Петро Кропоткін "Держава та її роль в історії"

06.01.2016

Переглядів: 2

http://chytay-ua.com/

«Через всю історію цивілізації проходять дві течії, дві ворожі традиції: римська і народна, імператорська і федералістська, традиція влади і традиція свободи».

Уявіть собі місто без мера, без податків, без бюрократії, продажних судів і чиновників. Це важко, але включіть фантазію. Місто де кожний займається улюбленим ремеслом, робить те, в чому найкраще розуміється. Де вільні об’єднання людей, будь-то купці або ремісники, керуються братськими добровільними союзами. Де звичай є законом, який ніхто не сміє порушити. Це не утопічні роздуми затятого ідеаліста. Це реальні приклади вільних міст, якими в ХV столітті була просякнута вся Європа. Причину їх зникнення не знайдете на сторінках підручників з історії.

Дана книга відкрила мені очі на багато цікавих речей і явищ. Такі як: вільні міста – об’єднання громади в дусі федерації, вільного союзу та братерства; та безпосередньо державу, як деструктивне об’єднання попа, судді, поміщика та полководця, з метою власного збагачення; дозволила дізнатися про гуситський рух, анабаптистів, Жакерію та багато інших прекрасних людей та важливих історичних подій.

Тут можна знайти відповідь на питання - чому в сучасному політичному і економічному світі все саме так як воно є. Замкнути певний історичний ланцюг. Побачити першопричину. Такі книги допомагають зібрати пазл історії. Тотальну картину, яка відрізняється від того, що вам розповідали в школі чи університеті.

Щодо автора - доступно і зрозуміло про серйозні речі – це про Кропоткіна. Читаючи його книги не відчуваєш віддаленості від тієї епохи, що описується. Вони поза часом. Напевно через те що суспільні проблеми залишаються по змісту тими самими, лише змінюють форму. 

Слава Славський

Головний редактор, книжковий пропагандист

Сторінки автора у соцмережах: Facebook , Twitter , Instagram

author photo
Рецензій: 1

Інокентій 2016-01-07

Треба буде почитати у вільний час
poster