Мішель Бюссі "Літак без неї"

28.06.2017

Переглядів: 4172

http://chytay-ua.com/

Мішель Бюссі. Літак без неї.  – Х. : Віват, 2017. – 544 с. 

Сучасний французький письменник Мішель Бюссі доволі продуктивний  –  він є лауреатом багатьох престижних літературних премій, а його перу належать більше десятка романів. За версією газети «Фігаро» він входить в десятку найпопулярніших сучасних французьких авторів в жанрі детективу. Один з найвідоміших його роман «Літак без неї» вперше був опублікований в 2012 році у Франції і до сьогодні перекладений більш ніж двадцятьма мовами. Нещодавно й український читач отримав змогу прочитати роман – його опублікувало видавництво «Віват» в серії «Світовий бестселер».

Після аварії «Аеробуса 5403» рейсу Стамбул-Париж, що трапилася 23 грудня 1980 року вижила тільки одна пасажирка – тримісячна дівчинка. Але на борту було дві дівчинки цього віку і дві сім’ї, одна бідна (Вітралі), інша багата (де Карвілі), прагнуть довести, що це саме їх внучка залишилася живою. З того часу минуло вже вісімнадцять років, дівчинка перетворилась в дорослу жінку, а її таємниця й досі не розгадана. До того ж, приватний детектив Кредюль Ґран-Дюк, найнятий багатою родиною провести розслідування пов’язане зі знайденою дитиною здається загинув.

Щоденник детектива, що потрапив до рук Марка Вітраля (рідного старшого брата однієї з дівчаток, яка була на борту літака під час аварії) спонукає його провести власне розслідування та розібратися, що ж насправді трапилося тієї злополучної ночі та пізніше з їхньою сім’єю, а також визначити хто ж насправді є врятована дівчинка, яку з легкої руки журналістів всі стали називати Бабкою, або Лілі.

Оповідачів в романі двоє – основним наратором є автор, якому за допомогою щоденникових записів, можливо не завжди правдивих, допомагає один з персонажів – Кредюль Ґран-Дюк, розповідаючи свою версію подій. Варто зізнатися, що Бюссі вдалося витримати інтригу – він не розкриває карти до останніх сторінок. З іншого боку, уважний читач читаючи другу половину книжки почне здогадуватися, що ж насправді відбулося. Тим більше, що вже назва роману є не просто натяком, а повноцінним поясненням того яким чином вдалося вижити в авіакатастрофі немовляті.

Герої роману авторові вдалися – персонажі добре змальовані, у них різні характери, а їх вчинки, навіть дивні, зрозумілі читачеві. Більшість героїв роману – люди активні. Вони готові шукати виходи з ситуацій таким чином, щоб все обернулося на їх користь. Нехай і незаконним шляхом.

Слід визнати, сюжет роману доволі оригінальний, а конфлікт розвивається динамічно та тримає читача в постійній напрузі. Описані події відбуваються в двох часових площинах – ті, про які говорить автор, в основному, протягом 2-4 жовтня 1998 року, а описані Кредюлем – протягом років коли тривало розслідування (1980-1998).

Попри доволі великий обсяг роман читається легко. Слід визнати, що в цьому заслуга не тільки автора, але й Олексія Абраменка, який адаптував текст для україномовного читача. Попри застереження про ненормативну лексику, що зустрічається на початку книжки, в ній, на відміну від багатьох сучасних видань, немає жорстких лайливих слів.

Можна сподіватися, що захопливий «Літак без неї» Мішеля Бюссі, в першу чергу, зацікавить шанувальників сучасного якісного, динамічного і психологічного детективу та трилера.

Використано зображення з сайту womo.ua

Микола Петращук

Літературний оглядач

author photo
poster