боротьбі за нього перемагають найсильніші та найпридатніші – ми пам’ятаємо це зі шкільної парти. Та ніхто не пояснив нам, чому хитра птаха відволікає хижака від гнізда, жертвуючи собою? Чому здорова і сильна бджола гине, жалячи викрадача меду і рятуючи рій від голоду? Чому люди схильні надавати привілеї перш за все членам своєї родини? Бо всі ми – люди, тварини, рослини, бактерії – є лише машинами виживання. Виживання не особи чи окремого біологічного виду, а виживання егоїстичного гену – гену еволюції, який впливає на нашу історію, поведінку, культуру і технології…

Ця захоплива розповідь про біологію, еволюцію, людство і людину відомого вченого-соціобіолога та одного з найвидатніших вчених та популяризаторів науки Річарда Докінза вже сорок років залишається у топі світових бестселерів!

Мік Вікінг «Маленька книга хюґе. Як жити добре по-данськи»

У Рейтингу країн світу за рівнем щастя ООН данці регулярно посідають перше місце. Але як їм вдається радіти життю, коли за вікном погана погода, день такий короткий, що його й не помітиш, а на роботі нескінченний аврал? Для цього у данців є власна життєва філософія, яка вкладається в декілька простих правил, що дозволяють створити атмосферу спокою, тепла і дружелюбності, – хюґе. Про те, що це таке, розповідає у своїй книзі Мік Вікінг, засновник і керівник знаменитого Інституту дослідження щастя в Копенгагені.

Слово Hygge походить з норвезької мови і означає «добре самопочуття». Воно дуже часто використовується датчанами на різний лад: і як дієслово, і прикметник, і іменник. А взагалі хюґе – це стиль життя.

Книжка справила справжній фурор у світі та перекладена вже 17 мовами. Вона про те, як створювати атмосферу, в якій ти почуваєш себе комфортно, захищено і щасливо, про те, як створювати традиції, затишок та радіти щоденним моментам і простим речам.

«Українські жіки у горнилі модернізації» під загальною редакцією Оксани Кись

Кінець ХІХ – початок ХХ ст. – поворотний період у світовій історії, коли змінювалося усе: і технології, і ідеології, і суспільні відносини. Процеси модернізації стрімко вривалися у розмірене, зі століттями усталеним трибом і ритмами життя українських жінок кінця ХІХ століття, радикально змінюючи їхні соціальні ролі, повсякденні практики, систему цінностей, світогляд, сфери діяльності.

Та що насправді нам відомо про те, як модернізація змінювала жінок і як самі жінки брали участь у процесах модернізації в Україні у найважливіший і переломний її період – у першій половині ХХ ст.? Де були і що робили українські жінки у вирішальні моменти історії України першої половини ХХ ст.? Як змінювалося їхнє бачення власного призначення в добу тотальної модернізації? Як суспільство сприймало емансипацію жінок? Що робили вони, коли чоловіки воювали на численних фронтах Першої світової? Як поводилися жінки під час примусової колективізації? Як переживали нацистських окупантів? Чи боролися жінки з радянською владою у національному підпіллі? Чи каралися у Гулагу як політичні в’язні? Чи жінки брали участь у тих подіях нарівні з чоловіками і наскільки особливим був їхній досвід? Чи вони досвідчили найбільш драматичні та доленосні історичні зміни інакше? Що для них означало «бути жінкою» в Україні в добу радикальної модернізації?

 

Роберт Чалдині «Переконання: революційний метод впливу на людей»

У своїй новій книжці автор, використовуючи поєднання серйозного наукового дослідження і доступності, відкриває секрет ефективного переконання: важливо не те, що саме ви говорите, а момент перед висловленням головної думки. Переконання досягається тільки завдяки попередньому вмовлянню. Не слід змінювати позицію слухача або ставити під сумнів його досвід.

