"Фонтан казок" створює "Легенду"

07.07.2017

Переглядів: 1222

http://chytay-ua.com/

 В Україні з’явилося нове видавництво – «Легенда». Заснувала його команда видавництва сучасної української дитячої літератури «Фонтан казок».

«Ми помітили, як батьки з дітьми захоплено читають наші дитячі книжки, котрі ми створюємо з любов’ю. Але це все ж таки лише дитячі книжки. Тож у нас виникла ідея створити ті книжки, які будуть цікаві дорослим, і вони мають бути такі самі якісні й змістовні, як дитячі», – розповідає директор видавництва «Фонтан казок» Олег Рибалка, засновник «Легенди».

«Легенда» – це нове видавництво сучасної української прози, яке має на меті творити художньо цікаві, суспільно резонансні, літературно значимі книжки про нас із вами – українців – про те, хто ми, які ми, чому ми саме такі, куди рухаємося і чого прагнемо.

«Легенда» – це книжки українських авторів, які творять Легенду про нас і наш світ. Саме тому видавництво має таку назву. До того ж слово «легенда» з латинської перекладається як «те, що слід прочитати».

«Основа будь-якої національної літератури – проза, до того ж велика проза, романи й повісті, – розмірковує шеф-редактор нового видавництва Іван Андрусяк. – Сучасна українська проза наразі цю функцію виконує далеко не повною мірою: наш як інтелектуальний, так і «масовіший» читач усе більше задовольняється перекладами, а це не є добре. Ясна річ, переклади важливі – вони відкривають нам світ, але чужими очима, які цікаві, проте аж ніяк не здатні замінити нашого погляду на цей світ, висловити нашу, українську унікальність. Нам насамперед слід розвивати власне красне письменство – і досвід «Фонтану казок» переконливо довів це в царині дитячої літератури. Властиво, те саме наша команда зараз прагне через «Легенду» робити в літературі дорослій: відкривати нові горизонти української національної прози, виповнювати ніші, які в нас залишаються порожніми, – головно серйозну прозу, покликану прописувати час. Звісно, ми не зарікаємося від того, щоб колись видавати і сучасну українську поезію (особисто мені цього дуже хочеться), і переклади – але наразі наш читач насамперед потребує прози, бо лише вона здатна створити повноцінну легенду про нас, сучасних українців, у час великих перемін».

«Легенда твориться нині» – це гасло нового видавництва, – розповідає його головний редактор Юрій Бедрик. – Ми випускатимемо книжки для сучасних мислячих і креативних читачів. Нині маємо три серії: Мислива серія – для любителів глибокої, психологічної, вдумливої прози, Ефектна – для тих, хто віддає перевагу напруженим і динамічним сюжетам, Барвиста – для підлітків, яких захоплює строкатість світу і які шукають своє місце в ньому».

Першими ластівками нового видавництва стануть такі книжки:

- Мисливу серію відкриє інтелектуальний психоаналітичний роман одного з найконтроверсійніших сучасних українських письменників Степана Процюка «Травам не можна помирати» про Україну 1970-х років – часу глибокого політичного, соціального і психологічного застою, часу тотального фальшу й несамовитої облуди – і часу поодиноких нескорених дисидентів, які, «без надії сподіваючись», творили майбутнє й ризикували при тому свободою, психічним та фізичним здоров’ям, а нерідко й життям;

- першим в Ефектній серії вийде іронічний детектив Лесі Демської «Літо психіатра» – з цікавим сучасним сюжетом, «легкий» для читання, але водночас такий, що провокує читача на роздуми;

- Барвиста серія стартує із твору в популярному жанрі фентезі, який так подобається сучасним підліткам. Це повість Наталки Ліщинської «Брамниця», головна героїня якої мандрує паралельними світами й наповнює новим змістом життя їхніх мешканців.

«Це лише перші книжки, вони вказують на те, якими будуть ключові серії «Легенди». А далі буде ще цікавіше», – запевняє Юрій Бедрик.

Стежити за новинками видавництва можна тут.

Редакція Читай

Редакція літературного порталу Читай

author photo
poster