5 книжок, які варто прочитати Президенту України

05.01.2018

Переглядів: 4020

http://chytay-ua.com/

Нам дуже приємно, що мода на читання все глибше вкорінюється в суспільній свідомості. Навіть Президент України опублікував власний ТОП книжок, які прочитав у 2017 році. Мода на читання серед політиків вселяє оптимізм і віру в те, що читання зможе посприяти еволюції нашої політичної еліти.

Ми розуміємо, що в Президента мало часу для читання. Мабуть, так само мало часу в нього і на пошук нових книжок. А оскільки одним із основних завдань нашого інтернет-ресурсу є допомогти обрати цікаву книгу, нам хочеться допомогти Петру Порошенку швидко і вдало сформувати список літератури на 2018 рік. Раптом Президент зайде на наш сайт, натрапить на цей текст і вибере з нього щось для себе??? Тож ми зі всією відповідально підійшли до формування списку, адже тепер точно знаємо про вплив книжок на Президента України, зокрема і те, що «Цивілізація» Ніла Ферґюсона змогла його зайвий раз переконати в безальтернативності європейського вибору.   

Ми зробили наш список максимально коротким. А оскільки не можемо передати особисто в руки, то публікуємо його тут. Зрештою, хороші книги можуть принести користь не лише Президенту, а й будь-кому, хто вміє їх читати.

1. Генрі Кіссінджер "Світовий порядок"

В Україні саме Президент відповідає за зовнішню політику. Рекомендуємо книжку, яка написана досвідченим американським політиком і дипломатом. Генрі Кіссінджеру вдавалося вирішувати велику кількість складних зовнішньополітичних викликів. До постаті Кіссінджера ставляться по-різному, але більшість погоджуються, що складні питання він таки вирішував на користь Сполучених Штатів Америки.

Сучасна Україна має перед собою не меншу кількість викликів. І тому важливо, щоб ті, хто відповідає за її зовнішню політику, не лише правильно і своєчасно визначати основні загрози для нашої держави, а й вирішувати проблеми заздалегідь, передбачаючи їхню появу і унеможливлюючи її. Саме щодо цього Кіссінджер дає цілу низку хороших порад.

2. Ден Сенор, Сол Сінґер "Країна стартапів"

В сучасному світі є багато прикладів того, як країни з обмеженими ресурсами змогли зробити якісний економічний стрибок. Одним із таких «чудес» сучасності є Ізраїль, який за відсутності хороших природніх умов та постійно перебуваючи в стані війни, зумів стати інноваційною та успішною країною.  

Ізраїль продемонстрував, як можна власні труднощі перетворювати на конкурентні переваги. Враховуючи обмеженість ресурсів, ця каїна велику увагу приділяє інноваціям. Успішність стартапів в країні забезпечили міцні горизонтальні зв’язки, ініціатива знизу та вміння йти на ризик. «Країна стартапів» доводить, що неможливе можливе, потрібно лише повірити.  

3. Дарон Аджемоґлу, Джеймс Робінсон "Чому нації занепадають?"

У цій книжці можна почитати про всі регіони світу та знайти приклади багатьох, іноді навіть Богом забутих країн. Здійснивши глибокий історичний аналіз, який описує політичні та економічні процеси в різних куточках світу, автори зуміли продемонструвати, чому одні країни стали успішними, а інші так і залишилися далеко позаду.

Відсталі країни є такими через небажання керівництва втілювати інновації та зробити власні економічні інститути інклюзивними. Очільники таких країн мріють зберегти статус кво, таким чином вони відмовляються мислити у довгостроковій перспективі, а зосереджуються лише на короткострокових вигодах, які в результаті не дають країні розвиватися.

4. Алек Росс "Індустрії майбутнього"

Країна чи суспільство, які живуть лише сьогоднішнім днем, неодмінно будуть аутсайдерами в майбутньому. Світ змінюється надзвичайно швидко. Саме тому необхідно прораховувати дії не на один, а на декілька кроків вперед. Особливо це стосується державного розвитку.

Ті, хто будуть готові до майбутнього, зможуть найшвидше в ньому адаптуватися. Якщо ж зробити ставку на найбільш перспективні в плані розвитку індустрії, то з цього можна мати неабияку економічну вигоду. Прогноз розвитку індустрій в майбутньому та їхній вплив на економіку й суспільне життя допоможе з більшою відповідальністю поставитися до освіти. В сучасній країні, яка впевнено дивиться в майбутнє, школа повинна підготувати учнів до успішного життя у світі роботів, глобалізації та комп’ютеризованих ринків.

5. Оксана Забужко "І знов я влізаю в танк…"

Майбутнє складається не лише з роботів та комп’ютерів. Людина і далі буде визначати хід історії. Однак, людиною все більше і більше будуть намагатися маніпулювати. Вже в наш час з’явилося поняття «гібридної війни», коли в атаку йдуть не лише танки, артилерія чи піхота. Війна набуває нових форм, а найпершим місцем, яке бомбардуватимуть вороги, стануть мізки людей.

Нехтування особливостями гібридної війни ледь не призвело до втрати Україною незалежності. Революція Гідності як школа людяності змогла протистояти зрежисованому демонтажу української державності. План з оголошення України fail state провалився.

Проте, потрібно бути уважним, оскільки основна небезпека «гібридної війни» в тому, що вона часто ховається в простих на перший погляд речах. Вона схожа на химерне творіння Деміурга, руйнівне і небезпечне. Та все ж, якщо бачити зв’язок між подіями, які відбуваються, то такому творінню попри всю його алогічність можна впевнено протистояти.

P. S. Василь Барка "Жовтий князь"

Просто для того, щоб нагадати, що невміння домовлятися між собою, інтриги і виставляння власних інтересів на перший план може призвести до втрати незалежності і, як результат, до того, що описав, читай, документував Барка. Не хочемо, аби повторилося – маємо не повторити помилок 1917-1920 років страшного для нашої країни ХХ століття. 

фото: www.president.gov.ua

 

Редакція Читай

Редакція літературного порталу Читай

author photo
poster