Головне – переспрямувати увагу аудиторії перед відповідною дією. Автор ілюструє, як спритне перемикання уваги приводить до успішного попереднього вмовляння, після чого цільова аудиторія готова сказати «так».

Твори Роберта Чалдині, автора бестселера «Психологія впливу», мають найвищий рейтинг серед бізнес-книжок на Амаzon з моменту заснування ресурсу, а його нова книга – результат тридцятирічної праці класика психології.

Френк Герберт «Дюна»

Пол Атрид – нащадок одного з ворогуючих Великих Домів – разом із своєю сім'єю залишає рідну планету і переселяється на пустельний Арракіс, заселений жорстокими фрименами. Втративши батька і владу внаслідок інтриг, він стає таємничим Муад’Дібом. Найголовніша речовина планети, яку також називають Дюною, – прянощі. Від них залежить життя всієї Імперії. Якщо прянощі зникнуть, загинуть мільярди людей і припиняться міжгалактичні подорожі. Чи вдасться Полу помститися зрадникам свого шляхетного роду і здійснити давню та недосяжну мрію людства?

Бестселер «Дюна» вважається класикою науково-фантастичного жанру. Його автор, Френк Герберт, –  американський письменник-фантаст, найбільш знаний саме як автор «Дюни» та її продовжень, а також журналіст, фотограф, новеліст, книжковий рецензент, екологічний консультант і лектор. За «Дюну», в якій піднімає ряд політичних, екологічних та інших важливих проблем, Герберт отримав премії Х’юго та Неб’юла.

 

ВИДАВНИЦТВО "РІДНА МОВА"

Ларрі Ґонік, Крістін ДеВо «Sex»

Ця книжка розвіює чари таємничості і водночас розганяє хмари вульгарщини, якими віддавна оповитий секс. Добрий порадник майже з усіх питань людської сексуальності, дуже інформативний і смішний. Книга просвітить і старих досвідчених зубрів, і початківців. Тут є про бджілок та рибок, але є й набагато глибше проникнення в тему. Що ми знаємо, як воно діє, що й чому ми при цьому відчуваємо, як робити, щоб було тільки добре й не доводилося після приємного плакати; кохання, шлюб, випадкові зв’язки, безпечний секс – усе описано дотепно та з науковою достовірністю. Авторський задум утілено в одному з найпопулярніших книжкових жанрів – коміксі.

Зиґмунт Мілошевський «Безцінний»

Під час пошуків мистецького шедевра герої натрапляють на слід таємниці, яка може докорінно змінити новітню історію світу. Можновладці ладні зробити все, щоб ніхто не зміг наблизитися до її розкриття…
«Безцінний» – міжнародний трилер відомого польського письменника Зиґмунта Мілошевського, творчість якого поєднує найкращі риси прози Дена Брауна, Артуро Переса-Реверте та Умберто Еко.

Стівен Чбоскі «Привіт, це Чарлі! або Переваги сором’язливих»

Чарлі переходить до старшої школи. Нещодавно він пережив серйозний нервовий зрив, нова школа його трохи напружує, тож він починає писати листи. Листи до когось, кого він ніколи не бачив, але хто, як він гадає, має його зрозуміти…

Марі-Од Мюрай «Oh, Boy!» 

Марі-Од Мюрай – знаменита французька письменниця, яка пише для юнацтва. У романі «Oh, Boy!» авторка напрочуд талановито, з гумором і без моралізування розповідає історію трьох сиріт: чотирнадцяти, восьми і п’яти років. Читач, співчуваючи цим непересічним і талановитим дітям, переосмислює такі непрості й болючі теми, як сирітство, гомосексуалізм, тяжка хвороба рідної людини, відповідальність за свої вчинки.

Наріне Абґарян «Манюня пише фантастичний роман»

Яким буває дитинство? Радянським? Американським? Може, англійським? Насправді воно буває лише щасливим і нещасливим... Саме про щасливе дитинство Манюні, Нарки та її сестер написала Наріне Абґарян у новій повісті. Усім, хто вже полюбив кумедних бешкетливих подружок, сувору, але добру Ба та всіх їхніх родичів, а також тим, хто тільки знайомиться з ними, пропонуємо нову книжку письменниці.

