Макс Кідрук "Не озирайся і мовчи"

10.12.2017

Переглядів: 3120

http://chytay-ua.com/

Неначе спини принишклих перед невидимою загрозою слонів,

вистромлювалися сірі валуни

Макс Кідрук, «Не озирайся і мовчи»

 

«Пасажири! Звільніть, будь ласка, кабіну. Ліфт далі не їде!».

Утім, хто зна, на роги якого дідька читача може завезти кабіна ліфта, створена бурхливою уявою. А уяви Максу Кідруку не бракує! 

«Не озирайся і мовчи» («НОІМ») – нова книга українського письменника, мандрівника, автора науково-популярного проекту «Quantum» Макса Кідрука. Його кар’єра на літературній ниві розпочалась із насичених пригодами та жартами тревелогів, а широку популярність здобув після виходу першої книги із трилогії технотрилерів «Бот».

Тепер творчий доробок Кідрука тяжіє до містичних трилерів. Власне, так було до виходу його останньої книги… Торік письменник пропонував читачам зазирнути у сни п’ятирічного хлопчика Тео, який повернуся до життя після клінічної смерті і прихопив дещо із собою (книга «Зазирни у мої сни», «ЗУМС»). А тепер запрошує відвідати містичне місце, «здатне сховати будь-кого, хто прагне втекти від реальності». Аби туди потрапити, достатньо не озиратися і мовчати. Та чи можна мовчати і не озиратися, якщо поряд з’являються речі, страшніші за те, від чого ховаєшся?

Відповідаємо — можна. Не страшно. 

Так, якщо після прочитання «Бот-2» читача ще довго могло кидати в холодний піт від новин на кшталт «десятки тон загиблої риби викинуто на узбережжя моря», то післясмак від «НОІМ» віддає гіркотою та розчаруванням. Навряд чи пересуваючись ліфтом у власному домі, читач згадуватиме про світ, що розташувався на «кінцевій зупинці» ліфта у домі Марка Грозана. До речі, про Марка…

Головний герой твору Марк Грозан — чотирнадцятирічний закомплексований хлопчак, який нещодавно переїхав у нове помешкання та пішов у нову школу. Волею долі він стає свідком кількох смертей учнів школи і отримує прізвисько Мордор. 

Розбите серце, надмірна цікавість, тяга до наукового обґрунтування оточуючих процесів і знайомство з сусідкою Сонею приводять його до відкриття іншого «застиглого у часі світу», де можна заховатися від реальності. Веде у той світ ліфт їхньої багатоповерхівки. Достатньо набрати певну комбінацію цифр і, звісно, не озиратися і мовчати. 

У новому середовищі юнак почуває себе достатньо комфортно – там немає людей. Але триватиме це недовго. Марк захоплюється науково-популярною літературою (книги йому щедро підкидає дід Арсен) — читає Браяна Ґріна, Карла Сагана, а якби хлопчак читав Ніла Ґеймана, то знав би, що «…Насправді річ не в місці. Куди б ти не подався, ти забираєш із собою себе». 

У книзі Макс Кідрук піднімає абсолютно нетипові для своєї творчості теми щодо шкільного цькування та насильства в сім’ї. У той же час він щедро приправляє роман «науково-популярним» перцем. Сумнівів немає: це творіння дійсно вийшло «з-під пера» Макса Кідрука, навіть якщо ви у цьому дуже і дуже непевні. 

Автор полюбляє мандрувати. Відтак, герої його книг подорожують іншими містами і місцями чи то джунглями, чи пустелями. Дія двох останніх романів відбувається на батьківщині автора – у Рівному. Але якщо герої «ЗУМС» ще намагалися шукати щастя в Америці, то герої «НОІМ» виїжджають хіба що у Львів. Ну, звісно, якщо не враховувати подорожі в інший світ…

Цікаво, що книга має вікове обмеження «18+», однак очевидно, що автор робить ставку на підліткову цільову аудиторію і, судячи з кількості схвальних відгуків у мережі інтернет, завойовує її. При цьому він ризикує втратити аудиторію, яка асоціює Макса Кідрука з технотрилерами, а не романами у жанрі young adults fantasy, аудиторію, яка очікує на ускладнення творчого доробку. 

Можливо, він просто поспішав? 

Нова книга написана всього за десять місяців та видана у «Клубі Сімейного Дозвілля». Роман ввійшов до довгого списку премії «Книга року BBC-2017». До шотліста «Книги року» «НОІМ» (на відміну від свого попередника «ЗУМС») не увійшла. 

На підтримку нового роману Кідрук і його команда організували тур 100 містами України. У питанні просування свого літературного доробку автор, безумовно, поза конкуренцією!

poster