"Нейроманта" Вільяма Ґібсона можна буде прочитати українською

09.08.2017

Переглядів: 1914

http://chytay-ua.com/

Вільям Ґібсон, канадський письменник американського походження, вважається родоначальником популярного і, зважаючи на все глибше проникнення сучасних технологій в життя людей, дуже актуального нині жанру – кіберпанку. 

Письменницьку кар’єру Ґібсон почав як автор коротких фантастичних оповідань, де описував вплив технологій і комп’ютерних мереж на людей. Однак, почесний титул родоначальника жанру прийшов до автора дещо згодом, після створення культової  трилогії «Кіберпростір» (слово «кіберпростір» теж, до речі, придумане Ґібсоном). До цього циклу входять романи «Нейромант», «Граф Нуль» і «Мона Ліза Овердрайв». Найвідомішим є написаний у 1984 році «Нейромант», який приніс Ґібсону премії «Хьюго», «Небьюла», а також премію Філіпа К. Діка і став ледь не настільною книгою прихильників кіберпанку. 

Дотепер твори Вільяма Ґібсона українською не перекладалися і офіційно не видавалися, однак у серпні видавництво Лілії Омельяненко та Іллі Стронґовського «Видавництво» анонсувало свою новинку – першу частину кіберпросторової трилогії та перший великий роман батька кіберпанку  «Нейромант» українською мовою.

Поява видання є значною віхою для українського книжкового ринку. Вільям Ґібсон як автор, як культурне явище, як дослідник, візіонер і футуролог, як, безсумнівно, великий постмодерніст, посідає особливе місце у глобальній культурі вже понад тридцять років. Можна упевнено стверджувати: якби не він і його твори, не було би в нас «Матриці» Вачовскі, серіалів на кшталт «Містер Робот» і віртуальної голографічної японської поп-зірки Хацуне Міку.

«Нейромант» українською ‒ справжній довгобуд зі своєю історією. Робота над українським текстом роману розпочалася ще у 2011 році, коли дизайнер Ілля Стронґовський, який тоді тільки мріяв про заснування власного видавництва, уклав своєрідний пакт із перекладачкою Ольгою Любарською: вони домовилися, що Ольга свого перекладу Ґібсона не видаватиме ніде, крім видавництва Іллі, й не погодиться на жодного іншого оформлювача, крім нього, а Ілля присягнувся, що коли матиме власне видавництво, Ольжин переклад Ґібсона буде для нього одним із найперших проектів. Тому, вийшовши на ринок минулого 2016 року, видавництво «Видавництво» практично одразу придбало права на першу Ґібсонову трилогію «Кіберпростір». 

Робота над перекладом «Нейроманта» тривала сумарно сім місяців, адже працювати з такими текстами абияк не можна: вони завжди є своєрідними багатошаровими тортами, де, крім фантастично-сюжетного складника, закладено культурні коди тогочасного сьогодення, тісно переплетені з прогнозами еволюції людської культури в усіх її виявах ‒ від одноразового посуду до соціально-економічної політики й творів абстрактного мистецтва. 

Зараз «Нейромант» як фізичний книжковий продукт вийшов на фінішну пряму і от-от побачить світ. Ось що розповідає про свій проект Ілля Стронґовський:

«За останні кілька років в Україні видали найважливіші романи західної фантастики, і жоден із них не був поданий на тому рівні, якого заслуговував. Тому як видавець і дизайнер я ставив собі за мету зробити «Нейроманта» максимально якісним, щоби зусилля, які вклав колектив у текст, відчувались і візуально, й тактильно. Всі книжки «Видавництва» робилися взірцевими, але тут ми перевершили самих себе».

Тут Стронґовський не перебільшує: для «Видавництва» перший роман Ґібсона є справжнім проектом пристрасті й виклику. Видавець наголошує, що книга буде недешевою, але ставить  за мету передусім видати Ґібсона так, як ще ніхто й ніколи його не видавав не тільки на пострадянському просторі, а й взагалі у світі. Зокрема акцентується на зроблених спеціально для цього видання ексклюзивних шрифтах Віктора Харика та палітурці, інкрустованій варіозображенням, завдяки чому книжка одразу привертатиме увагу анімаційним ефектом і ретрофутуристичною атмосферою.

Вихід «Нейроманта» заплановано на вересень 2017 року, а оформити передзамовлення та дізнатися більше про книгу можна на сайті «Видавництва»

Редакція Читай

Редакція літературного порталу Читай

author photo
poster