Крессида Ковелл «Як приручити дракона»

Ви, може, не знаєте, та колись кожен вікінг мав власного дракона. Інші народи приручали собак, коней, буйволів... а вікінги – драконів! Однак юний вікінг спершу мусив упіймати собі дракона. Це було непросто. Потім – приручити його, а це ще складніше... Коли Гиккус, син вождя племені патлатих розбишак з острова Лобур і геть не кремезний юнак, вирушив на лови свого дракона, він не сподівався, що пройти випробування буде легко. Проте, він навіть не підозрював, що їм із дракончиком Беззубком судилося стати героями!

 

ВИДАВНИЦТВО "ЧАС МАЙСТРІВ"

Валерій Горбачов «Пригоди Хрюші»

Непосидючий Хрюша постійно завдає зайвих клопотів сусідам. Усе тому, що маленьке й нетямуще поросятко переповнене бажанням бути потрібним і корисним, тож хапається за будь-яку справу, не думаючи про наслідки. Хрюша наб'є чимало ґуль, перш ніж заслужить справжню похвалу. Зате його кумедні халепи й захопливі пригоди допоможуть малятам не повторювати Хрюшиних помилок.

Джеймс Крюс «Тім Талер, або Проданий сміх»

Світовий бестселер про хлопчика, який жив у бідності і скруті, але вмів радіти і сміятися так щиро, що захоплювались усі навколо. Щирий, дзвінкий, наче срібний, сміх Тіма був його справжнім скарбом, та малий навіть не здогадувався про це, бо мріяв мати самокат на гумових колесах та наїстися вдосталь тістечок ― і ось одного разу... проміняв свій безцінний сміх на можливість бути багатим. Та чого варті гроші, коли ти не можеш порадіти своєму багатству чи просто посміхнутися ― і Тім вирішує повернути собі проданий сміх за будь-яку ціну, хоч це майже неможливо, бо тепер ним володіє сам барон Троч. 

Твір спонукає читача замислитися над поняттям щастя і важливістю грошей для нього та допоможе глибше розібратися в поняттях «бізнес», «піар», «угоди», «ділова хватка», «перемовини», «партнерство», «афера»…, над природою яких мало хто замислюється, що призводить до знецінення таких чеснот, як совість, честь, слово, благородство та людяність.

Анна Коршунова «Комп і компанія»

Ця книжка про те, як знайти себе у цьому зеленому, сонячному, галасливому світі, повному пригод і несподіванок – варто лише натиснути кнопку «Вимкнути комп’ютер» і зробити крок назустріч літу.

Владик виріс у місті, і навіть тиждень у селі без комп’ютера й Інтернету здається йому справжньою каторгою, примхою дорослих, яку доведеться якось перетерпіти... Та вже за кілька днів він разом із компанією нових друзів вартуватиме на таємних тренуваннях, зазіхатиме на черешні в сусідському садку, врятує від шахраїв шкільний комп’ютерний клас і вигадуватиме купу причин, аби лишитися в селі до кінця канікул і здійснити таємний план «Сто кроків».

В умовах, коли з раннього дитинства діти оточені різноманітними інтерактивними електронними пристроями, через які вони пізнають світ і спілкуються з рідними, в тому числі з батьками, цей твір може стати для підлітка першим кроком до усвідомлення переваг «живого» спілкування. Крім того, книга показує позитивний приклад адаптації дітей з особливими потребами до повноцінного життя в суспільстві та їхніх стосунків зі звичайними дітьми, допомагає формуванню поняття рівності й взаємоповаги у таких стосунках.

