Алек Росс "Індустрії майбутнього"

26.12.2017

Переглядів: 1690

http://chytay-ua.com/

Технології як такі позбавлені моральних характеристик; вони стають корисними чи руйнівними залежно від цінностей і намірів людей, які їх використовують.

Алек Росс «Індустрії майбутнього»

 

Пристосуйся або помри.

Герберт Веллс «Коротка історія світу»

 

Ваш тостер в дуеті з вашим холодильником підтримує DDoS атаку на сервери американського посольства десь на Близькому Сході. Людський організм можна «перепрошити» чи «зламати», якщо остаточно завершити розшифрування його «програми» (геному). Коли роботів приєднати до хмарної бази даних, їхня продуктивність і здатність до навчання зростає в рази, а з доглядом за старенькими і немічними людьми дуже пристойно справляються роботи. Африка – регіон з найкращими перспективами розвитку, а створені українськими студентами-інженерами роботизовані рукавички дозволяють глухонімим людям майже повноцінно розмовляти.

Все це, як переконливо доводить Алек Росс, автор книги «Індустрії майбутнього», картини не просто близького, а дуже близького майбутнього, в деяких моментах це навіть перспективи найближчих років.

У таких питаннях вірити Россу є всі підстави. Він – провідний американський експерт в галузі технологічних інновацій, який особливу увагу приділяє проблемам, що знаходяться на стику політики, ринків та мереживних технологій. Алек Росс працював старшим радником з питань інновацій в команді колишнього держсекретаря Гіларі Клінтон. Нині він старший науковий співробітник Університету Джона Гопкінса, входить до сотні кращих сучасних мислителів за версією журналу Foreign Policy. Заснований Россом стартап One Economy використовує інноваційні підходи, щоб забезпечити людям з низьким рівнем доходів доступ до сучасних технологій та інформації про освіту, робочі місця, охорону здоров'я й інших життєво важливих сфер. 

«Індустрії майбутньго» – це перша книга автора, яка стала бестселером New York Times і визнана книгою року за версією TriBeCa Film Festival's Disruptive Innovation Foundation у 2016 році.

Свою працю Алек Росс починає з пояснення, для чого, власне, зайнявся такою клопіткою і трудомісткою роботою. Автор справедливо вважає, що років 20 тому йому б дуже знадобилася книга, яка б розповідала про ті глобальні зміни, до яких призведе поширення інтернету і цифрових технології. Але тоді такої книги просто не було. 

Росс вирішив дещо спростити життя сучасникам, пояснити, спрогнозувати, застерегти і направити, досліджуючи індустрії, які визначатимуть зміни в економіці й суспільному житті в найближчі 20 років. Його книга складається з розділів, кожен з яких присвячений певній визначальній індустрії майбутнього:  робототехніці, передовим медичним і біотехнологічним розробкам, програмуванню грошей, кібербезпеці та системам обробки великих масивів даних. Як зазначає автор, вибір на користь саме цих індустрій зроблено тому, що вони взаємодоповнюють одна одну, а також закладають найважливіші і наймасштабніші світові тенденції. 

Щоб зрозуміти їх було легше, Алек Росс аналізує також і геополітичні, культурні та поколіннєві контексти і виклики, які ці нові індустрії формують просто в нас на очах. І хоч «Індустрії майбутнього» – книга, що базується на великих масивах переважно технічної інформації, написана вона дуже легко і доступно. Тут практично немає наукових термінів чи складних теорій, а ті, які зустрічаються, описані і пояснені доступно і зрозуміло, з відвертою спрямованістю на широке коло читачів, а не лише на людей з профільною освітою. 

Алеку Россу слід віддати належне: пишучи про сфери, які вже зараз породжують безліч суперечок і непорозумінь, і заразом будучи візіонером та палким прихильником технологічних інновацій, він все ж дотримується авторського нейтралітету. Ширші й глобальніші можливості – більші й масштабніші ризики, не втомлюється повторювати він, описуючи як вигоди, які можуть принести інновації в усі сфери життя вже в найближчі роки, так і ті небезпеки й морально-етичні проблеми, які вони починають породжувати вже зараз. Росс не вихваляє і не засуджує, він пояснює, аналізує і формує свої висновки, опираючись на власний досвід та думку провідних фахівців.

Прихильники і противники є в кожній описаній у книзі галузі, при цьому обидві сторони подекуди оперують схожими аргументами. Алек Росс ставить за мету пояснити ці позиції широкому читацькому загалу. Так, електронні гроші – це зручно, швидко і позитивно для глобальної економіки, а з іншого боку – це можливість фінансування тероризму; роботизація – це дешевше, продуктивніше і надійніше, але що робити з мільйонами людей, які опиняться без роботи, бо їхнє місце зайняли роботи; вміння маніпулювати генами – це можливість значно покращити стан здоров’я і тривалість життя, але як бути з морально-етичними і релігійними питаннями і чи не запустить це початок епохи генетично запрограмованих клонів? 

Таких дуальних питань насправді безліч і практично всі вони залишаються відкритими. Не тому, що автор «Індустрій майбутнього» не хоче ними ділитися, а тому, що цих відповідей в світі ще просто не існує. Наука і технології розвиваються так стрімко, що суспільства, мораль і закони за ними просто не встигають. І прискорення останніх – найочевидніший вихід в даній ситуації, оскільки перші гальмувати не планують.  

За словами Волтера Айзексона, автора книжки «Інноватори», Росс розповідає ще й про те, як підготувати себе і своїх дітей до успішного життя у світі роботів, глобалізації та компютеризованих ринків. Майбутнє вже наздоганяє нас, і Росс показує, що насправді не варто його боятися, воно може бути дивовижним. Технології не мають моралі та емоції, а те, до чого вони приводять, – відповідальність виключно людей. Іншими словами, роботи не винні, їх програмують люди. Ну, принаймні, поки що… 

poster