Марина та Сергій Дяченки "Страта"

07.12.2017

Переглядів: 1407

http://chytay-ua.com/

Марина та Сергій Дяченки. Страта. – Харків: Фоліо, 2017. – 349 с.

Письменники та сценаристи Марина та Сергій Дяченки, безперечно, відомі більшості любителів  фантастики. Нещодавно, видавництво «Фоліо»  зробило подарунок шанувальникам їх текстів опублікувавши  роман «Страта», написаний у далекому 1999 році, в українському перекладі Віктора Бойка.

Геніальний моделятор Анджей Кромар створює модель світу та зникає в ній. Колишня дружина письменниця Ірина Хмель змушена податися на його пошуки. І ще не відомо чи мандруючи змодельованими Анджеєм світами, потрапляючи з однієї неймовірної ситуації до іншої, викручуючись з чергових пасток, жінці вдасться знайти колишнього чоловіка. Можливо, вона й сама загубиться або згине в цих світах.

Образ головної героїні вдався авторам. Її психоемоційний стан зрозумілий читачам. І, можливо, комусь з читачів вона видасться надто примітивною, невпевненою в собі, але, загалом, образ тримається купи. А ось її колишній чоловік – попри надзвичайний інтелект, герой доволі безликий. Читачеві самотужки знадобиться знаходити відповіді на запитання, щодо особливостей характеру, світогляду Анджея. Хоча, хіба не говорять про деміурга всесвіти ним створені, істоти якими він їх населив? Створені модулятором світи займають важливе місце в романі та слугують не тільки тлом для подій, але й провокують читача до власних міркувань над питаннями світобудови. Неоднозначними є й герої, що їх населяють, для прикладу, вампір-адвокат Ян Семироль чи безкорисливий лицар Рек-Шипшина.

«Страта» – роман в жанрі фентезі. Тому, деяким любителям фантастики може не вистачити науково-популярної складової, яка б пояснила механізми створення світів Анджея. Хоча це й не дивно, адже автори не роблять акцент на механізмах функціонування світів, а піднімають питання творення та відповідальності творця, взаємовідносин між чоловіками та жінками, кохання та шлюбу, вірності та зради, честі та гідності. 

Попри позірну простоту «Страта» є текстом, що покликаний змусити читача до роздумів та висновків. Читається роман доволі легко. Зважаючи на заплутаний та непередбачуваний сюжет, динамічність подій, нестандартність героїв, можна сподіватися, що читач не захоче випускати роман з рук до останньої сторінки.  Звичайно, цьому сприяють не тільки письменницький хист Дяченків, але і якісна робота перекладача.

Книжка оправлена в тверду палітурку та оздоблена чорно-білими ілюстраціями. Варто зазначити, що публікацією роману «Страта» видавництво «Фоліо» розпочинає нову серію «Світи Марини та Сергія Дяченків» та анонсує, що до неї увійде понад 20 ілюстрованих томів майже з усіма творами письменників.

Слід очікувати, що роман «Страта», в першу чергу, зацікавить шанувальників творчості Дяченків та всіх кого приваблює жанр фентезі.

Микола Петращук

Літературний оглядач

author photo
poster