Алла Потапова «Молочний зуб дракона Тишка»

Коли Славко і Оксанка штовхнули скрипучі двері і зробили крок у підземелля, вони ще не знали, що за на них чекає маленький, але справжній дракончик Тишко, звичайний незвичайний паркан, який і бурчить, і лається, але заради друзів готовий ставати плотом, мостом і навіть літальним апаратом. Та жодна небезпека не зупинить дітей, бо дракончика попри все потрібно повернути його мамі.

Ця казка стверджує, що, віддаючи і допомагаючи, стаєш щасливішим, а прагнення примножити і зберегти своє багатство в залізних скринях за кам’яними мурами веде до самотності і печалі. А ще вона навчить не надто дивуватися, якщо раптом зустрінете велетенського дракона-вегетаріанця.

Ларс Клінтінг «Кастор – на всі лапи майстер : пече пиріг та вирощує квасолю»

Улюбленець дітей усього світу бобер Кастор нарешті заговорив українською мовою. Тепер він разом зі своїм помічником Фріппе зможе навчити наших малюків всього, що вміє сам. А вміє він дуже багато: майструвати, теслювати, фарбувати, ремонтувати, куховарити… Цікаві та дотепні розповіді з неперевершеними ілюстраціями ― водночас і розвага, і пізнання нового, і детальна інструкція, як власними руками зробити щось корисне.

У цій книжці маленькі читачі познайомляться з Кастором і дізнаються, як спекти смачний пиріг і виростити корисну і не менш смачну квасолю. Видання розпочинає серію «Кастор – на всі лапи майстер».

 

ВИДАВНИЦТВО "VIVAT"

 

Севгіль Мусаєва-Боровик, Алім Алієв «Мустафа Джемілєв. Незламний»

Мустафа Джемілєв є національним лідером кримських татар, символом єднання депортованого народу і повернення його на рідну землю. Він присвятив своє життя боротьбі з системою, величезною репресивною махіною, пройшов радянські тюрми, голодування, залякування — і переміг. Але анексія Криму 2014 року розпочала новий виток випробувань. Тепер знаний дисидент, правозахисник, уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу на міжнародному рівні відстоює права своєї батьківщини. 

Фанні Брітт «Джейн, лисиця і я»

«Джейн, лисиця і я» – графічний роман канадської  драматургині Фанні Брітт і художниці Ізабель Арсено. Це щемка історія дівчинки Елен, так би мовити сучасної Джейн Ейр.

Оксана Лущевська «Бігль старший»

Коля не розуміє, чому його літній друг, дядь Мирон, не хоче завести пса. Невже він їх не любить? А може, він застарий для таких клопотів? Одного дня хлопчик знаходить покинутого собаку й приводить його до самотнього сусіда. На що готовий його літній друг, аби врятувати чотирилапого?

Артем Чапай «Авантюра XL»

«Авантюра» — це півтора року реальних мандрів автостопом, без грошей, без плану й деколи без необхідних документів. Кинувши роботу й навчання, український студент їде «дизелями до Нью-Йорка», а далі, заробляючи на дорогу під час подорожі, проїжджає Мексикою, Кубою, Белізом, Ґватемалою, Гондурасом, Сальвадором, Нікараґуа. Він знайомиться з десятками чудових людей, знаходить близьких друзів, завдяки дорозі по-новому розуміє світ, та й самого себе.

В «Авантюрі» є класичні sex, drugs, rock’n’roll, а написано її в експериментальному стилі, з відчутним впливом інтернету й молодіжного сленгу.

Дженні Ловсон «Несамовито щаслива»

Ми всі чогось боїмося. Літати в літаках, їздити в ліфтах, лишатися в темряві… Швидкості або висоти, комах або гризунів, натовпу або самотності…

Насправді все це тотальне ніщо порівняно зі справжніми «тарганами», які можуть оселитися у вашій голові. Авторка «Несамовито щасливої» – популярна блогерка й письменниця, котра страждає на психічний розлад. У книжці вона розповідає про власний досвід боротьби з депресією, панічними атаками та іншими «принадами» нездорової психіки.

Переконані, що абсолютно здорові, і таке вас не зацікавить? Помиляєтеся! Позаяк під обкладинкою – море гумору та оптимізму на тлі до біса скажено-цікавих історій. А ще там можуть бути… гроші.

Емма Доног’ю «Кімната»

Усе своє життя п’ятирічний Джек провів в одній Кімнаті. Для нього це цілий світ; там він народився і виріс, там він грає зі своєю Ма, читає книжки, дивиться телевізор. Кімната – справжній дім для Джека, але для його Ма це в’язниця, де протягом семи років її тримає викрадач Старий Нік.

Оточивши сина увагою, турботою й любов’ю, Ма оберігала його від страшної правди. Хлопчик щиро вважає, що все бачене на екрані телевізора — лише фантазія, і за межами Кімнати немає нічого, крім нескінченного космічного простору. Однак Джек ріс, і разом із ним зростала і його цікавість. Рано чи пізно Кімната стала б затісною для них. З ув’язнення треба було тікати, але їхній тюремник дуже жорстокий і небезпечний. І от, коли Джекові виповнилося п’ять років…

 

ЛІТЕРАТУРНА АГЕНЦІЯ "DISCURSUS"

Поліна Кулакова «Корсо»

Для всіх Єва завжди була милою, доброзичливою дівчиною. Такою вона видавалася й собі. Аж поки одного дня в її життя не ввірвався таємничий пес-знайда – і все пішло шкереберть: кохання, робота, сім’я. У шаленому вирі подій несподівано зникає подруга героїні. Поліція і медіа говорять про серійного вбивцю. Розпочинається розслідування – і Єва опиняється в епіцентрі жаху. Чи вистачить їй мужності й доброти, щоб протистояти злу, яке невідворотно наближається?

Анджей Стасюк «Як я став письменником»

Невпинні мандри країною, гулянки, служба в армії, дезертирство, в’язниця, рок-н-ролл, робота в підпіллі та ще дуже багато всякого різного. У книжці «Як я став письменником» Анджей Стасюк розповідає про свою навіжену молодість. Розповідає так, наче це ніяка не література, а ви просто сидите на кухні й по-дружньому теревените. Не соромлячись, не добираючи слів.

 

ВИДАВНИЦТВО "П’ЯНИЙ  КОРАБЕЛЬ"

Ґеорґ Гайма «Злодій»

Ґеорґ Гайм – майстер апокаліптичних візій і макабричних картин, який менш ніж за два роки до своєї трагічної смерті у водах річки Гафель описав у щоденнику сновидіння, що дуже нагадувало її обставини.

В оповіданнях, що входять до збірки, Гайм, розробляючи теми одержимості, божевілля, соціальних потрясінь, убивств і хвороб, гранично чесний і прямолінійний. Він цілком відкрито говорить про речі, яких усі намагаються уникати: страждання, огида, смерть. Але в його світі вони не стоять навпроти радості, краси і життя. У Гайма не існує таких меж. Прекрасне живе в огидному, страждання породжує радість, а смерть щоденно працює у вирі життя. Він цілить у самісіньке серце людських страхів і ріже їх скальпелем на дрібні шматки, оповідаючи нам правду, яку ми вперто і старанно намагаємося не чути.

ВИДАВНИЦТВО "АСТРОЛЯБІЯ"

Психологія бою: Посібник за ред. А. М. Романишина

У книзі акумульовано сучасні підходи до розуміння психологічних особливостей сучасних бойових дій та їхнього впливу на бойову діяльність військовослужбовців. Описано форми, методи та засоби, які може застосовувати командир, щоб підтримати належний морально-психологічний стан особового складу в різних ситуаціях бойової діяльності. Представлений у книзі матеріал орієнтований на прикладне застосування у військових підрозділах. Призначена для курсантів, офіцерів і викладачів вищих військових навчальних закладів, командирів, фахівців морально-психологічного забезпечення, а також усіх, хто цікавиться проблематикою військової психології.

Карл Ґустав Юнґ «Аion: Нариси щодо символіки самості»

Книга Карла Ґустава Юнґа «Аion» належить до найважливіших пізніх творінь автора і розвиває проблематику, опрацьовану в його збірці нарисів «Архетипи і колективне несвідоме».

Опираючись на широку експлікацію християнської, гностичної та алхімічної символік, автор пояснює архетип психічної цілості, самості, історично пов’язуючи його з постаттю Христа, яка, на його думку, є символом всеохопної цілості під час християнського Еону, синхроністичного Великому місяцеві Риб. Основним мотивом такого пояснення є намагання допомогти модерній людині дати собі раду із властивими їй знекоріненням та світоглядною дезорієнтацією, що постійно загрожують небезпекою утопічних психозів. Книга буде цікавою не лише для психологів та психотерапевтів, але й для філософів, релігієзнавців, антропологів, мистецтвознавців, а також усіх, хто прагне збагнути часто приховані від ока основи нашого існування.

Беатрікс Поттер «Кролик Петрик та інші історії»

Кролик Петрик, його двоюрідний братик Веня Вухань, білченя Горішок, жабун Ярема Рибалка, качка-калюжниця Джемка… Ці та інші персонажі казок Беатрікс Поттер, англійської дитячої письменниці й малярки, вже давно стали улюбленими книжковими героями маленьких британців, а також дітей усього світу. Рідкісна спостережливість і багата уява авторки дали їй змогу створити напрочуд вдало стилізовані й зворушливо олюднені образи звірят. Її маленькі герої не завжди слухаються старших, часто-густо встрявають у різні халепи — і все-таки щасливо з них виплутуються, часом вирушають у мандри і, безперечно, мудрішають, — а деякі, переходячи з казки в казку, навіть дорослішають на наших очах і створюють власні родини. Зібрані в цьому виданні 23 прижиттєво опубліковані книжечки Беатрікс Поттер в українському перекладі — довгоочікувана перша зустріч українських дітей з творчістю видатної письменниці.

Карл Май «Віннету I»

«Віннету І» є першим романом з пригодницького циклу відомого німецького письменника Карла Мая про вождя апачів-мескалеро Віннету. Події циклу розгортаються в другій половині ХІХ століття в США під час колонізації Дикого Заходу. Шляхетний і відважний Віннету героїчно протистоїть спробам позбавити його народ права на життя на власній землі. І в цій нерівній боротьбі він знаходить собі білого союзника — землеміра Західної залізниці на ймення Вбивча Рука.

Міґель де Унамуно «Життя Дон Кіхота і Санчо»

«Життя Дон Кіхота і Санчо» іспанського письменника, філософа і політичного діяча Міґеля де Унамуно-і-Хуґо є своєрідним філософським коментарем до знаменитого сервантесового роману «Премудрий гідальго Дон Кіхот з Ламанчі», спробою розкрити не помічений іншими критиками сенс. Водночас це самостійний твір, що шукає в цій пам’ятці радше джерело натхнення, сприймаючи її за матеріал для будівництва власної філософської концепції. Тут бéзум протиставлено раціоналістичному животінню обивателя, сни стають реальністю, трепетне прагнення вічності проймає єство індивіда, спонукаючи шукати опертя для свого існування поза всіма можливими горизонтами, а народи, здіймаючись над своєю розпорошеністю, зважуються на власні героїчні витівки.

 

Переглянути новинки від інших видавництв можна тут («Видавництво Старого Лева», «КМ-Букс», «Видавництва Жупанського», «Видавництва ХХІ», «Теза», «Чорні вівці», «Смолоскип», Meridian Czernowitz ), а також за цим посиланням («Наш формат», «Кальварія», «Комора», «Фонтан казок», «Видавництво Анетти Антоненко», «Брайт Стар Паблішинг», Pabulum). 

poster